Saptamana 32 de sarcina. Se accentueaza starile de anxietate! - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Saptamana 32 de sarcina. Se accentueaza starile de anxietate!

Sfatulparintilor » Sarcină » Sarcina pe săptămâni » Saptamana 32 de sarcina. Se accentueaza starile de anxietate!
Saptamana 32 de sarcina
Credit foto: Depositphotos.com

Esti in saptamana 32 de sarcina. Daca nu ai facut-o deja, este timpul sa te informezi cu privire la modalitatea prin care vei naste. Vei naste natural? Cezariana? Cu anestezie? Fara?

Saptamana 32 de sarcina. Cum e copilul

Marime: 42,4cm (crestet-calcaie)

Greutate: 1702 g

Este cat… un dovleac

Imagine de S. Hermann & F. Richter de la Pixabay

Ca si tine, bebelusul si-a format o rutina zilnica. Vei observa perioade in care micutul este activ si agitat, si perioade in care nu-i poti sesiza nicio miscare. De altfel, bebelusul doarme aproximativ 90-95% din timp. Tocmai de aceea vei simti mai rar miscarile, insa mai intens. Totusi, suna-ti medicul de fiecare data cand simti ca s-a schimbat ceva in rutina bebelusului sau se misca mult mai rar decat o facea inainte.

Pielea va continua sa se intinda si sa capete aspectul rozaliu. Pe masura ce ii vor disparea cutele de pe fata, caputul i se va umple de par.

Incepand cu 20 de saptamani, corpul micutului a secretat o solutie albicioasa si ceroasa – vernix, care a protejat pielea de mediul lichid in care a stat. La nastere este posibil sa mai ramana urme de vernix, insa va disparea dupa prima baie.

Pana la nastere, bebelusul va acumula cel putin 900 de grame. In urmatoarele 7 saptamani, micutul va „castiga” intre o treime sau chiar jumatate din greutatea totala pe care o va avea la nastere. Creierul sau continua sa construiasca neuroni si conexiuni neuronale, esentiale pentru supravietuirea in mediul exterior.

Dupa ce se va naste, acest model va continua. Bebelusii nenascuti inca au si o pozitie preferata, cu capul in jos si fundul in sus, spre coastele tale. De altfel, aceasta este si pozitia care il pregateste pentru nastere.
Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 44 de saptamani!

Saptamana 32 de sarcina. Cum e mama

Mai sunt doar cateva saptmani pana la ziua cea mare si, cu siguranta, numeri zilele care au mai ramas. Nici nu e de mirare avand in vedere „chinurile”: dureri, arsuri stomacale, indigestie, glezne umflate etc.

In aceasta perioada te poti confrunta cu scurgeri de colostru si cu niste scurgeri vaginale albicioase (leucoree). Ambele fenomene sunt normale si pe masura ce te apropii de nastere, este posibil sa creasca in cantitate.

Te poti documenta cu privire la modalitatile de ocolire a durerilor facerii. Poti opta pentru cursurile Lamaze, care invata gravidele sa se miste in timpul travaliului si sa foloseasca diverste tehnici de respiratie pentru a combate durererea, fara sa foloseasca medicamente. Metoda Bradley, foarte asemanatoare cu Lamaze, se bazeaza tot pe tehnici de respiratie. La ambele metode este nevoie de suportul sotului pentru a te ajuta sa te concentrezi pe aceste tehnici.

Terapia cu apa ajuta la relaxarea corpului si poate face nasterea mai usoara.

Poti cere sfatul medicului cu privire la nasterea in apa. Si chiar daca nu nasti in apa, poti beneficia de efectele pozitive ale apei in timpul dusului.

In aceasta perioada trebuie sa fii atenta si la semnele de preeclampsie: picioare umflate brusc si foarte mult, fata tumefiata, durere severa de cap, durere abdominala, greturi. Contacteaza imediat medicul daca ai aceste simptome.

Cu siguranta disconfortul se accentueaza in aceste ultime saptamani, insa poti contracara neplacerile prin masaj, tehnici de relaxare, miscari usoare de stretching, exercitii fizice usoare, o postura corecta si o dieta sanatoasa si echilibrat. Nu lua niciun medicament fara sa ceri sfatul medicului. De asemenea, daca durerile de spate se inrautatesc, cere sfatul medicului, pentru a te asigura ca nu e vorba de o nastere prematura.

Se pot accentua, de asemenea, starile de nervozitate, anxietate.

Nu te sfii sa ceri ajutorul persoanelor din jurul tau, sot, familie, prieteni, si chiar autor specializat in cazul in care nu poti face fata acesto provocari din viata ta.

Circulatia in zona inferioara a corpului poate avea de suferit din pricina greutatii si a hormonilor, ca urmare pot aparea venele varicoase, hemoroizii si carceii. Daca disconfortul creat de aceste elemente este prea mare, cere sfatul medicului.

Cat iei in greutate?

Desi te simti, probabil, de 5 tone, n-ar trebui sa ai mai mult de 9 kilograme in plus fata de greutatea cu care ai inceput sarcina, in conditiile in care nu ai sarcina multipla.

Sfat: Redu activitatile care te obosesc sau chiar renunta la ele. Fa miscare, plimba-te, inoata si evita toate activitatile care necesita un efort sustinut.

Saptamana 32 de sarcina. Cum e tatal

Daca nu te-ai ocupat pana acum, este timpul sa pregatesti camera bebelusului. Daca nu aveti unde pregati camera bebelusului, tot trebuie amenajat un coltisor numai al lui. Dulapior de haine, masa de schimbat scutece, patutul etc.

Pregateste-te pentru nastere. Incepand cu saptamana 32 orice este posibil si daca se naste oricand de aici inainte, daca are o greutate corespunzatoare si este sanatos, nu va avea deloc probleme. Chiar va petrece destul de putin timp in spital, daca nu apar complicatii.

Inainte de a cumpara orice, intreaba in cercul de prieteni sau printre rude ce obiecte ar putea sa-ti dea (sau sa-ti imprumute) de la copiii lor. Lumini de veghe, carucioare, parasolare pentru masina, scaune auto, monitoare de supraveghere etc… toate sunt necesare si le poti folosi cu incredere. Vei economisi astfel, o suma frumusica de bani.

Saptamana 32 de sarcina. Video

Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

foto: Depositphotos.com

Sarcina pe saptamani

Data articol: 08/04/2024