Daca ai inceput sa te intalnesti cu cineva si ati ajuns la punctul in care urmeaza sa faceti sex, ar fi mai bine ca inainte sa-ti arunci hainele sa iti raspunzi la niste intrebari, dar sa-i adresezi si lui cateva. Ele au scopul de te proteja de boli cu transmitere sexuala.
1. Te-ai testat impotriva bolilor cu transmitere sexuala
Atat tu, cat si noul partener de sex ar trebui sa fiti “la zi” cu testele care sa arate daca sunteti sau nu purtatori de boala cu transmitere sexuala. Poti cere medicului sa-ti dea trimitere pentru testul de Chlamydia, gonoreea , sifilis sau tricomoniaza, mai ales daca ai avut in ultima vreme contacte sexuale neprotejate. De asemenea, daca potentialul partener de sex evita sa raspunda ar fi mai bine sa amani momentul “fierbinte” pana cand esti sigur ca totul este in regula.
2. Cand ai facut testul HIV ultima data?
Noile recomandari medicale la nivel mondial indeamna tinerii sa se testeze anual impotriva HIV. Daca in ultima vreme ai fost expus la virus prin contact sexual neprotejat, ace sau alte contacte cu fluide, ar trebui sa iti faci un test HIV. Daca potentialul partener de sex iti raspunde “n-am facut niciodata testul”, ar fi indicat sa amani sexul pana cand raspunsul se schimba.
Citeste si: Ce faci in ziua de dupa sex cu un nou partener: pleci sau ramai?
3. Ai si pe altcineva?
Este foarte important de stiut daca tu sau potentialul partener de sex veti mai avea si alti parteneri sexuali in timpul relatiei. Daca mai sunt si alte persoane “implicate”, sexul neprotejat nici nu intra in discutie. Fiecare contact sexual ar trebui sa aiba loc in conditii sigure si cat mai putin riscante. Unele dintre modalitatile cu cel mai mic risc de boli cu transmitere sexuala sunt relatiile monogame pe termen lung.
4. Esti pregatit pentru sex protejat?
Atunci cand planuiesti sa faci sex cu cineva, este foarte important sa te comporti responsabil si sa ai intotdeauna pregatit ceea ce trebuie. Nu presupune ca “celalalt” se va ocupa de asta. Indiferent ca esti femeie sau barbat, ar trebui sa ai la indemana prezervativ, servetele, chiar manusi, pentru a te asigura ca totul va fi in regula. De asemenea, daca stii ca ai vreo alergie, alege si tine la indemana produsele care ti se potrivesc. Atentie la depozitarea prezervativelor, pentru ca le poti considera sigure, dar – in realitate sa nu fie asa.
Te mai poate interesa: Boli cu transmitere sexuala: 6 motive pentru care partenerul nu-ti spune ca e pozitiv