Sfatulparintilor.ro

Atentie la tentatii si pericole pentru copii in jocurile online. Ce poti face pentru copil in vremurile incerte ale izolarii ?

pericole pentru copii in jocurile online - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - child-3264751_1920

Traim vremuri fara precedent pentru omenire iar lumea se confrunta cu o perioada de incertitudine si perturbare. Timpurile provocatoare ofera posibilitatea de a ramane impreuna mai mult, dar pot prezenta probleme care nu ar fi aparut altfel. Odata cu luarea de catre guvern a deciziei de a inchidere a scolilor, tinerii se confrunta acum cu o lunga perioada in care plictiseala, izolarea si lipsa unei rutine normale vor fi o realitate mereu prezenta. Odata cu asta, vine ispita si multi vor alege sa ocupe acel timp online predominant in trei moduri : jocurile de noroc, jocurile online si statul pe retelele de socializare.

Suntem constienti din ce in ce mai mult de facilitatea accesului si expunerii la activitatile de mai sus ce  ii fac din ce in ce mai usor pe tineri sa cheltuiasca cantitați uriase de timp si bani online.

Realitatea brutala a oricarui comportament de dependenta este : cu cat o faci mai mult, cu atat este mai probabil sa dezvolti o problema cu aceasta sau sa te bazezi pe ea din diverse motive. Tinerii s-au nascut intr-o generatie care doreste raspuns instant, reactie si satisfactie imediata. Lucruri pe care mediul online le ofera din abundenta, si, din pacate, este ceea ce face lumea online atat de atragatoare. Nu numai asta, dar de multe ori poate oferi un sentiment de apartenenta si identitate, oportunitatea de a concura, de a comunica si de a se compara cu alti oameni, adica tot ce cauta tinerii de astazi.

Climatul actual nu permite tinerilor sansa de a practica sport sau chiar de a-l urmari din tribune. Astfel, tinerii se confrunta cu provocarea de a nu mai primi aceeasi emotie sau adrenalina pe care o aduce viata de zi cu zi normala – fie la scoala, fie acasa. In schimb, vor incerca sa recreeze aceste trairi altfel sau chiar sa incerce sa invinga sentimentele de plictiseala, totul prin online. De acest lucru trebuie sa fim constienti cu totii – inclusiv ei – in special de consecintele periculoase care se pot materializa din aceasta.

Combinarea acestui moment unic provocator si anxios alaturi de avalansa constanta de reclame , promovarea de  produse și jocuri captivante, amestecate cu caracteristicile de competitive ale multor tineri de astazi, duce la o potentiala reteta pentru dezastru.

Jocurile de noroc nu mai pot fi vazute doar in sensul „invechit” al termenului; oamenii de o varsta din ce in ce mai mica sunt atrasi in aceste comportamente si in aceasta lume prin cele mai moderne forme ale sale. Posibilitatea de achizitionare a o mulțime de lucruri in aplicatie sau in jocuri inseamna ca tinerii pot pierde nu numai mult timp pretios, ci si sume enorme de bani de la o varsta la care, din punct de vedere istoric, ar fi aparut extrem de rar ocazia de a paria sau de a cheltui bani pe asa ceva.

Nu judecați niciodată un joc dupa coperta acestuia. Ceea ce poate parea nevinovat sau, in primele etape ale jocului, fiind vorba despre credite si totul fiind gratuit, se poate schimba brusc, fara stirea copilului sau parintelui. Constientizarea acestui lucru este primordiala. Linia dintre jocuri de noroc si jocuri devine din ce in ce mai neclara si aceste tipuri de comportament sunt acceptate ca normale. Cu cat începem mai devreme sa abordam jocul si jocurile de noroc ca fiind legate intrinsec de faptul ca adesea unul creeaza o poarta pentru celalalt, cu atat mai repede putem reacționa si preveni problemele dependentei si sanatații mentale care devin din ce in ce mai raspandite in aceasta generatie.

Intentia articolului este de a le oferi parintilor cateva sfaturi care sa ii ajute la navigarea prin provocarile acestor vremuri, intelegand pericolele si capcanele acestor activitati.

Scopul este de a ajuta sa va jucati rolul in educarea tinerilor cu privire la aceste probleme, sa le oferiti sansa de a face alegeri mai informate cu privire la acest subiect si, cel mai important, sa ii protejati, ba chiar si pe voi insiva.

Acest lucru va va oferi, de asemenea, o perspectiva completa asupra avertismentelor pe care trebuie sa le cautati si sa le identificati la copiii dvs., daca acestia pot fi potential mai vulnerabili datorita caracteristicilor si personalitatii lor.

Cel mai simplu mod de a va gandi la acest lucru este A – B – C – D …

A – Acceptare si constientizare

Luati suficient timp pentru a fi constienti de ceea ce fac copiii vostri online atunci cand vine vorba de jocuri si jocuri de noroc online.

Incercati sa fiti vigilenti si sa observati cat timp petrec in aceste jocuri, cum este comportamentul lor atunci cand se joaca si in afara lor.

Sunteti constienti de orice schimbari de comportament de-a lungul timpului?

De asemenea, trebuie sa acceptati ca vor petrece timp cu jocuri si chiar potentiale jocuri de noroc (daca li se permite legal), deoarece acum este atat de inradacinat in cultura societatii. Este ceea ce fac tinerii acum si modul in care le place sa-si petreaca timpul .

Prevenirea sau interzicerea totala nu este solutia si poate crea probleme si mai mari, indiferent daca acestia o fac „pe ascuns” sau este reactia lor la adoptarea acestei pozitii a dvs.

B – Bariere si limite

Asigurati-va ca stabiliti limite foarte clare cu copiii atunci cand vine vorba de jocuri si jocuri de noroc online, atat in ceea ce priveste legalitatea, daca este adecvat, cat si finantele.

Puneti limite la ce pot face, cand pot si pentru cat timp.

Aceste limite pot fi intotdeauna slabite, dar este mult mai greu sa ai foarte putine reguli si apoi sa devii mai strict sau sa le implementezi pe toate.

Limitele clare si intelegerea reciproca, plus angajamentul fata de aceste limite sunt esentiale. S-ar putea sa aveti parte de „un pas inapoi” sau rezistenta atunci cand le implementati sau le sugerati, dar fiti fermi – merita si este esential pe termen lung.

De asemenea, este esential sa implementati si sa activati „controale parentale” pe dispozitive sau jocuri daca este posibil. Acestea vor asigura ca tinerii sa aiba bariere, pentru a rezista tentatiei de a face ceva, de a cumpara ceva sau de a juca in ceva despre care stiu ca nu ar trebui. Acest lucru se poate face pe dispozitive si jocuri specifice.

C – Claritate și coerență

Fiti clari cu ce se pot juca si pot face copiii, dar mai ales care sunt asteptarile voastre.

Fiti la curent cu evaluarile si continutul fiecarui joc pe care il joaca in mod regulat.

Vor fi parinti care nu respecta aceste linii directoare si au ales sa le permita tinerilor sa faca ceea ce vor. Acesta este un risc si mai ales un risc care nu merita luat. Exista motive foarte bune pentru care exista limite de varsta si legi in ceea ce privește jocurile de noroc si jocurile și, in cele din urma, este vital sa le respectati.

Trebuie ca voi sa aveti controlul, nu ei.

Este vital sa mentineti un element de control si sa va asigurati ca dictati termenii, nu ei, si sa fiti in concordanta cu aceste elemente de control si cu mesajele pe care le transmiteti.

Este usor sa nu aveti cunostinte, intelegere sau constientizare și copii sa profite de acest lucru, chiar si sa abuzeze de acest lucru. Faceti tot ce puteti pentru a va asigura ca nu sunteti in aceasta situatie.

Este vorba despre control si moderare. Daca un tanar poate mentine controlul asupra timpului, banilor si sanatatii mentale, atunci va putea mentine o relatie „sigură” cu jocurile.

Este vital ca atât ei, cât și dvs. să acordați o atenție deosebită impactului asupra sănătății mintale. Furia, insomnia, stima de sine scăzută sau stresul pot apărea toate dintr-o relație negativă cu jocurile online iar menținerea controlului asupra acestora este esențială.

Ceva care are în mod constant un efect dăunător asupra bunăstării nu poate fi bun pentru nimeni.

D – Discuție și „Tragerea liniei”

Comunicarea este atât de puternică și este cel mai important lucru în toate etapele oricărei relații pe tema jocurilor de noroc și jocurilor online.

Este vital să vorbiti cu copiii despre aceste subiecte. Acest lucru promovează transparența și îi face să fie conștienți că pot pune întrebări fără a fi judecați, pot ridica mâinile când fac greșeli fără teama unei reacții adverse și încrederea de a vorbi dacă este necesar.

Facilitați conversațiile cu ei, discutați-vă propria relație cu oricare dintre ei, vorbiți despre reclame, implicații etc. Totul face parte din educația lor. Discutați despre poveștile pe care le-ați citit în mass-media despre tineri sau despre alții care evidențiază pericolele și capcanele acestui lucru.

Nu uitați să „trageți linia” undeva. Dacă aveți îngrijorări, acționați după instinct.

Discutați cu alți părinți despre asta în mod regulat.

Uneori este pur și simplu un caz de a spune „nu”. Nu întotdeauna, dar uneori și asigurarea faptului că exercitați acest lucru atunci când este cel mai necesar poate face diferența.

Moderarea, înțelegerea, conștientizarea, vigilența și controlul sunt cheile pentru a vă asigura că vă protejați tinerii de suferința vreodată a răului pe care l-am făcut.

sursa : parentsinsport.co.uk

Imagine de ExplorerBob de la Pixabay

Exit mobile version