Saptamana 35 de sarcina. Bebelusul isi poate folosi toate cele cinci simturi

by Sfatul Parintilor | 16/02/2019 18:10

Esti in saptamana[1] 35 de sarcina[2]. Vrei sa alaptezi? Daca da e timpul sa te pui la punct cu toate informatiile legate de alaptare. Este cel mai minunat dar pe care il poti da copilului tau inca din primele ore de viata: laptele matern.

Saptamana 35 de sarcina. Cum e copilul

Marime: 46,2 cm (crestet-calcaie)

Greutate: 2383 g

Este cat… un pepenas

[3]

Imagine de Pun Kaset[4] de la Pixabay[5]

La 35 de saptamani[6], bebelusul este considerat gata de nastere. Cu toate acestea, daca vine pe lume in aceasta perioada ar putea fi vorba de o nastere prematura. Inainte de 38 de saptamani, bebelusii ar putea avea dificultati in hranire si alte complicatii. Totusi, sansele de supravietuire sunt de 99%.

Perisorul moale care ii acoperea pana acum incepe sa dispara, iar straturile de grasime care ii vor tine de cald dupa nastere continua sa se formeze.

Bebelusul este din ce in ce mai mare si nu mai are loc. De aceea ii vei simti fiecare miscare si o vei percepe ca pe o lovitura. Vei simti fiecare rotire, fiecare gest facut de copil. Spatiul fiind din ce in ce mai mic, e clar ca nu mai are loc pentru „acrobatii”.

Plamanii ii sunt dezvoltati complet si produc – surfactant – o substanta care il ajuta sa faca schimb de oxigen in plamani. Ficatul si rinicii filtreaza reziduurile. In aceasta perioada cea mai rapida dezvoltare o cunoaste creierul. Noi conexiuni se formeaza in creier si pregatesc bebelusul pentru lumea exterioara. Bebelusul isi poate folosi toate cele cinci simturi, detecteaza lumina, exerseaza respiratia,  isi misca ochii, isi suge degetul.

In acest moment bebelusul ar trebui sa fie asezat cu capul in jos. Daca nu a facut-o, este foarte posibil ca medicul care iti urmareasca sarcina sa discute cu tine si alte optiuni legate de nastere. Exista si proceduri medicale prin care doctorul intoarce manual copilul printr-o serie de miscari exterioare care sa-l determine sa se intoarca. Pentru ca procedura implica si cateva riscuri, pune cat mai multe intrebari legate de ea si hotaraste in consecinta. Pana la urma, cel mai important lucru este sa iti aduci copilul pe lume in maxima siguranta, indiferent de pozitia in care este asezat.

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 47 de saptamani!

Saptamana 35 de sarcina. Cum e mama

Vizitele la medic in saptamana 35 se vor indesi. Medicul te va chema saptamanal si poate cere teste vaginale si rectal pentru depistarea unor streptococi din clasa B. De asemenea, se va face examen ginecologic pentru urmarirea dilatatiei.

Neprevazutul se poate intampla, asa ca n-ar fi rau sa ai pregatite cateva portii de mancare, la congelator in cazul in care intri in travaliu. De asemenea, poti ruga pe cineva apropiat sa vina sa aiba grija de casa cat lipsesti, si dupa ce intorci. Un mic ajutor iti va prinde bine pe perioada recuperarii dupa nastere.

Bebelusul creste si pana si hainele de gravida ti se vor parea mici. Odata cu coborarea micutului, in pozitia de nastere, ti se elibereaza plamanii si poti respira putin mai bine. Reversul este ca de-acum intestinele nu mai “au loc”. Pentru a evita disconfortul abdominal, mananca mai putin si des.

Somnul va fi destul de fragmentat, mai ales ca bebelusul apasa pe vizica urinara si va trebui sa mergi la baie la fiecare 45 de minute. La unele femei pot aparea scapari involuntare de urina, pentru ca bebelusul apasa pe vezica. Nu incerca sa reduci consumul de apa pentru a urina mai rar. Deshidratarea nu este benefica in timpul sarcinii.  Durerile de spate sunt si ele la ordinea zilei, precum si picioarele umflate. Iti va fi din ce in ce mai greu sa gasesti o pozitie confortabila, de aceea se va accentua starea de oboseala.

In saptamana 35, schimbarea centrului de greutate iti face si mersul dificil si mai degraba ti-ai dori sa te rostogolesti decat sa pasesti. Daca ai scapat de ele, este foarte posibil sa-ti apara simptome precum constipatia si/sau arsurile gastrice.

Ai putea intra in travaliu oricand, asa ca fii atenta la semnele care prevestesc nasterea: scaparea unui “dop” de mucus din vagin (acest mucus previne patrunderea bacteriilor in cervix si uter), sangerari, scurgeri de lichid limpede sau verzui, contractii regulate care sporesc in intensitate. Oricare ar fi semnele pe care le traiesti, suna-ti medicul sau mergi la maternitate.

Despre alaptare

Laptele matern este cel mai pretios dar pe care il poti da copilului tau. Nutrieni si anticorpi veniti la temperatura ideala si fara sa fie nevoie sa cantaresti. Bebelusilor le place sa suga si isi exerseaza acest reflex inca din burtica. In plus, isi va suge degetul sau va plescai usor din buze, chiar si daca nu ii este foame. Cu timpul vei reusi sa faci diferenta intre foame si “exercitii”. Pregateste-te si pentru a alapta la fiecare doua-trei ore, intrucat laptele se digera foarte repede.

Inainte de a naste, poti cere medicului cateva sfaturi legate de alaptare. El iti poate examina sanii pentru a vedea daca sunt pregatiti. Unele femei au sfarcurile plate sau inverte, ceea ce va face mai dificila alaptarea. Insa, cu putin ajutor, poti depasi aceste probleme. Corpul tau se pregateste pentru alaptat, cantitatea de lapte creste si deja pot aparea primele semne ale lactatiei – colostrul – care se scurge din sani.

In procesul alaptarii pot interveni si complicatii: blocarea canalelor, iritatia sfarcurilor, infectii. Nu trebuie sa te invinovatesti daca apar astfel de probleme. Nu esti nici prima, nici ultima femeie care poate suferi astfel de complicatii. Pentru ca alaptarea sa nu fie dureroasa, sfarcul si aureola trebuie sa fie in gura micutului tau.

Sunt o multime de pozitii in care sa-ti tii bebelusul pentru a face alaptarea cat mai confortabila, atat pentru tine, cat si pentru micutul tau.  – link ca tre pozitii alaptare.

 

Cat iei in greutate?

Ar trebui sa te apropii de greutatea maxima, intre 11 si 15 kilograme in plus fata de greutatea cu care ai pornit “la drum”. In urmatoarele saptamani ar trebui sa mai iei aproximativ 400 de grame/saptamana.

 

Sfat: Fa-ti bagajele pentru spital. Evita efortul pentru a nu intra in travaliu. De asemenea, nu pleca in afara localitatii. In cazul in care intri in travaliu, vei fi departe de medicul care ti-a urmarit sarcina.
 

 

Saptamana 35 de sarcina. Cum e tatal

Sa devii tatic este o experienta extraordinara, chiar daca esti la primul sau la al doilea, sau la al treilea copil. Fiecare nastere este unica, atat pentru mama, cat si pentru tatic.

Daca mai ai copii, este foarte posibil sa te intrebe lucruri legate de iubirea ta, de atentia ta si de viitorul fratior sau surioara. Le poti explica rolul lor de frati/surori mai mari si cat de binecuvantati sunteti sa intampinati un nou bebelus in familie. Explica-le ca, desi familia se va mari, dragostea ta fata de ei nu se va schimba. Petreceti timp de calitate impreuna atat inainte de venirea pe lume a bebelusului, cat si dupa, pentru a intari relatia parinti-copii.

Saptamana 35 de sarcina – Video

Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

foto: captura youtube.com

Endnotes:
  1. saptamana: https://sfatulparintilor.ro/sarcina/sarcina-pe-saptamani/sarcina-pe-saptamani/
  2. sarcina: https://www.qbebe.ro/sarcina/sarcina_pe_saptamani/sarcina_pe_saptamani_-_saptamana_35
  3. [Image]: https://sfatulparintilor.ro/wp-content/uploads/2019/02/Saptamana-35-de-sarcina-pixa-watermelon-551235_1920.jpg
  4. Pun Kaset: https://pixabay.com/ro/users/Punkaset-616918/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=551235
  5. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=551235
  6. saptamani: https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/saptamana-35-de-sarcina

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/sarcina/sarcina-pe-saptamani/saptamana-35-de-sarcina/