Sfatulparintilor.ro

Apendicita la copii: Cum să recunoști din timp semnele. Când devine periculoasă apendicita

Apendicita la copii

Apendicita este o inflamare dureroasă și o infecție a apendicelui. Este o urgență medicală. Apendicele poate să se spargă sau să se rupă. Acest lucru este grav și poate duce la infecție severă. Netratată, apendicita poate fi fatală. Apendicele este un tub subțire în formă de deget care este atașat la intestinul gros. Se află în partea inferioară dreaptă a abdomenului. Experții nu știu cu certitudine ce rol are apendicele în corp. Nu este un organ vital. Eliminarea sa nu este dăunătoare.

Intervenția chirurgicală pentru a îndepărta apendicele se numește apendicectomie. Este cel mai comun tip de intervenție chirurgicală de urgență pentru copii. Majoritatea copiilor se recuperează fără probleme pe termen lung.

Cum să recunoști din timp semnele de apendicită la copii

Recunoașterea semnelor timpurii ale apendicitei la copii este crucială pentru a asigura o intervenție promptă și tratamentul adecvat. În acest mic ghid pentru părinți, vom explora semnele caracteristice ale apendicitei la copii și cum părinții pot fi proactivi în identificarea acestora pentru a asigura o sănătate optimă pentru cei mici.

Durere abdominală

Unul dintre primele semne ale apendicitei la copii este durerea abdominală în partea dreaptă jos a abdomenului. Poate începe în zona din jurul buricului și să se deplaseze în partea inferioară dreaptă a abdomenului. Sau poate începe în partea inferioară dreaptă a abdomenului. Aceasta poate fi severă sau poate fi suportată ușor de către copil, până când devine ceva serios. Urmărește fiecare semn de discomfort al copilului sau durere care pare persistentă.  De obicei, durerea devine mai rea pe măsură ce trece timpul și poate fi simțită în tot abdomenul dacă apendicele se rupe.

Pierderea poftei de mâncare

Apendicita poate duce la pierderea apetitului la copii. Dacă observi o schimbare semnificativă în obiceiurile alimentare ale copilului tău, este important să fii atent. Mai dificil este aici pentru părinții care au un copil mofturos la mâncare și care nu mănâncă mult de felul său.

Greață și vărsături

Apariția grețurilor și vărsăturilor neexplicate, asociate cu durerea de burtă și lipsa apetitului, poate fi un puternic semnal de alarmă în ceea ce privește apendicita. Monitorizează frecvența acestora și raportează medicului.

Sensibilitate la atingere

Copiii cu apendicită pot dezvolta sensibilitate la atingere în zona abdomenului inferior drept. Fii atent la reacțiile lor când atingi această zonă.

Febră și frisoane

Apariția febrei și frisoanele pot fi un semn al infecției apendicelui. Măsoară temperatura copilului și discută cu medicul dacă observi o modificare semnificativă. Ia în calcul și faptul că la unii copii nu se ridică temperatura corpului deloc. Sau pot apărea doar frisoane.

Schimbări ale tranzitului intestinale

Scaunele mai rare sau mai dese decât de obicei pot fi, de asemenea, semne suplimentare ale apendicitei la copii. Monitorizează în acest sens scaunele copilului.

Durere când merge sau când tușește

Durerile crescute la mișcări precum mersul sau tusea pot fi semne suplimentare ale apendicitei. Observă orice semn de dificultate sau disconfort în activitățile zilnice.

Iritabilitate generală

Copiii cu apendicită pot fi iritabili și obosiți. Observă dacă există schimbări în comportamentul lor general sau nivelul de energie.

Complicațiile apendicitei la copii

Dacă observi mai multe dintre aceste semne, nu ezita să consulți un medic. Opinia specialistului poate face diferența în diagnosticarea și tratarea rapidă a apendicitei.Este esențial să fii vigilent și să monitorizezi constant starea copilului. Dacă observi orice semnal de alarmă, solicită imediat ajutor medical.

Apendicita apare atunci când interiorul apendicelui este blocat de ceva, provocând o infecție. Blocarea poate fi cauzată de lichid din nas sau gură, numit mucus. Poate apărea și din cauza scaunului sau a paraziților. Sau blocarea poate fi cauzată de o îndoire sau învârtire în apendice în sine. Apendicele devine apoi inflamat sau umflat. Acest lucru se întâmplă pentru că germenii (bacteriile) din apendice încep să se înmulțească rapid. Pe măsură ce umflarea și durerea devin mai severe, aprovizionarea cu sânge a apendicelui este întreruptă.

Toate părțile corpului au nevoie de o cantitate corectă de flux sanguin pentru a rămâne sănătoase. Când fluxul de sânge este redus, apendicele începe să moară. Apendicele se va sparge sau se va rupe, deoarece pereții săi încep să aibă găuri. Aceste găuri permit scaunului, mucusului și altor substanțe să se strecoare și să intre în burtă sau abdomen. O infecție gravă numită peritonită poate apărea în abdomen atunci când apendicele se rupe. Netratată, aceasta poate fi fatală.

foto: Depositphotos.com

Exit mobile version