Diversificarea la bebelusi incepe in jurul varstei de 6 luni. Asa cum iti recomanda pediatrul, in schema pentru diversificarea la bebelusi vei incepe sa ii introduci anumite fructe, legume, cereale integrale. Incet incet se introduc alte alimente pe care le consumati si voi in casa. In elanul diversificarii, unii parinti gresesc si introduc alimente prea devreme. Din pacate unele dintre acestea sunt periculoase pentru sanatatea celui mic.
Corpul lui fragil nu este adaptat sa digere chiar orice aliment din bucatarie. Si nu este un motiv de lauda ca bebelusul tau consuma produse pe care altii nu pun gura. Este nevoie de mare atentie. Cel putin in primul an, trebuie respectata cu sfintenie lista alimentelor interzise bebelusilor.
Diversificarea la bebelusi: Iata ce NU ai voie, sub nicio forma, sa lasi sa ajunga in corpul copilului mic in primul sau an de viata.
Citeste aici ce alimente SA DAI copilul de la nastere pana la un an.
Ciocolata
Acest dulce poate declansa o reactie alergica. In mod particular copiii foarte mici sunt la mare risc sa faca alergii severe care se mostenesc. Insa cand el este mai mare poate fi gestionata mult mai bine.
Nucile
Niciun copil pana in 4 ani nu ar trebui sa manance alune, seminte, migdale, fistic, din cauza riscului uneori iminent de inec. Unii copii mici sunt si alergici la alune, asa ca stati departe de ele, inclusiv de untul de arahide, mai ales daca stiti ca in familie exista alergici la ele.
Citeste si: Tabel diversificare. Alimentatia copiilor, de la nastere pana la un an, pas cu pas
Albusul de ou
Proteinele din albusul de ou pot cauza o reactie alergica severa la unii bebelusi. Galbenusul de ou este in regula, in schimb, cu conditia sa fie gatit in prealabil (oul fiert tare).
Mierea
Mierea poate contine anumiti spori din procesul de preparare care cauzeaza boala numita bolutism. Boala se recunoaste prin simptome precum constipatia, slabiciunea generala, tonus muscular slab si dificultati la inghitit.
Nu rata nici: 4 reguli privind diversificarea alimentatiei
Laptele de vaca
Acesta contine o proteina numita caseina care poate irita tractul digestiv al copilului sau poate cauza pierderi mici de sange prin scaunul fecal, ducand la scaderea nivelului de fier din sange si deci la anemie feripitiva
. Daca copilul nu tolereaza bine laptele formula si abia astepti sa il treci pe lapte de vaca (uneori si din pricina costurilor) cauta o formula hipoalergenica in care proteinele din lapte au fost eliminate. Alte produse lactate, cum sunt iaurtul sau branza, sunt in general sigure pentru bebelusi. Dar trebuie si ele evitate daca cunosti in familie ca exista alergii la lapte si produse lactate. Nu stii daca nu cumva copilul va mosteneste sau nu.Citricele si sucurile din citrice
Portocala, lamaia si grapefruitul il pot face pe bebelus sa vomite. Daca vezi ca bebelusul e sensibil la citrice, dupa ii ce incerci putin pe limba, nu ii mai da produsul cel putin cateva saptamani. Evita sa ii dai cantitati mari de suc de mar sau para nediluata cu apa; acestea pot provoca diareea. Sucul de struguri albi este mai usor digerabil pentru stomacul bebelusului.
Te mai poate interesa si: Diversificarea alimentatiei: Dam bebelusului paine?
Mancare procesata
Supele, pastele sau legumele la conserva contin mult sodiu, ceea ce este greu de tolerat si filtrat de rinichii unui copil pana intr-un an de viata.
Legume bogate in nitrati
Atentie la legume precum sfecla rosie, morcovi, spanac, fasole verde. Nu stii in ce regiuni s-au dezvoltat si care e cantitatea de nitrati continuta. Poti opta pentru versiunile eco-bio.