Ultimele

Curiozitati despre sarut pe care nu le stiai

Relatii & Cuplu » Sfaturi sex » Curiozitati despre sarut pe care nu le stiai
Curiozitati despre sarut

Exista o multime de sfaturi pe net despre cum sa devii un maestru in ceea ce priveste sarutul. Realitatea este ca sarutul este extrem de variabil. Oamenii prefera diferite stiluri de sarut in functie de perioada si de vreme ce fiecare sarunta in felul sau, tehnica ta s-ar putea modifica in functie de partener/a.

Stiinta a atins doar in trecere acest subiect complicat, iar un studiu recent ne spune ca sarutul s-ar putea sa nu fie chiar atat de indispensabil cum ar putea crede multi oameni. „Sarutul romantic este mai mult erotic si mai degraba o componenta importanta a dezvoltarii senzualitatii decat o expresie obisnuita”, sustine William Jankowiak, profesor de antropologie la Universitatea din Nevada, Las Vegas. Acest act, care pare atat de natural, poate fi de fapt dezvoltat recent in istoria umanitatii.

De ce se saruta oamenii

Daca te gandesti obiectiv la sarut realizezi ca este destul de ciudat. In special, formele mai intrigante ale sale (precum sarutul frantuzesc) ar putea insemna mai mult decat imprastierea de germeni. Asadar, de ce se saruta oamenii?

Una dintre cele mai comune teorii este ca atingerea gura pe gura ajuta la transferarea de informatii intre parteneri legate de sanatatea fizica a fiecaruia. Saliva umana are in componenta o multime de informatii chimice, iar schimbul acesta direct ar putea ajuta la o evaluare subconstienta pentru a vedea daca sunteti compatibili pentru imperechere. Totodata, prin sarut se elibereaza multi hormoni care te ajuta sa te simti bine, intaresc legatura cu partenerul/a si iti creeaza senzatia ca iti doresti mai mult.

Sarutul nu este universal

Jankowiak su colegii sai au analizat din punct de vedere academic 168 de culturi din zone diferite ale lumii pentru a vedea cat de intalnit este sarutul romantic ori sexual printre oameni. Insa rezultatele i-au surprins: au descoperit ca sarutul romantic-sexual era prezent in proportie de 46% dintre culturi. In general, cu cat o cultura este mai putin complexa cu atat sunt mai mici sansele sa se implice in saruturi intime.

Sarutul parintelui oferit copilului era prezent aproape in orice cultura. Acest lucru sugereaza ca sarutul intim se dezvolta odata ce societatile devin mai complexe, pe masura ce creste timpul dedicat placerilor. „Este placut sa ni se aminiteasca faptul ca lumea in care traim si despre care gandim ca este atat de tipic si natural uman este, adesea, un artefact a unui anume moment in istorie”, sustine Jankowiak.

Citeste si: 6 lucruri despre sărut pe care nu le ştiai

Climat mai cald inseamna mai putine saruturi

Folosindu-se de informatiile lui Jankowiak, antropologul Alice Schlegel a gasit inca un model: cu cat clima era mai calda cu atat existau mai putine dovezi ale existentei sarutului romantic. In climatul rece chiar si oamenii din cele mai simple societati demonstrau existenta acestui act. Jankowiak crede ca atunci cand mai multa piele se afla la vedere exista mai putina nevoie de informatii pe care ti le pot oferi gura si fata intrucat exista mult mai multe optiuni.

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 21 aprilie 2024