Sexul la copii: Semnal de alarma – Sexualizarea prematura si excesiva a copiilor

by Sfatul Parintilor | 22/03/2021 18:10

Sexul[1] la copii este o problema pe care parintii trebuie sa o ia, in ziua de azi, cat mai devreme in considerare. Imaginati-va o fetita de 5 ani care incearca sa imite dansul senzual din solduri al unor cantarete in mare voga. Unora li se pare dragut si amuzant.

Totusi, specialistii in psihologia copilului[2] avertizeaza ca acestea sunt primele semne ca fetitele incep sa constientizeze conceptul de “sexy” vehiculat asa de mult in mediul adultilor. Si fac din asta, in mintea lor, prioritatea numarul 1.

Iata de ce problema sexului la copii[3] nu trebuie lasata la coada preocuparilor unui parinte in ziua de azi.

Sexul[4] la copii: Prea sexy, prea devreme

Psihologii Diane E. Levin si Jean Kilbourne afirma in cartea lor “Prea sexy, prea devreme”, ca sexualitatea copiilor este intr-o continua schimbare. Iar parintii trebuie sa intervina, ca sa mentina lucrurile intr-un echilibru natural al vietii. Ei trebuie sa combata influentele nefaste a tot ce vad si aud copiii nostri in mediul din jurul lor.

Cand eram copii, si noua ne placea sa ne imbracam in hainele mamei, sa dam iama in fardurile ei, descoperindu-ne in oglinda imaginea viitoarei feminitati. Dar nu era nici o tenta sexuala in acea joaca. Acum multe fetite de varste fragede vor sa se imbrace cat mai sumar, asemenea vedetelor pop. Destul de multi baieti de 10-11 ani sunt deja familiarizati cu filmele sexy sau imagini porno. Iar la 13 ani se vorbeste si, mai rau, in se si practica sexul.

Oricat de mult ar vrea parintii sa le faca pe plac fiicelor lor, specialistii psihologi insista ca asta nu inseamna sa fie de acord cu achizitionarea unor obiecte vestimentare care sa transforme din punct de vedere vizual sau mental fetitele de 8-9 ani in adolescente de 15-16 ani. Fetele nu mai vor sa fie “frumoase, dragute”, fetele vor sa fie “sexy si hot”. Intrucat ele inteleg si deduc ca aceasta este cheia succesului in ziua de azi. Tinerele sexy par a avea mai multa trecere decat cele mai cuminti, serioase, studioase. Iar aceasta presiune spre sexualitate de la varste foarte fragede va avea efecte devastatoare asupra imaginii si respectului lor de sine catre varsta adolescentei. Etapele firesti ale copilariei pur si simplu nu trebuie arse. Altfel, pretul platit va fi foarte mare si dur.

Sexul la copii: “Iubirea” incepe de la 6-7 ani?

Fetele se nasc cu instinctul ca trebuie sa-i atraga pe baieti. Iar aceste cochetarii se vad in ziua de azi inca de la gradinita. Insa acest instinct se dezvolta, teoretic, cu adevarat, spun specialistii, in jurul varstei de 12-13 ani. Inainte, viata sexuala se incepea in jurul varstei de 16-18 ani. Aceste vremuri au apus. Fete de 6-7 ani discuta despre cum se cuceresc baietii. In clasele I-II sunt in competitie pentru cucerirea titlului de “fata cu cel mai mare succes la baieti”. Numara pe degete cati colegi de clasa o plac pe fata x. Si cum pe fata y nu o place nimeni pentru ca e grasuta si nu e atractiva pentru baieti.

La randul lor, baietii invata de la varste prea fragede sa priveasca fetele cu interes sexual. Iar asta le va face foarte rau si lor, dar mai ales fetelor.

Statisticile relevate de psihologii Diane E. Levin si Jean Kilbourne in cartea lor mai sus mentionata arata ca baietii de azi au “uitat” sa priveasca fetele ca pe niste prietene, colege de scoala sau de joaca. Si doar atat. Ele sunt niste “lucruri neaparat sexy care trebuie sa ne faca noua, baietilor, pe plac”. Si cu cat sunt mai dezbracate, cu atat mai bine.

Sexul la copii: Ce se intampla la varsta adolescentei?

Daca s-a pornit de la varste fragede pe acest “drum”, nu e de mirare ca inceperea vietii sexuale a coborat la varsta de 12-13 ani (uneori chiar si mai devreme). In unele societati, la 16 ani se vorbeste deja de o rutina sexuala. Copiii se feresc de parinti si experimenteaza sexul, fara sa aiba cel mai mare habar ce este de fapt acela, cu sau fara protectie. Prea multi copii nu cunosc notiunile de relatie, iubire, empatie, compasiune, necesare pentru dezvoltarea intimitatii din viata de cuplu adult. Notiuni care sunt vitale inaintea debutului unui contact sexual intre doua persoane coapte din punct de vedere biologic pentru a face dragoste.

La 16-17 ani, arata specialistii, este in floare fenomenul sarcinilor nedorite, al bolilor cu transmitere sexuala si al violurilor.

Sexul la copii: Sfaturi pentru parinti

Parintii trebuie sa tina ritmul cu copiii lor. In ziua de azi, parintii incep prin a fi oripilati de tendinta actuala a sexualitatii timpurii la copii si ca atare au o atitudine negativa si combativa. Ei risca sa se indeparteze de copiii lor din acest motiv. Din pacate, realitatea in care traieste copilul este cea care este, fie ca ne place sau nu. Datorita accesului la multe informatii incarcate de imagine sexuala, noi, parintii, nu avem cum sa o schimbam, ci sa vedem ce avem de facut din acest punct in continuare.

Multi parinti se trezesc in fireasca si dificila postura de a trebui sa creasca un copil dupa niste reguli cu privire la educatia sexuala pe care ei nu le stiu adaptate noilor vremuri. “Pe vremea lor” lucrurile stateau total altfel. Asa incat se ajunge la faimosul conflict dintre generatii mutat prea de timpuriu si pe frontul cu tema “Sex”.

Ce au parintii de facut?

Intai de toate sa nu se pozitioneze ca dusman sau critic aspru al copilului. Chiar daca nu e de acord cu ce vede sau aude. Acest lucru e imperativ necesar pentru ca vocea sa de parinte sa fie auzita de copil. Si, mai ales, luata in considerare. Sa nu uitam ca parintii trebuie sa lupte cu toata influenta mediului scolar, al mediatizarii si imaginilor sexuale care exista de la ce se vede la tv pana la orice coperta de revista de la un chiosc de ziar pe langa care se trece.

Parintii trebuie sa le explice cu frumosul celor mici ca sunt inca copii, ca fiecare varsta are rolul si farmecul sau si ca este suficient timp ca atunci cand vor creste sa se ocupe de haine sexy si machiaj, de prieteni, iubiti si iubite.

Cultivati orice tendinta a copiilor vostri de a se juca cu jocuri si jucarii care nu au tenta sexuala, cat mai mult timp. Incurajati-va copiii sa mearga la un sport cu regularitate, duceti-i voi, faceti-le o rutina bine definita care ii va tine ocupati si suficient de activi fizic ca sa nu mai aiba disponibilitate pentru acest subiect la varste prea fragede.

Comunicarea este cea mai importanta cale de a ajunge la sufletul copiilor.

Intrebati copiii de ce le plac anumite melodii/videoclipuri, anumite personaje din peisajul monden la care au acces si explicati-le ce anume este periculos in comportamentul lor.

Vorbiti cu copiii de la varste mici, pe intelesul lor, despre sexualitate, despre relatii. Trebuie sa-i faceti pe copii sa va vorbeasca, sa va intrebe cate in luna si in stele despre sex. Fara frica, fara rusine, fara teama ca vor fi mintiti.

Vorbiti-le despre dragoste, iubire, relatie, respect. Ce inseamna fiecare dintre ele, ce inseamna sex, ce riscuri implica sexul facut la varste timpurii cand corpurile nu sunt pregatite biologic pentru acest act. Purtand cu ei un dialog deschis si constant, copiii vor capata incredere in voi si atunci cand vor avea nevoie de sfaturi, veti fi primii intrebati.

Nu este simplu si nu e o batalie pe care o puteti castiga din prima. Parintele trebuie sa dea dovada de multa rabdare, sa o ia de la capat ori de cate ori este nevoie si mai ales sa nu intrerupa relationarea aceea profunda cu copiii lor, pentru ca ar fi prea ocupati.

Imagine de Alexandra ❤️A life without animals is not worth living❤️[5] de la Pixabay[6]

Endnotes:
  1. Sexul: http://sfatulparintilor.ro/30827/vrei-sa-discuti-cu-copilul-despre-sex-iata-7-lucruri-pe-care-trebuie-sa-le-stii/
  2. psihologia copilului: https://psihologpentrucopii.ro/2011/10/sexualitatea-copiilor-prescolari/
  3. sexului la copii: http://sfatulparintilor.ro/29727/cand-si-cum-spui-copilului-totul-despre-sex-1/
  4. Sexul: http://sfatulparintilor.ro/29745/totul-despre-sex-cu-copiii-nostri-2/
  5. Alexandra ❤️A life without animals is not worth living❤️: https://pixabay.com/ro/users/alexas_fotos-686414/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=1260975
  6. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=1260975

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/scolari/educatie-sexuala/sexul-la-copii-semnal-de-alarma-sexualizarea-prematura-si-excesiva-a-copiilor/