Pana unde duce lipsa de RESPECT?

by Sfatul Parintilor | 09/08/2021 18:08

Stiati ca multi dintre criminalii condamnati au spus la proces ca si-au atacat victimele pentru ca au considerat ca acestea au manifestat lipsa de respect fata de ei?

Pe cat de socant, pe atat de adevarat. Fiecare dintre noi vrea sa fie tratat cu respect, dar respectul inseamna ceva diferit pentru fiecare,. A-i trata pe altii cu respect devine (sau a fost dintotdeauna) o chestiune extrem de serioasa. Respectul nu e doar un moft sau o valoare de viata pe care daca o avem sau nu, daca o predam copiilor nostri sau nu, totuna este. Nu, nu este totuna.

A sti sa respecti si a sti cum sa iti inveti copilul sa respecte si sa impuna respect este una din cele mai importante lectii pe care un om trebuie sa le invete in aceasta viata. Lipsa de respect distruge vieti, casnicii, relatii. Respectul este fundatia oricarei interactiuni interumane. El sudeaza prietenii, casatorii, iubiri, colegialitati la job, bune vecinatati, relatii pe viata intre parinti si copii.

Citeste si: 4 semne ca nu te tratezi cu respect si cum sa incepi[1]

Daca vrei sa eviti sa ofensezi pe cineva purtandu-te nerespectuos, trebuie sa te gandesti la ce are nevoie acea persoana si la cum te porti tu.

Da, respectul nu e o notiune generala. In afara de cateva reguli sociale general valabile pe care cu totii le acceptam ca fiind obligatorii ca sa fii considerat o persoana respectuoasa (sa saluti, sa nu intrerupi interlocutorul, sa cedezi loc batranilor in mijloacele de transport, etc, etc), A TE SIMTI RESPECTAT vine de la asteptarile pe care le ai si pe care celalalt nu le indeplineste fata de tine, desi stie ca tu pretinzi acest lucru.

Cand un om nu se simte respectat, brusc nu mai coopereaza si i se activeaza rani precum umilirea, respingerea, tradarea, nedreptatea, abandonul. Nimic din ce spui sau faci nu mai conteaza, caci el simte ca tu nu il respecti. Iar nevoia de a fi respectat este una din cele mai mari pe care oamenii o au si de care deseori nu sunt constienti cu adevarat (o mascheaza in alte acuze: nu ma iubesti, nu iti pasa, nu esti corect, nu te tii de cuvant, etc). Un om care simte ca nu e respectat poate fi in stare de orice, din pacate: sa tipe, sa planga, sa reproseze, sa se razbune, sa se victimizeze, sa fuga, sa abandoneze totul, sa loveasca sau, iata, conform declaratiilor unor criminali, sa si ucida.

Intrebati fiind sute de oameni diferiti: „Ce inseamna pentru tine a te simti respectat? Ce trebuie sa faca, cum trebuie sa fie cei din jur ca sa simti ca te respecta? Defineste respectul prin una sau doua fraze”, iata o selectie foarte interesanta din cele mai diferite raspunsuri cu putinta, prezentata de dr.Laurie Weiss in selfgrowth.com.

Te mai poate interesa si: Copilul meu vorbeste si se poarta urat. Ce e de facut?[2]

RESPECT =


Da, sunt asa de contradictorii raspunsurile!

Cum iti poti sa gasesti o regula? Nu exista o regula. Daca vrei sa iti manifesti respectul pentru o persoana cu care te afli intr-o relatie sociala, personala, sentimentala, trebuie sa accepti ca oamenii sunt diferiti de tine si sunt diferiti intre ei. Ce functioneaza pentru tine nu este mereu valabil si pentru ceilalti, oricat iti sunt ei de apropiati.

Nu rata nici: 6 lucruri pe care nicio femeie puternica nu le tolereaza intr-o relatie[3]

Te pot ajuta urmatoarele indrumari:

1.    Nu uita proverbul de aur: „Ce tie nu iti place altuia nu ii face”. Acesta te ajuta foarte mult in a elimina cel putin acele fapte, vorbe sau actiuni ale tale care pot pricinui un rau celor dragi si pe care ei il percep drept lipsa de respect.

2.    Tine cont de regula inca si mai mare: „Fa / spune altora ceea ce ei te-ar ruga sa le faci / spui”.

3.    Urmareste la care din vorbele sau actiunile tale reactioneaza pozitiv ceilalti si, ori de cate ori poti, repeta acel comportament, gest, vorba, fapta. Este clar ca in acest fel se simte persoana in cauza respectata.

4.    Gaseste echilibrul intre a te purta cu respect (asa cum idenfici ca inseamna el pentru fiecare persoana in parte care conteaza pentru tine), insa fara sa iti incalci propriile principii. Este la fel de important sa te respecti si pe tine insati/insuti!! Nu esti obligat sa functionezi intr-o relatie in care doar tu respecti sau ce faci denota respect pentru cineva, dar impotriva convingerilor si educatiei tale.

5.    Trateaza oamenii in acelasi mod in care ti-ar placea si tie sa fii tratat permanent.

Imagine de Gerd Altmann[4] de la Pixabay[5]

Endnotes:
  1. 4 semne ca nu te tratezi cu respect si cum sa incepi: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/dezvoltare-personala/4-semne-ca-nu-te-tratezi-cu-respect-si-cum-sa-incepi/
  2. Copilul meu vorbeste si se poarta urat. Ce e de facut?: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/copilul-meu-vorbeste-si-se-poarta-urat-ce-e-de-facut/
  3. 6 lucruri pe care nicio femeie puternica nu le tolereaza intr-o relatie: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sex-si-relatii/6-lucruri-pe-care-nicio-femeie-puternica-nu-le-tolereaza-intr-o-relatie/
  4. Gerd Altmann: https://pixabay.com/ro/users/geralt-9301/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=442903
  5. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=442903

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/scolari/comportament-si-dezvoltare-scolari/pana-unde-duce-lipsa-de-r-e-s-p-e-c-t/