Sfatulparintilor.ro

De ce e important sa-i dai peste bebelusului tau

De ce e important sa-i dai peste bebelusului

Mamicile asteapta cu nerabdare ca bebe sa faca tranzitia la hrana solida, si asta pe buna dreptate: e o etapa plina de aventura, in care cel mic incepe sa faca incet-incet cunostinta cu gusturi si texturi noi, sa exploreze si sa invete prin joaca. Dintre toate alimentele pe care urmeaza sa i le introduci in meniu, poate cel mai important este pestele. Nu doar ca ajuta enorm la dezvoltarea creierului, dar studiile arata ca iti poate feri micutul de cateva boli frecvente la aceasta varsta.



Daca stai de vorba cu un pediatru, iti va spune sa nu neglijezi locul pestelui in alimentatia puiului tau.

Cu atat mai mult cu cat s-a descoperit recent ca somonul si pestele alb previn aparitia simptomelor de astm, alergie si eczema. Asta, cu conditia sa iti obisnuiesti copilul de mic cu el, adica imediat ce treceti la hrana solida.
Scade la jumatate riscul de astm

Specialistii de la Universitatea din Gothenburg (Suedia) au realizat un studiu pe aceasta tema, care a scos la iveala ca bebelusii hraniti cu somon si cu peste alb inainte de implinirea varstei de 9 luni isi dubleaza sansele de a ocoli astmul mai tarziu in viata. Se pare ca atat somonul, cat si codul ii feresc pe micuti de problemele respiratorii, cu precadere de respiratia suieratoare (wheezing) atat de comuna in primii cativa anisori de la nastere.

Cercetatorii spera ca rezultatele muncii lor ii vor incuraja pe parinti sa introduca cat mai de timpuriu pestele in alimentatia celor mici.

Se stie ca una dintre problemele de sanatate frecvente ale copiilor de varsta gradinitei este wheezing-ul recurent, care ar putea fi astfel prevenit printr-un consum regulat de peste inca de la 7-8 luni.

Ideal ar fi sa-i oferi puiului tau cel putin doua portii de peste pe saptamana. Pestele alb este o sursa foarte valoroasa de proteine si vitamine, precum si de acizi grasi esential Omega-3, care intaresc sanatatea creierului si a inimii. De altfel, se recomanda ca si mamicile sa consume din belsug peste, atat pe durata sarcinii, cat si in perioada de alaptare. Potrivit unor studii anterioare, efectuate tot de catre specialisti suedezi, consumul de ulei de peste in timpul sarcinii scade cu 16% riscul ca bebelusul sa faca eczeme sau sa dezvolte o alergie alimentara.

Reteta pentru bebei sanatosi: piure de somon, cartofi si spanac

Ca sa te asiguri ca puiul tau beneficiaza din plin de nutrientii importanti pe care ii contine pestele, i-l poti pregati la abur iar apoi sa il pasezi si sa i-l servesti separat, ca gustare de sine statatoare, sau il poti combina cu legume, ca sa obtii un piure gustos si hranitor. Inspira-te din reteta de mai jos, pe care o poti pregati pentru toata familia si din care sa opresti o portie pentru micutul tau.


Ingrediente:
– 5 cartofi medii;
– 2 cepe verzi;
– 1 lingura de ulei de masline;
– 3 fileuri de somon, cod sau orice alt peste cu un nivel scazut de mercur;
– frunze de spanac (cam doua maini);
– putin marar tocat;
– zeama de la ½ de lamaie.
Mod de preparare:
Curata cartofii de coaja, taie-i cubulete si pune-i la fiert. E suficient daca fierb cam 12 minute – nu vrei sa ii lasi prea mult pe foc, pentru ca isi pot pierde din calitatile nutritive. Urmatorul pas este sa cureti si sa toci ceapa verde, pe care o vei sota apoi in uleiul de masline (cateva minute, nu mai mult). Adauga cartofii peste ceapa si prajeste-i in jur de 5-8 minute, sau pana cand vezi ca incep sa prinda o crusta aurie.
Intre timp, te poti ocupa de peste. Si pe acesta va trebui sa il tai cubulete – fii foarte atenta sa nu ramana vreun os ratacit –, dupa care sa il adaugi in cratita, peste legume, ca sa se gateasca. La final, pune deasupra spanacul, mararul si zeama de lamaie, si lasa totul la foc inca 1-2 minute. Cand ai terminat, trece portia bebelusului prin blender inainte de a i-o servi si bucurati-va cu totii de o masa delicioasa in familie.

Autor: Alexandra NEDELCU

Sursa: Daily Mail.com

foto: Depositphotos.com

Exit mobile version