Saptamana 34 de sarcina. Care sunt semnele travaliului?

by Sfatul Parintilor | 13/02/2019 18:10

Esti in saptamana[1] 34 de sarcina[2]. Iti vine sa crezi ca ai ajuns pana aici? 34 de saptamani! Cu siguranta, abia astepti clipa cea mare, insa mai e ceva de asteptat. Pe cat esti de nerabdatoare, pe atat esti de emotionata si iti faci in minte scenarii cu privire la nastere.

 

Saptamana 34 de sarcina. Cum e copilul

Marime: 45 cm (crestet-calcaie)

Greutate: 2.146 g

Este cat un… pepene galben

[3]

Imagine de Robert-Owen-Wahl[4] de la Pixabay[5]

Muschii bebelusului tau se maturizeaza, la fel si restul corpului. Isi poate intoarce capul dintr-o parte in alta si isi tonifica musculatura, facant „exercitii”. Isi intinde mainile, picioarele, iar tu resimti din plin asta. Daca vei avea baiat, testiculele sunt acolo unde trebuie. Ochii i se deschid si ii tine deschisi cand e treaz si ii inchide cand doarme. Perisorul lanugo a disparut, fiind inlocuit cu un strat gros de vernix. Stratul de grasime continua sa se formeze pe sub piele, iar bebelusul capata din ce in ce mai mult imaginea dulce si roz pe care ti-o imaginai cand ai ramas insarcinata.

In rest, se comporta ca un copil obisnuit: deschide ochii, ii inchide, doarme, se joaca, respira.

Daca s-ar naste acum, sansele de supravietuire sunt de 95%. Desi sunt sanse mari sa se dezvolte fara probleme, pot aparea si situatii in care va fi nevoit sa lupte pentru viata lui. Maturizarea plamanilor variaza de la copil la copil. Sunt copii care, la 34 de saptamani, nu-si pot regla singuri temperatura corpului, iar altii care inca au nevoie de asistenta in respiratie.  Insa acestea sunt probleme de scurta durata, care se vor rezolva cu asistenta medicala specializata, iar pe termen lung, bebelusul va putea ajunge din urma un copilas nascut la termen.

Micutul tau este cam cat un pepene si poti avea senzatia ca porti in pantece o bila de bowling. Daca este baiat, testiculele sunt la locul lor. In cazul in care, la nastere, acestea nu sunt coborate nu este neaparat un motiv de panica. Un sfert dintre baietei a “pierdut” unul pe drum. Acesta va ajunge la destinatie in cateva luni. Totusi, pentru a te linisti, cere sfatul medicului in orice problema.

Este timpul ca bebelusul sa se fi intors cu capul in jos, pregatit pentru nastere. Daca nu a facut-o, nu te ingrijora. Este suficient timp pana la nastere, insa este la fel de posibil ca doctorul sa ia in calcul, in aceasta situatie, nasterea prin cezariana.

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 46 de saptamani!

Saptamana 34 de sarcina. Cum e mama

Ca sa nu suni pe toata lumea sa le dai marea veste, poti face o schema a telefoanelor. Tu iti anunti sotul, iar el anunta inca unu-doi oameni, iar apoi ceilalti raspandesc vestea intre ei. Pregateste-te sa pui la punct toate detaliile legate de nastere.

Fii atenta la semnele de nastere prematura: crampe asemanatoare cu cele menstruale, uneori insotie de diaree, indigestie sau greturi; scurgeri apoase, de culoare roz sau maroniu, cateodata precedate de un dop mucilaginous dens; scurgeri de lichid amniotic.

Cat priveste simptomele, le stii deja: dureri de spate, de picioare, umflarea gleznelor, a picioarelor, a fetei si a mainilor. Aceaste inflamatii sunt cauzate de hormonii sarcinii care incurajeaza corpul sa retina apa pentru a acoperi nevoile de dezvoltare ale bebelusului. Hidrateaza-te corespunzator si stai ori de cate ori poti cu picioarele ridicate, pentru a usura senzatiile. Nu ignora aceste umflaturi, totusi, si urmareste semnele de preeclamsie. Pentru orice neplacere, suna-ti medicul.

Vestea buna este ca, pe masura ce copilul se “aranjeaza” cu capul in jos, vei putea respira mai bine, intrucat nu mai apasa pe plamani.

Vei fi, insa, la fel de obosita. Comparabil, oboseala este asemanatoare cu cea din primul trimestru de sarcina. Oboseala este ceva normal. In ultima vreme corpul tau a trecut prin transformari extraordinare care ti-au consumat energia, nu ai putut dormi noptile, nu ai putut manca, nu ai putut merge, ai facut dese vizite la toaleta. Este timpul sa te odihnesti cat de mult poti si sa-ti pastrezi energia pentru travaliu. Dupa ce stai mai mult timp intinsa in pat, nu te ridica brusc. Exista riscul sa ametesti pentru ca iti scade tensiunea arteriala cand te ridici.
Si chiar daca vrei sa “scapi”, ar fi bine sa nu grabesti nasterea. Sunt femei care fac efort intentionat, pentru a naste. Tine cont, insa, ca bebelusul are nevoie de fiecare zi in plus pentru a se pregati pentru viata extrauterina.

Este posibil sa te mai confrunti in aceasta perioada cu o urticarie care sa-ti apara pe burtica, pe coapse si pe fese. Se numeste prurit de sarcina si dispare la fel de repede cum a aparut. Cere sfatul medicului daca te confrunti cu aceasta problema. De asemenea, daca simti mancarimi pe tot corpul, desi nu ai nicio iritatie, cere sfatul medicului intrucat pot fi semne ca sunt probleme la ficat.

Pregateste-te pentru nastere

In filme, scenele nasterii sunt dramatice, dar rapide. In viata reala, poti petrece ore in sala de nasteri pana cand vei auzi “Felicitari! E baiat!” sau “E fata”. Mai mult, daca nu este o situatie de urgenta, nu vei fi dusa imediat in sala de nastere. Asa ca, n-ar fi rau sa te gandesti cam ce-ai putea sa faci in spital inainte de nastere, pentru ca asteptarea sa nu ti se para o corvoada.

Pare o prostie, insa ar trebui sa faci un drum pana la spital, ca si cand ai naste. Esti sigura ca stii pe unde se intra, ca stii unde poti parca masina, ca stii care este cel mai scurt drum? Vei naste la privat sau la stat? Vei sta in rezerva sau in salon? Cat te costa?

Alege-ti medicul pediatru. Cere sfatul medicului tau de familie  sau cere recomandari prietenilor tai. Il poti contacta inainte de nastere, asfel incat sa stabilesti cu el programul vizitelor de dupa, precum si calendarul vaccinarilor.

Corpul tau se pregateste si el pentru nastere.  Iata care sunt stadiile intrarii in travaliu:

Stadiul 1: Incepi sa ai contractii regulate, care cresc in frecventa si in intensitate. Apoi se opresc o vreme, pentru ca apoi sa inceapa din nou si mai intense, si mai dese. In acest rastimp ar trebui sa ajungi la spital. La finalul stadiului 1 esti complet dilatata.

Stadiul 2: Incepi impingerea copilului. Contractiile vor fi puternice si, daca nu ai luat niciun medicament care sa atenueze durerea, vei simti nevoia sa impingi. Personalul medical iti va spune ce ai de facut. Este posibil ca medicul sa iti faca si o epiziotomie (taierea zonei musculare dintre vagin si perineu) pentru a facilita expulzarea bebelusului. Stadiul 2 se incheie in momentul in care copilul s-a nascut.

Stadiul 3: Poate dura intre 5 minute si o ora dupa nastere, timp in care trebuie sa elimini si placenta.

Cat iei in greutate?

Cu totul, pana acum, ar trebui sa ai in plus in jur de 9-12 kilograme, poate chiar mai mult.

 

Sfat: Este timpul sa-ti faci bagajul pentru maternitate si chiar sa pregatesti mancaruri pe care sa le tii la congelator. Daca nu are cine te ajuta cu treburile casnice in primele zile de dupa nastere, iti vor fi de folos.

 

 

 

Saptamana 34 de sarcina. Cum e tatal

Multi tati nu prea stiu cum sa relationeze cu copiii lor. Important nu este insa ce faci, ci sa faci ceva, indiferent ce. Iata cateva sfaturi cu care sa incepi:

1. Tine-l in brate.

Peste putin timp copilul tau va veni pe lume. Nu trebuie sa faci nimic special, e suficient sa-l tii in brate, sa-ti simta caldura, sa-ti simta respiratia, sa-ti auda inima. Asa cum pentru mame este recomandat sa tina bebelusul direct pe piele, si tu poti face la fel. Poti sa-ti scoti tricoul sau sa-ti desfaci nasturii de la camasa, astfel incat contactul sa fie direct. Daca este mai frig, acopera-l cu o paturica. Ii poti vorbi, canta, ii poti citi. Ii poti citi orice, de la povesti la biografia lui Abraham Lincoln. Totusi, nu-i citi rapoartele de la birou. Important este sa-ti auda vocea. Se va simti confortabil si va adormi, cu siguranta. Probabil ca la un moment dat vei atipi si tu.

2. Hraneste-l.

Desi este putin mai greu in cazul in care partenera alapteaza, poti sta alaturi de ei in timpul “mesei”. Daca mamica nu alapteaza, profita de asta si petreceti impreuna momente memorabile.

3. Plimba-l.

Fie ca il iei in carucior, in brate, in sling, este important sa te plimbi alaturi de bebelusul tau.

4. Tine-ti partenera in brate, in timp ce ea tine bebelusul in brate.

Aceasta imbratisare colectiva va spori intimitatea si apropierea dintre membrii familiei.

5. Schimba-i scutecele si hainutele.

Bebelusul trebuie sa stie ca si tatal sau are grija ca el sa fie hranit, schimbat si primenit. De fiecare data cand ii schimbi scutecele sau il imbraci, este un timp unu-la-unu pe care il petreceti impreuna si care contribuie la crearea unei legaturi speciale intre voi. In plus, in acest fel o mai ajuti si pe mamica sa se odihneasca putin si sa se recupereze dupa nastere.

6. Taie-i unghiile.

Bebelusului ii cresc foarte repede unghiile. Pentru a preveni zgarieturile, taie-i unghiile. I le mai poti pili. Aceasta activitate este o alta posibilitate de a petrece timp impreuna.

Saptamana 34 de sarcina. Video

Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

Endnotes:
  1. saptamana: https://sfatulparintilor.ro/sarcina/sarcina-pe-saptamani/sarcina-pe-saptamani/
  2. sarcina: https://www.qbebe.ro/sarcina/sarcina_pe_saptamani/sarcina_pe_saptamani_-_saptamana_34
  3. [Image]: https://sfatulparintilor.ro/wp-content/uploads/2019/02/saptamana-34-de-sarcina-sfatulparintilor.ro-pixabay_com-food-1239301_1920.jpg
  4. Robert-Owen-Wahl: https://pixabay.com/ro/users/Robert-Owen-Wahl-2077322/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=1239301
  5. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=1239301

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/sarcina/sarcina-pe-saptamani/saptamana-34-de-sarcina/