Saptamana 37 de sarcina. Te chinuie visele?

by Sfatul Parintilor | 10/04/2024 18:11

Esti in saptamana[1] 37 de sarcina. Bebelusul este aproape „gata”. Ai putea naste oricand. Te-ai gandit la recoltarea de celule stem?

Saptamana 37 de sarcina. Cum e copilul

Marime: 48,6 cm (crestet-calcaie)

Greutate: 2859 g

Este cat… un manunchi de sfecla elvetiana

[2]
Photo by Markus Spiske[3] on Unsplash[4]
 

Bebelusul este pregatit pentru lumea exterioara. Plamanii lui (acum plini cu lichid amniotic) sunt gata pentru prima respiratie. Pleoapele sunt in functiune, iar ochisorii sunt pregatiti pentru prima privire. Orice nastere de-aici in colo este considerata „la termen”, chiar daca, teoretic, ar mai fi 3 saptamani pana la momentul final. Sunt totusi unii copii care mai au nevoie de o atentie speciala la nastere. Daca ti-a fost recomandata cezariana, medicul va face programarea dupa saptamana 39. Inainte se va face cezariana doar in caz de urgenta.

Desi este considerat „la termen”, totusi, bebelusului i-ar prii inca niste saptamani petrecute in uter. In acest rastimp va mai acumula cateva grame si milimetri in plus. Chiar daca nu mai are spatiu de prea multa miscare, vei simti loviturile, impunsaturile, rotirile foarte clar.

La nastere, multi bebelusi au foarte mult par pe cap si lung. N-ar trebui sa te mire nici daca are alta culoare a parului decat a ta sau a sotului. Multi parinti bruneti au adus pe lume copii blonzi sau roscati, in timp ce altii – cu parul deschis – au intampinat un micut cu parul negru. Alti bebelusi se pot naste fara par, ci doar cu un pufulet roz.

La aceasta „varsta”, bebelusul poate roti capul dintr-o parte in alta, si chiar isi indreapta privirea spre partea unde intrezareste lumina sau aude un zgomot.

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 49 de saptamani!

Saptamana 37 de sarcina. Cum e mama

Daca n-ai facut-o pana acum, este timpul sa discuti aspecte legate de nastere. Cum vei naste? Ce fel de medicamente ti se vor administra? Esti alergica la vreun medicament? Discuta orice problema cu medicul care iti urmareste sarcina si cu care vei naste.

Pregateste-ti familia pentru marele moment. Nu trebuie sa te consideri super-mama. Vei avea nevoie de mai mult ajutor decat crezi in primele zile, chiar saptamani dupa nastere. Nasterea este un moment coplesitor si extenuant si nu vei avea prea multa putere nici fizica, nici psihica. Daca vei naste prin cezariana, o mana de ajutor este cu atat mai necesara.

Burta ta arata, cu siguranta, cel putin la fel de mare cat o minge de baschet.

Inchipuie-ti ce se intampla cu organele tale interne. Asa ca nu e de mirare ca te vei confrunta cu arsuri, flatulenta, indigestie. Iti va fi greu sa te misti, sa te plimbi, sa dormi. Te mai poti confrunta cu contractiile Braxton Hicks, care sunt mai dese si mai lungi. Mai poti constata, de asemenea, scurgeri vaginale, unele dintre ele mucilaginoase cu firisoare de sange. Cel mai probabil, nasterea este la cateva zile distanta. Insa daca apar pete de sange sau sangerari masive, suna la urgente. In multe cazuri, unele femei, alertate de prezenta mucusului au dat fuga la medic, crezand ca vor naste, insa au fost trimise acasa. Nu trebuie sa-ti para rau daca asta ti se va intampla si tie. Ca intotdeauna, paza buna trece primejdia rea.

Testul pentru depistarea streptococilor din clasa B este foarte important. In cazul unui rezultat pozitiv, vei primi tratament corespunzator la nastere pentru a reduce riscul infestarii bebelusului.

Somnul va deveni din ce in ce mai greu si chiar este recomandat sa incerci sa dormi ziua, daca iti este mai usor. Monitorizeaza miscarile bebelusului si suna-ti medicul daca ai constatat o reducere semnificativa a acestora. Desi spatiul este mic, bebelusul ar trebui sa fie cel putin la fel de activ.

In timpul somnului, poti avea vise intense si bizare, cauzate de anxietatea legata de nastere, noul statut de mama etc.

Inducerea travaliului

Medicii nu stiu cu exactitate ce anume determina declansarea travaliului. Potrivit teoriei care are cei mai multi sustinatori, hormonii sarcinii sunt de vina. Mai exact, nivelul lor creste brusc in momentul in care vine sorocul. Creierul elibereaza oxitocina, iar oxitocina transmite organismului sa inceapa contractiile, iar cervixului sa se dilate. In unele cazuri, insa, este nevoie de inducerea travaliului.

–           Sanatatea bebelusului: In cazul in care medicul care urmareste sarcina suspecteaza anumite pericole pentru sanatatea si integritatea micutului (de exemplu, placenta nu ii mai ofera suficiente elemente nutritive), poate cere inducerea travaliului.

–           Sanatatea mamei: Riscuri precum diabetul gestational sau preeclampsia pot fi motive serioase pentru inducerea travaliului. Daca tensiunea mamei creste, scade fluxul sangvin din uter. Daca nu exista un flux sangvin corespunzator la bebelus, oxigenarea acestuia scade dramatic.

–           A trecut termenul: Unii bebelusi sunt mai “timizi” si refuza sa vina pe lume, depasindu-se data probabila a nasterii.

–           Travaliul nu avanseaza: Daca travaliul a inceput, insa nu progreseaza, medicul poate cere anumite medicamente care sa activeze organismul. De exemplu, daca s-a rupt apa, insa nu s-a produs dilatatia suficienta, este recomandata inducerea.

Inducerea travaliului se poate face medical, prin ruperea membranelor si administrarea de medicamente, sub supraveghere medicala, sau prin metode homeopate. Cere sfatul medicului in legatura cu ambele variante.
 

Cat iei in greutate?

Esti aproape la greutatea maxima acumulata. Daca mai urmeaza trei-patru saptamani de sarcina, de-aici incolo, este posibil sa iei inca 500-1000 de grame. Unele femei au declarat ca au slabit in ultimele saptamani de sarcina.

Sfat: Daca simti presiune pe vezica, si ai scapi urina ori de cate ori stranuti, tusesti sau razi, este timpul sa faci exercitii Kegel care sa-ti intareasca musculatura pelviana.

Saptamana 37 de sarcina. Cum e tatal

Este crucial daca iti dai seama ca partenera ta a intrat in travaliu. O poti ajuta mai mult decat ti-ai inchipuit.

Ajut-o sa respire  si pastreaza un suport fizic si moral pentru ea. Distrage-i atentia cum poti intre contractii, cu muzica, cu bancuri, cu povesti.

Asigura-te ca este totul pregatit pentru spital. E indicat sa ai pregatit in bagaje si ceva pentru tine. Nu se stie cat timp va dura travaliul, asa ca poate vei avea nevoie de un baton energizant sau de un fruct.

Saptamana 37 de sarcina – Video

Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

foto: Depositphotos.com[5]

Endnotes:
  1. saptamana: https://sfatulparintilor.ro/sarcina/sarcina-pe-saptamani/sarcina-pe-saptamani/
  2. [Image]: https://sfatulparintilor.ro/wp-content/uploads/2019/02/saptamana-37-de-sarcina-sfatulparintilor.ro-markus-spiske-Yy-dHQP-Ax0-unsplash.jpg
  3. Markus Spiske: https://unsplash.com/@markusspiske?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText
  4. Unsplash: https://unsplash.com/s/photos/mangold?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText
  5. Depositphotos.com: https://depositphotos.com/similar-images/331051680.html?qview=211457734

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/sarcina/sarcina-pe-saptamani/saptamana-37-de-sarcina/