Sfatulparintilor.ro

NOILE reguli antiCovid in anul scolar 2021-2022. Ce trebuie sa stie parintii si elevii

NOILE reguli antiCovid

Scolile vor incepe in curand, 13 septembrie 2021, iar ministrii Sanatatii si Educatiei au prezentat NOILE reguli antiCovid in anul scolar 2021-2022.

Astfel, potrivit regulilor prezentate de Sorin Cimpeanu si Ioana Mihaila, taote cresele, gradinitele si scolile vor functiona cu prezenta fizica pana la atingerea unei rate de infectare de 6 la mie.

Dupa 6 la mie, toti elevii – vaccinati sau nu – intra in online, cu exceptia invatamantului special, aceasta fiind singura exceptie. Dupa 6 la mie nu vor mai fi permise nici macar activitatile remediale.

Masuri de preventie – distantare fizica, aerisirea spatiilor inchise din scoala – locuri de luat masa si salile de sport, masca obligatorie in interior. Se recomanda masca de tip medical, dar sunt permise si cele textile cu conditiile sa acopere corect nasul si barbia si sa fie purtate corect.

Testarea si masurile cand apare un caz pozitiv intr-o clasa – pentru invatamantul prescolar si de clasele pana la a sasea, elevii din clasa respectiva trebuie sa continue online timp de 14 zile, dar se poate reveni din ziua a opta prin testare antigen rapida in conditiile in care rezultatele sunt negative. Testarea in ziua a opta se face in scoli de personal medical sau prin mobilizarea echipelor DSP.

Pentru parintii copiilor care refuza testarea in ziua a opta se prelungeste invatamantul online pana in ziua a 14-a cand se intorc.

De la clasa a saptea in sus, la aparitia unui caz pozitiv – copiii vaccinati sau care au trecut prin boala si fac dovada pot continua sa invete fata in fata. Ceilalti trec pe invatamant online, cu posibilitatea testarii in ziua a opta.

Ordinul comun va fi semnat doar atunci cand cei doi ministri vor fi abilitati de catre CNSU pentru semnarea ordinului comun.

Masurile incluse in ORDIN

Potrivit Ordinului comun, in localitatile unde este instituita masura carantinei zonale nu sunt permise activitatile care impun prezenta fizica a anteprescolarilor, prescolarilor si elevilor in unitatile de invatamant. In aceasta situatie, activitatea didactica pentru prescolari si elevi se desfasoara exclusiv online, cu exceptia activitatilor de terapie pentru elevii cu cerinte educationale speciale din invatamantul special si special integrat, care se desfasoara cu prezenta fizica in unitatea de invatamant. Activitatile de terapie pentru elevii cu cerinte educationale speciale sunt permise indiferent de scenariul in care se afla localitatea sau unitatea de invatamant, inclusiv in carantina.

Este permisa organizarea simularilor examenelor nationale, evaluarilor nationale si a examenelor pentru anii terminali, cu prezenta fizica, in unitatile de invatamant din localitatile in care nu este declarata starea de carantina la nivelul localitatii, sub conditia asigurarii stricte a normelor de prevenire a imbolnavirilor cu virusul SARS-CoV-2, respectiv distantare corecta, igienizarea mainilor si purtarea obligatorie a mastii.

Citeste si: Structura anului scolar 2021-2022. MODIFICARI importante! Cand incepe scoala, cand sunt vacantele!

Este permisa organizarea orelor remediale, cu prezenta fizica, in unitatile de invatamant, daca la nivelul localitatii nu este o incidenta a ratei de infectare mai mare de 6/1000.

Personalul didactic/nedidactic si personalul didactic auxiliar implicat in procesul de invatamant in unitatile de  invatamant special are obligatia sa poarte masca in permanenta in cancelarie, in timpul deplasarii in incinta unitatii de invatamant si in timpul pauzelor , precum si in salile de clasa, cu exceptia situatiilor in care procesul specific de predare/invatare/recuperare impune un contact vizual complet, caz in care vor putea folosi viziere.  In cazul elevilor din invatamantul special, masca de protectie are caracter de recomandare adaptata specificului procesului educational, si nu reprezinta o obligatie.

Sunt permise festivitatile de deschidere a anului scolar/universitar, organizate doar in exterior, cu purtarea obligatorie a mastii de protectie si fara ca durata acestora sa depaseasca  1,5 ore.

Este permisa desfasurarea orelor de educatie fizica in sali de sport/spatii interioare, fara obligativitatea purtarii mastii de protectie, in conditiile in care rata de incidenta cumulata in ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mica de 2/1000. La o rata de incidenta mai mare de 2/1000, orele de educatie fizica se pot desfasura doar in spatii deschise, fara obligativitatea purtarii mastii de protectie. Prin exceptie, prescolarii nu au obligatia purtarii mastii de protectie in timpul orelor de educatie fizica, indiferent de rata de infectare.

Cum se vor desfasura orele si activitatile sportive in noul an scolar 2021-2022

Reguli pentru grupele de risc

Prescolarii/elevii cu varsta mai mica de 12 de ani, care fac parte dintr-o grupa de risc, respectiv cei diagnosticati cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severa, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilitati, tratament imunosupresiv sau alte afectiuni cronice, cu avizul si recomandarile specifice ale medicului curant si cu acordul scris al parintilor, pot fi scutiti de prezenta fizica in scoala.

Elevii cu varsta de peste 12 ani, care fac parte dintr-o grupa de risc, respectiv sunt diagnosticati cu afectiuni asociate cu imunodepresie moderata sau severa (transplant, afectiuni oncologice in tratament imunosupresor, imunodeficiente primare sau dobandite, alte tipuri de tratamente imunosupresoare) cu avizul si recomandarile specifice ale medicului curant si cu acordul scris al parintilor pot fi scutiti de prezenta fizica in scoala, chiar daca sunt vaccinati cu schema completa.

Ce se intampla cand se imbolnaveste un elev

Suspendarea cursurilor cu prezenta fizica in unitatile de invatamant preuniversitar/conexe se  dispune pentru o perioada de 14 zile la aparitia unui caz confirmat de imbolnavire cu virusul SARS-CoV-2 intr-o grupa de invatamant anteprescolar/prescolar sau clasa de invatamant primar, gimnazial, liceal, profesional si postliceal. 

In situatia in care in aceeasi sala cursurile sunt organizate in schimburi, se vor suspenda doar cursurile cu prezenta fizica pentru clasa in care a fost confirmat cazul de imbolnavire cu virusul SARS-CoV-2.

Elevii din schimbul urmator continua cursurile cu prezenta fizica dupa o dezinfectare prealabila a salii de clasa.

Cursurile pentru grupa/clasa suspendata se pot relua cu prezenta fizica incepand cu a 8-a zi  de la data confirmarii cazului pozitiv, pentru elevii care se testeaza si rezultatul este negativ.

Testarea elevilor se realizeaza in a 8- a zi de la data confirmarii cazului pozitiv de catre cadrul medical din unitatea de invatamant sau, acolo unde nu este posibil, de catre o echipa mobila din cadrul DSPJ/DSPMB. Pana la efectuarea testului, elevii continua activitatea didactica in regim online. Elevii care nu se prezinta la testare reiau cursurile cu prezenta fizica dupa 14 zile de la suspendarea acestora.

Prin exceptie de la prevederile alin (1), elevii claselor VII- XII/XIII,  vaccinati impotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut cel putin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare precum si elevii care au fost confirmati pozitiv pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 in ultimele 180 de zile dar pentru care au trecut mai mult de 14 zile de la data testului pozitiv,  pot continua cursurile cu prezenta fizica.

DSP/DSPMB va efectua ancheta epidemiologica, va stabili contactii directi ai cazurilor confirmate si va decide, cu informarea conducerii unitatii de invatamant, daca se impune carantinarea celor care nu fac parte din clasa la care s-au suspendat cursurile, inclusiv a personalului didactic/nedidactic/auxiliar.

Ce se intampla cand se imbolnaveste un profesor

La aparitia cazurilor de imbolnavire cu virusul SARS-CoV-2 in randul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligatia de a anunta conducerea unitatii de invatamant care va informa DSP/DSPMB. DSP/DSPMB, in urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contactii directi ai acestora si va decide impreuna cu conducerea unitatii de invatamant daca se impune suspendarea activitatilor didactice la nivelul grupei/clasei sau unitatii de invatamant. Masura suspendarii este dispusa prin hotararea comitetului judetean pentru situatii de urgenta/Comitetului Municipiului Bucuresti, la propunerea conducerii unitatii de invatamant/institutiei conexe, cu avizul ISJ/ISMB si al  DSP/DSPMB.

In situatiile prevazute la alin. (1) lit. a) – b) si alin (3) procesul de invatamant continua in sistem online.

Decizia de suspendare a activitatii didactice pentru unitatile de invatamant universitar care desfasoara activitate didactica ce presupune prezenta fizica a studentilor se dispune prin hotarare a senatului universitar, in raport cu numarul de imbolnaviri si cu rezultatul anchetei epidemiologice realizate, cu avizul directiei de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.

Exceptii MAI si MAPN

Criteriile de suspendare a cursurilor scolare in unitatile de invatamant din prezentul ordin nu se aplica si unitatilor de invatamant preuniversitar din subordinea Ministerului Apararii Nationale si Ministerului Afacerilor Interne, care vor lua deciziile care se impun conform regulamentelor/procedurilor aplicabile acestora.

Activitatile ce presupun prezenta fizica din unitatile de invatamant preuniversitar din subordinea Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne si Ministerului Justitiei vor fi gestionate in functie de analiza situatiei epidemiologice realizate la nivelul directiilor medicale din cadrul acestora si stabilite prin decizie a conducatorilor acestora si nu se supun dispozitiilor prezentului ordin.

Stagiile de pregatire practica pentru elevii din invatamantul liceal tehnologic, postliceal, profesional si profesional dual se desfasoara cu prezenta fizica a elevilor, cu respectarea procedurilor privind masurile de protectie instituite de catre entitatile organizatoare de stagii de pregatire practica si prevederile prezentului ordin, indiferent de scenariul epidemiologic.

Poti consulta documentul aici

Imagine de Alexandra_Koch de la Pixabay

Exit mobile version