Sfatulparintilor.ro

Despre plecatul copiilor. Sfaturi pentru parintii care raman “singuri acasa”!

Despre plecatul copiilor

Vine un moment in viata fiecarui parinte in care copiii pleaca de-acasa, iar parintii raman “singuri acasa”! Trecerea de la viata de copil la cea de adult este foarte dura pentru parinte care simte ca incepe sa piarda controlul, pe de o parte. Iar pe de alta parte simte ca nu mai poate avea grija de “pui” asa cum ar fi putut avea atunci cand ar fi inca in casa sa.

De ce pleaca de acasa copiii?

Plecatul copiilor din “cuibul” parintesc este ceva firesc. Face parte din dezvoltarea lor si din desfacerea aripilor spre o viata independenta. Alti copii se muta de acasa pentru a fi mai aproape de locul in care studiaza sau in care lucreaza. Sunt cazuri in care copiii vor sa se mute cu partenerii de cuplu, iar altii pleaca, pur si simplu, pentru ca nu mai vor sa stea cu parintii.

Ce sentimente apar cand copiii pleaca?

Parasirea “cuibului” aduce o avalansa de emotii puternice in sufletul parintilor.

Citeste si: Ai copii mari? Iata 3 reguli de care ar trebui sa tii cont

Ce ar trebui sa faca parintii?

In functie de motivul pentru care are loc “despartirea”, solutiile sunt altele.

Indiferent care ar fi motivul pentru care copilul pleaca de acasa, tine canalele de comunicare deschise. Lasa-l sa inteleaga ca ai oricand casa deschisa pentru el, ca poate reveni acasa oricand, ca este invitat la mese in familie cu diverse prilejuri. De asemenea, lasa-l sa stie ca te poate suna oricand, la orice ora, pentru orice.

Daca ti se pare casa prea goala, implica-te in diverse activitati. Fie ca este vorba despre munca, activitati de voluntariat, practicarea de hobby-uri, calatorii, vacante etc. Implica-ti si partenerul in aceste actiuni. Si nu uita ca plecarea de acasa a copiilor da sansa unei noi etape in viata de cuplu care, poate, a trecut pe locul doi avand in vedere “munca” de parinte.

Vorbeste despre ceea ce simti, fie cu partenerul, fie cu un prieten, fie cu un terapeut. Iti va fi mai usor sa gestionezi situatia si sa intelegi si punctul celorlalti de vedere.

Sursa: betterhealth.vic.gov.au

Foto: Depositphotos.com

Exit mobile version