Educatie sexuala

Boli cu transmitere sexuala: Tot ce trebuie sa stii despre sifilis

09 iulie 2017,
Vizualizari: 28.977, 1 azi
problemesex.ro -intrebari ginecolog - dreamstime.com

Sifilisul este o boala cu transmitere sexuala extrem de contagioasa. Ea se poate raspandi atat prin contact sexual normal, cat si anal si oral. Ocazional, boala poate fi transmisa de la o persoana la alta prin sarut indelung sau prin conctat direct piele piele. De multe ori, persoana infectata nu stie ca are boala si o transmite partenerului de sex.

De asemenea, femeile insarcinate care au sifilis pot transmite boala bebelusilor – sifilis congenital. Aceasta poate duce la malformatii sau chiar la decesul copilului.

Sifilisul nu se poate lua de pe scaunul toaletei, manerul de la usi, piscine, jacuzzi, cazi de baie, haine folosite de o persoana bolnava sau folosind aceleasi tacamuri.

 

Ce cauzeaza sifilis

Sifilisul este cauzat de o bacterie – treponema pallidum.

 

 

Cat de des intalnit este sifilisul?

Sifilisul a fost o boala foarte des intalnita, considerata o adevarata amenintare la sanatatea publica. Sifilisul cauzeaza probleme de sanatate pe termen lung – artrita, afectarea creierului, orbire.

Sifilisul nu avea leac pana in 1940, cand penicilina a inceput sa fie folosita la scara larga. Potrivit statisticilor, rata aparitiei cazurilor noi de sifilis a fost din ce in ce mai mica incepand din 1941, pana in anul 2000, cand s-a atins cea mai mica rata de imbolnavire. Totusi, incepand din 2000, s-a simtit o noua crestere gradate. In 2006, de exemplu, numai in Statele Unite s-au reportat 36.000 de cazuri de sifilis.
 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4

Cuvinte cheie: , ,

Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Problemesex.ro

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole