Cum sa comunici cu adolescentul. 14 sfaturi utile pentru parinti

by Sfatul Parintilor | 01/06/2021 18:10

De cate ori ti-a spus copilul tau, aflat la varsta adolescentei, “Lasa-ma in pace! Nu intelegi nimic!”? De cate ori te-ai intrebat apoi “Cum de nu ma asculta copilul? De ce trebuie sa ne certam mereu”? Tu si adolescentul tau sunteti doua persoane diferite, aveti perspective diferite, iar daca intrerupi comunicarea cu copilul vei avea parte de si mai multe conflicte.

Anii adolescentei[1] sunt o adevarata provocare atat pentru parinti, cat si pentru copii. In timp ce ei se descopera, incep sa-si exerseze independenta, parintii se simt coplesiti de impingerea limitelor.

Copiii incep sa ia propriile decizii care nu sunt intotdeauna pe placul parintilor. Mai ales ca ei nu stiu inca sa isi controleze emotiile, iar cele mai multe dintre aceste decizii sunt pe baza de impuls.

De aceea este foarte important ca un parinte sa-i castige increderea adolescentului sau, astfel incat sa fie cat mai aproape de el. Nu este cea mai simpla misiune, insa, cu putin efort, poti ajunge acolo.

Iata cum sa comunici cu adolescentul. Gasesti mai jos 14 sfaturi utile pentru parinti.

1.   Asculta

Chiar daca esti curios sa afli ce se intampla in viata copilului tau, intrebarile directe nu reprezinta cea mai buna solutie. Pur si simplu, fa un pas in spate si asculta. Copiii sunt foarte deschisi cu parintii cand acestia nu pun presiune pe ei pentru a le impartasi anumite lucruri din viata lor. Chiar si un comentariu despre ce s-a intamplat ieri iti poate oferi informatii excelente despre ce se petrece cu el.

2.   Valideaza-i sentimentele

Tendinta parintilor este sa-i rezolve copilului problemele. Fraze precum “Oricum nu era potrivit(a) pentru tine” atunci cand adolescentul are o dezamagire in dragoste nu sunt deloc potrivite. In schimb, arata-i compasiunea fata de suferinta lui. “Inteleg, trebuie sa fie destul de dificil pentru tine sa accepti asta!” poate fi o varianta mult mai buna ca sa-i arati sustinerea.

3.   Arata-i increderea

Adolescentii vor sa fie luati in serios. Arata ca ai incredere in el. Cere-i favoruri, astfel incat sa vada ca te poti baza pe el. Arata-i copilului tau ca se poate bucura de increderea ta totala si ca aceasta creste din ce in ce mai mult.

Te mai poate interesa si: Cum sa te comporti cu un adolescent nervos[2]

4.   Nu fi dictator

Desi trebuie sa existe reguli, intelege si ca adolescentul simte nevoia sa le incalce. Pentru a-ti convinge copilul sa le respecte, explica-i foarte clar, fara sa fii dictator, insa, de ce trebuie sa le respecte. De asemenea, unele reguli pot fi negociate, astfel incat sa aveti amandoi de castigat.

5.   Lauda-l

Lauda-ti copilul adolescent. Are nevoie de incurajare pentru dezvoltarea increderii de sine. Arata-i copilului tau sustinerea, mai ales atunci cand se simte doborat. Va intari foarte mult relatia dintre voi.

6.   Controleaza-ti emotiile

Este foarte simplu sa-ti iesi din pepeni, mai ales atunci cand adolescentul nu se comporta politicos. Dar nu-i raspunde la fel. Adu-ti aminte ca tu esti adultul si trebuie sa-i arati cum se gestioneaza emotiile. Numara pana la 10 sau respira adanc de cateva ori, inainte de a-i raspunde.

7.   Fa lucruri impreuna cu el

Comunicarea nu se face numai prin vorbe. Petrece mai mult timp cu copilul tau si fa lucruri impreuna cu el. Fie ca este vorba de catarat pe munte, fie ca este vorba de gatit, de mers la film sau orice altceva ii place lui, este foarte important sa fii in preajma lui si sa  aveti experiente pozitive impreuna.

Nu rata nici: 11 reguli pentru cresterea adolescentilor[3]

8.   Mancati impreuna

Mesele in familie sunt foarte importante. Ele ajuta ca familia sa ramana unita. Copiii se simt foarte confortabil sa vorbeasca cu parintii despre ce s-a intamplat peste zi daca toata lumea face acest lucru. O singura regula trebuie respectata: fara telefoane la masa.

9.   Observa

Este normal ca adolescentul tau sa treaca prin niste transformari. Dar fii atent la schimbarile de stare, de comportament, de energie sau pofta de mancare. Fii atent daca isi pierde interesul sa faca lucruri care ii placeau alta data sau observa daca se izoleaza de ceilalti. Daca vezi o modificare intreaba-l si arata-ti sustinerea (fara sa-l judeci). Poate ca are nevoie de ajutor si chiar de un psiholog.

10. Deschide-ti urechile!

Indiferent cat de greu ti-ar fi, incepe prin a-ti intelege copilul. Sa zicem ca nu vrea sa-si faca temele pentru ca trebuie sa vorbeasca cu prietenul cu care tocmai s-a certat. Prin “fereastra” ta se vad temele nefacute, notele mici si examenele picate. Prin ochii copilului tau se vede ca exista posibilitatea sa-si fi pierdut un prieten, un sprijin, o persoana cu care poate sta de vorba la scoala.

Iata, din nou, doua perspective diferite ale aceleiasi situatii. Ce poti face? Incepe prin a-i spune: “Inteleg cat iti este de greu dupa ce te-ai certat cu unul din prietenii tai. Si stiu ca ai maine test si ar trebui sa inveti. Scoala este responsabilitatea ta. Hai sa gandim ce am putea face”. Evita formularea “Inteleg…, dar…”. Pune-te in pielea copilului tau si deschide-ti urechile. Lasa-l sa-ti spuna ce are pe suflet, astfel incat sa nu intre in defensiva si sa ajungeti din nou la un conflict.

11. Nu te lasa purtat de emotii

Emotiile pot fi cel mai mare dusman in relatia cu un adolescent. Aminteste-ti ca ceea ce spune sau face nu este o reflectie a ta. Se poate sa nu-ti placa modul in care se comporta sau gandeste, insa nu lasa emotiile sa te influenteze. Nu e deloc usor, dar incearca sa privesti fiecare situatie degajat si sa-ti spui: “Este ca o tranzactie in afaceri. Nu e nimic personal!”. Nu trebuie sa te superi pe copilul tau ca este el insusi. S-ar putea sa nu ia cele mai bune decizii, insa cu siguranta va invata din ele si va face mai bine data viitoare.

Citeste si: Abuzarea parintilor. Ce e de facut cand copilul sau adolescentul te loveste[4]

12. Pune intrebari

Intreaba-ti copilul despre ideile sale, despre idealuri, lasa-l sa vada ca ai incredere in el, in abilitatile lui. Nu pune intrebari care sa-l faca sa intre in defensiva, ca de exemplu: “De ce nu te poti trezi si tu la timp?”. Fa-ti copilul sa inteleaga care sunt responsabilitatile lui si lasa-l sa-si rezolve singur problemele. Iar daca nu o face, lasa-l sa suporte consecintele. Copilul trebuie sa invete sa gandeasca pentru el insusi, sa simta ca are controlul si responsabilitatea asupra deciziilor pe care le ia.

13. Nu cere!

Nu ai “nevoie” de cooperarea copilului tau adolescent. Nu ai “nevoie” sa se comporte civilizat. Daca ai “nevoie” de copilul tau ca sa te simti fericit, atunci esti vulnerabil in fata comportamentului lui si te poate manipula. Nu ai nevoie de nimeni ca sa te faca fericit. Tu insuti te poti valida si tu insuti in rezolvi problemele. Cum se comporta copilul tau este fix problema lui. Iar acest lucru trebuie sa i-l transmiti si lui. Nu ar trebui sa isi caute validarea si fericirea in altii, ci in el insusi.

14. Nu faceti nimic daca nu sunteti calmi

O alta regula este sa nu luati nicio hotarare importanta daca nu sunteti si tu, si copilul tau calmi. La nervi se pot spune foarte multe lucruri rele, pe care sa le regreti mai tarziu. Daca copilul este nervos si intrece masura, pastreaza-ti calmul si spune-i ca astepti sa fie mai linisit pentru a discuta civilizat.

Sursa: empoweringparents.com[5], childmind.org [6]

Endnotes:
  1. Anii adolescentei: https://mominformed.com/coping-with-teenagers/
  2. Cum sa te comporti cu un adolescent nervos: https://sfatulparintilor.ro/adolescenti/comportament-si-dezvoltare-adolescenti/cum-sa-te-comporti-cu-un-adolescent-nervos/
  3. 11 reguli pentru cresterea adolescentilor: https://sfatulparintilor.ro/adolescenti/educatie-adolescenti/11-reguli-pentru-cresterea-adolescentilor/
  4. buzarea parintilor. Ce e de facut cand copilul sau adolescentul te loveste: https://sfatulparintilor.ro/adolescenti/comportament-si-dezvoltare-adolescenti/abuzarea-parintilor-ce-e-de-facut-cand-copilul-sau-adolescentul-te-loveste/
  5. empoweringparents.com: http://empoweringparents.com
  6. childmind.org : http://childmind.org

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/adolescenti/comportament-si-dezvoltare-adolescenti/cum-sa-comunici-cu-adolescentul-14-sfaturi-utile-pentru-parinti/