Totul despre sarcina: Probleme jenante ale gravidelor

by Sfatul Parintilor | 05/02/2019 18:09

Orice gravida isi doreste sa stie totul despre sarcina[1], cu atat mai mult daca este la prima “aventura” de acest gen. Emotiile si curiozitatea le fac pe gravide[2] sa citeasca totul despre sarcina[3], pentru a fi cat mai informate si pentru a le fi mai usor. Va prezentam cateva probleme jenante cu care orice femeie se va confrunta pe parcursul sarcinii si niste sfaturi ca sa le depaseasca.

 

 

Totul despre sarcina[4] #1: Gazele si eructatiile, momente delicate pentru gravide

Pe masura ce burtica creste, intestinele incep sa fie inghesuite. Mai mult decat atat, alimentatia gravidei care contine multe fructe (mere, pere) si legume (conopida, fasole, broccoli) creeaza balonare. Asa ca, intr-un fel sau altul, gazul trebuie eliminat.

Sfat: Mancati putin si des. Evitati mancarurile grase precum burgerii, puiul prajit, inghetata si bauturile carbogazoase, ian special cele indulcite. O plimbare de 20 de minute dupa masa este perfecta, asta daca medicul nu v-a recomandat repaos total la pat. Daca indigestia va tine cu ochii deschisi toata noaptea, o idee buna este sa va mai puneti o perna sub cap sau sub picioare, astfel incat sa detensionati intestinele. Daca nici una dintre aceste modalitati nu da roade, consultati un medic pentru a va recomanda un tratament adecvat.

Cand sa va ingrijorati? Orice om eructeaza si da vanturi, iar la gravide se intampla mai des. Deci, nu aveti niciun motiv de ingrijorare.

 

 

Totul despre sarcina[5] #2: Linia neagra de pe abdomen, o problema de estetica a gravidelor

Nivelul estrogenului din corp duce la aparitia acestei dungi negre pe abdomen pe care unele gravide nu o agreeaza. Insa nu este nici un motiv de ingrijorare. Acelasi hormon in crestere contribuie si la innegrirea mameloanelor si la aparitia pistruilor. Fenomenul se manifesta incepand din al doilea trimestru de sarcina si este predominant la persoanele cu tenul mai inchis.

Sfat: Daca aveti o problema de estetica, va trebui sa va obisnuiti cu ideea pentru ca nu aveti ce sa faceti pentru a preveni aparitia pistruilor sau a liniei negre. Oricum vor disparea de la sine la cateva saptamani dupa nastere.

Cand sa va faceti griji? Nu e cazul!

 

 

Totul despre sarcina[6] #3: Constipatia da batai de cap gravidelor

Majoritatea femeilor insarcinate cunoaste acest episod de constipatie. Imediat dupa conceptie, schimbarile hormonale incetinesc tranzitul intestinal, pentru ca nutrientii sa fie optimi absorbiti si trimisi catre fat. De asemenea, marirea in volum a uterului, miscoseaza spatiul pentru intestine, iar tranzitul va avea din nou de suferit.

Sfat: O dieta bazata pe fructe proaspete, legume si cereale integrale este de ajutor. Consumul de apa este vital, dar puteti incerca si celebrul suc de prune. Evitati consumul de laxative, pentru ca va poate crea contractii.

Cand sa va faceti griji? Constipatia este o problema delicata a gravidelor, dar nu este deloc ceva grav. Este totusi adevarat ca exista si situatii exceptionale care conduc la blocarea materiilor fecale, iar pentru remedierea acestei probleme este nevoie de ajutorul medicului. Desi poate parea dureror si foarte ciudat, fatul nu va avea de suferit de pe urma interventiei.

 

Totul despre sarcina[7] #4: Mancarimea in zona memeloanelor dau batai de cap gravidelor

Aceasta mancarime este produsa de marirea in volum a sanilor si a mameloanelor care se pregatesc pentru alaptare. Pielea se intinde si astfel se declanseaza senzatia de mancarime.

Sfat: Aplicati creama cu lanolina. Aceasta va ajuta sa hidratati pielea si sa-i conferiti elasticitate. De asemenea, evitati sa purtati haine care va irita pielea, precum lana sau casmirul. Purtati sutiene sau maieuri din bumbac.

Cand sa va faceti griji? Daca a aparut o iritatie sau daca observati ca unul sau ambele mameloane sangereaza trebuie sa mergeti de urgenta la medic. Este posibil sa fi suferit o infectie bacteriana, dar poate insemna si cancer la san.

 

 

Totul despre sarcina #5: Durerile pelviene strica linistea gravidelor

Aceste dureri incep in cea de-a doua jumatate a sarcinii si se datoreaza intinderii ligamentelor din zona pelvisului. Puteti simti aceste dureri cand va ridicati brusc in picioare sau dupa ce stati mai mult timp in picioare. Pe masura ce sarcina avanseaza, capul copilului va presa osul pubian, ceea ce va conduce la un alt tip de durere.

Sfat: Cand simtiti o astfel de durere incercati sa va relaxati picioarele, fie va asezati, fie va culcati si va puneti sub picioare o perna. Daca sunteti la birou puteti face cateva exercitii cum ar fi flexarea genunchilor. Nu luati nici un medicament fara acceptul medicului.

Cand sa va faceti griji? Daca durerea este insotita de contractii, crampe, dureri ale spatelui inferior, presiune in zona pelviana, sangerari sau scurgeri vaginale, sunati-va medicul. Poate fi un semn de nastere prematura.

 

Endnotes:
  1. sarcina: http://sfatulparintilor.ro/30231/adevarat-sau-fals-20-mituri-despre-sarcina/
  2. gravide: https://www.qbebe.ro/sarcina/sarcina_pe_saptamani
  3. sarcina: http://sfatulparintilor.ro/38771/despre-sarcina-la-20-30-si-40-de-ani/
  4. sarcina: http://sfatulparintilor.ro/36405/sarcina-greseli-pe-care-le-fac-femeile-cand-vor-sa-ramana-insarcinate/
  5. sarcina: http://sfatulparintilor.ro/30099/mituri-si-superstitii-legate-de-sarcina/
  6. sarcina: http://sfatulparintilor.ro/31045/descopera-unde-poate-duce-stresul-la-femeile-insarcinate/
  7. sarcina: http://sfatulparintilor.ro/30293/despre-sexul-in-timpul-sarcinii-si-dupa-ea/

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/sarcina/totul-despre-sarcina-probleme-jenante-ale-gravidelor/