Atunci cand esti nevoita sa-ti hranesti bebelusul cu ajutorul biberonului, trebuie sa acorzi atentie unor detalii legate nu numai de calitatea laptelui formula, ci si de calitatea recipientelor din care copilul bea.
Iata cateva lucruri de care trebuie sa tii cont atunci cand iti hranesti bebelusul, recomandate de specialistii webmd.com.
1. Sticla sau plastic?
In unele cazuri, copilul ar putea decide in locul tau si sa-ti dea semne ca ii place un recipient mai mult decat altul. Pe de alta parte, plasticul este mult mai usor decat sticla si mai rezistent. Unii parinti aleg sticla pentru a se feri de substanta bisfenol A (BPA), folosita la producerea unor recipiente din plastic.
Nu rata nici: Ce sa faci cand bebelusul plange fara motiv. TOP 8 sfaturi pentru parinti
2. Ce trebuie sa stii despre tetine
Tetinele sunt realizate, de obicei, din silicon sau latex. Este posibil sa incerci mai mutle variante de tetine, pana cand copilul tau se va opri asupra uneia care sa-i placa. Controleaza de fiecare data tetinele pentru ca acestea sa nu fie uzate sau rupte. Inlocuieste tetinele daca acestea sunt decolorate.
3. Sterilizeaza biberoanele inainte de prima utilizare
Sterlizeaza biberoanele si tetinele intr-un ibric cu apa fierbinte, timp de 5 minute. Dupa aceea le poti spala cu detergent de vase si apa fierbinte, cu mana sau in masina de spalat vase, de fiecare data cand le utilizezi. Este recomandat ca biberoanele sa fie, totusi, spalate de mana, intrucat unii cercetatori spun ca exista cateva modificari chimice ale recipientelor expuse mult timp la temperaturi inalte.
4. Biberonul ar trebui sa aiba doar lapte
Fie ca vorbim de lapte pompat de la san sau lapte formula, biberonul nu trebuie sa aiba un alt continut, ca de exemplu apa, ceai sau suc. De asemenea, in cazul in care preparati lapte formula, trebuie urmate cu exactitate instructiunile intrucat prea multa apa poate duce la diluarea laptelui, iar prea putina poate forta stomacul bebelusului sa digere. Tototata, atunci cand este mai putina apa decat normal la preprarea formulei pot aparea probleme la rinichii bebelusului.
5. Caldut sau la temperature camerei?
Iata un alt aspect care depinde de bebelus. Daca lui ii place la temperatura camerei, ii dai la temperatura camerei. Daca lui ii place mai caldut, atunci introdu biberonul intr-un recipient cu apa fierbinte sau tine biberonul sub jetul de apa fierbinte de la robinet 1-2 minute. NU incalzi laptele la microunde, intrucat pot ramane zone fierbinti care sa-i arda gura bebelusului. Pentru a testa cat de fierbinte este, nu turna picatura la incheietura, ci pe dosul palmei, unde pielea este mult mai sensibila.
6. Cum sa tii bebelusul?
Asaza bebelusul intotdeauna cu capul mai sus decat restul corpului, iar cand ii dai biberonul trebuie sa ai la indemana o carpa cu care sa-l cureti pentru ca poate scuipa laptele. Priveste-l in timp ce mananca intrucat iti poti da seama de mesajele pe care le transmite. Daca incetineste suptului, ajuta-l sa eructeze.
Chiar daca esti obosita, nu este indicat sa lasi biberonul langa copil si sa-l ia singur. Pe langa faptul ca se creeaza o legatura speciala intre mama si copil sau intre tata si copil, privitul copilului in timp ce mananca este foarte important. In primul rand esti pe aproape daca se ineaca. In plus, daca scuipa laptele, acesta poate duce la infectii ale urechii. Mai mult, se poate ajunge la caria de biberon, daca copilul obisnuieste sa suga toata noaptea.
7. Cum stii ca a terminat?
Bebelusul se va opri din supt daca este satul si se va intoarce in alta parte. Daca este mai marisor, va impinge biberonul. Chiar daca vrei sa-l faci sa se razgandeasca este foarte greu sa-I mai faci sa manance. NU il forta.
8. Cum il faci sa eructeze?
Tine copilul pe umar si bate-l usor si freaca-l bland pe spate. Il mai pot aseza pe burta, in poala ta, tinandu-I capul, in timp ce-l bati usor pe spate. Este posibil ca bebelusul sa scuipe lapte asa ca fii pregatit cu o carpa. Daca ai facut asta de ceva vreme si copilul nu a eructat, nu-i problema. Nu toti copiii eructeaza la fiecare masa.
Daca observi ca nivelul de lapte scuipat in urma masajului este destul de mare, repeta acest ritual mai des in timpul mesei. Nu te juca cu copilul timp de 20-30 de minute dupa ce a mancat. Daca te ingrijoreaza faptul ca elimina o cantitate prea mare de mancare, vorbeste cu pediatrul.
9. Cand stiu ca ar trebui sa schimb formula de lapte?
Daca bebelusul scuipa laptele si este morocanos, este posibil sa nu-i placa si sa fii nevoit sa schimbi produsul. Cateodata, bebelusii pot avea alergie care sa duca la diaree, voma, deshidratare sau iritatii ale pielii. Oricare din aceste semne apar, cere sfatul medicului. Pediatrul iti va recomanda o formula de lapte mai potrivita. Nu schimba laptele fara indrumarea specialistului.
10. Cat timp poti conserva laptele?
Laptele care ramane in biberon trebuie aruncat imediat. Dupa ce ai deschis cutia de lapte formula, du-o la frigider. Daca este o formula lichida de lapte, aceasta se pastreaza la frigider 24 de ore. Daca ai uitat-o afara cel putin 2 ore, arunc-o. Laptele matern se poate tine la frigider 7 zile. La concelator, poate rezista 3 luni.
© Namowen | Stock Free Images