Saptamana 29 de sarcina. Ai de luat decizii importante!

by Sfatul Parintilor | 12/02/2019 18:11

Esti in saptamana[1] 29 de sarcina[2]. Ziua cea mare se apropie. Este timpul sa iei niste decizii legate de alaptare. Ce lapte formula este cel mai bun? Care ar fi indicat pentru bebelusul tau? Cere sfatul medicului pentru toate nelamuririle tale legate de nastere, alaptare etc.

 

 

 

Saptamana 29 de sarcina. Cum e copilul

Marime: 38,6 cm (crestet-calcaie)

Greutate: 1153 g

Este cat… un dovleac placintar

 

[3]

Imagine de PublicDomainPictures[4] de la Pixabay[5]

 

Bebelusul tau “se ingrasa”. Stratul de grasime de sub piele continua sa se formeze. Vor continua exercitiile de respiratie, de miscare. Desi cresterea mai incetineste ca ritm, din acest moment si pana la finalul sarcinii mai poti castiga aproximativ 2 kg. Organele senzoriale sunt dezvoltate. Unghiile de la maini si de la picioare cresc. Corpul incepe sa-si regleze singur temperatura. Maduva produce singura globulele rosii. Bebelusul chiar urineaza, cantitatea de urina eliminata zilnic in lichidul amniotic este de jumatate de litru. Muschii si plamanii sunt in continuu proces de maturizare, capul se dezvolta pentru a face loc creierului sa creasca. Pentru a-i asigura copilului nutrientii de care are nevoie, ar trebui sa consumi proteine, vitamina C, acid folic si fier. De asemenea, nu uita de calciu. In aceasta perioada 250 miligrame de calciu se vor depozita zilnic in oasele copilului, intarindu-le. Cere sfatul medicului cu privire la vitaminele prenatale.

Daca s-ar naste in acest moment, bebelusul ar putea sa respire singur, insa ar obosi repede si are nevoie de terapie intensiva. De asemenea, ochii ar fi sensibili la lumina.

 

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 41 de saptamani!

 

 

Saptamana 29 de sarcina. Cum e mama

Iritatiile pielii, senzatiile de usturime si mancarime, hemoroizii, incontinenta urinara, venele varicoase, crampele musculare, carceii, respiratia greoaie te vor insoti in continure. Vestea buna e ca vor inceta dupa nastere. Cele mai bune metode de a usura aceste simptome este sa ai grija la alimentatie, sa bei suficiente lichide, sa iti mentii o postura corecta, sa faci miscare si sa te odihnesti de fiecare data cand poti.

Cere sfatul medicului pentru orice medicamente esti tentata sa iei. Fie ca vrei sa combati constipatia sau mancarimile pielii, nu lua niciun medicament dupa ureche, nici macar din cele care se elibereaza fara reteta. Anunta-ti medicul daca ai sangerari rectale.

Pentru a lupta cu constipatia, mananca alimente care contin fibre, bea multa apa si fa miscari usoare.

Te mai poti confrunta, de asemenea, cu ameteli atunci cand faci miscari bruste. Incearca sa nu te ridici brusc sau sa te misti lent de pe o parte pe alta. Este indicat sa nu stai culcata pe spate, pentru a impiedica opturararea nervilor spatelui, pe de o parte, dar si pentru a asigura un flux optim de oxigen pentru bebelus, pe de alta parte.

Unele femei pot resimti, totodata, dureri acute din sold pana in calcaie. Acestea se datoreaza suprasolicitarii nervului sciatic. Pentru a limita problemele de acest gen este indicat sa faci exercitii de stretching. Inainte de a le incepe, cere sfatul medicului pentru a-ti recomanda ceva anume pentru femei gravide. De asemenea, atunci cand dormi, te poate ajuta daca pui o perna intre genunchi.

O alta problema este slabirea sistemului imunitar. Ai grija sa-ti iei toate masurile de precautie pentru a nu te imbolnavi. Spala-te des pe maini si stai departe de persoanele bolnave.

 

Decizii importante

Alaptare sau lapte formula? Nastere normala sau cezariana? Cat stai in concediu crestere copil?

Inca din primele saptamani de sarcina, hormonii trimit mesaje catre tesuturile din sani sa se pregateasca pentru alaptat. Intre luna a cincea si luna a sasea de sarcina poti observa scurgeri de lichid galbui. Este colostrul, prima forma a laptelui matern, care contine anticorpi. Dupa nastere, colostrul va mai fi produs doua-trei zile, dupa care laptele va capata o alta concentratie si consistenta, specifica nevoilor bebelusului.

Laptele matern este cel mai bun aliment pentru bebelus – un cocktail perfect de grasimi, proteine si anticorpi care ajuta la cresterea copilului. La inceputul fiecarei alaptari, laptele are o consistenta apoasa, dar totusi bogat in grasimi, apoi acesta devine mai gros, pentru ca spre finalul alaptarii, acesta sa aiba fie mai subtire. Bebelusii digera foarte usor laptele mamei, de aceea este recomandat ca in primele saptamani de viata sa alaptezi bebelusul la fiecare doua ore.

Alaptatul nu este benefic doar pentru bebelus, ci si pentru mame. In tipul alaptarii, corpul elibereaza un hormon numit oxitocina, care transmite uterului sa se contracte. Aceste contractii forteaza uterul sa revina la pozitia presarcina. Pentru a readuce uterul si burta “la locul lor” se consuma calorii. De asemenea, laptele se formeaza din depozitele de grasime, ceea ce inseamna ca alaptatul te ajuta sa scazi in greutate.

 

Pe de alta parte, alaptatul contribuie la crearea unei relatii puternice intre mama si copil.

 

Privirile ochi in ochi nu le vei uita niciodata. In plus, alaptatul iti va da o “scuza” sa o lasi mai moale cu treburile casnice si sa va bucurati impreuna de momente de liniste si relaxare.

Un alt beneficiu al alaptarii este ca bebelusul isi ia exact cat are nevoie, nu mai esti stresata cu masurarea cantitatii de lapte, cu sterilizarea si incalzirea biberoanelor. Laptele matern vine la temperatura optima, gata de baut si… e gratis.
Cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina cu privire la alaptare. Afla daca sanii tai sunt in regula si daca pot interveni probleme cu laptele. Poti participa si la cursuri de alaptare in care poti invata care sunt cele mai bune pozitii in care sa tii bebelusul.

Daca, din diferite motive de sanatate, nu vei putea alapta, cere sfatul medicului cu privire la cele mai potrivite formule de lapte pentru bebelusi. Iti poti face si niste calcule in ceea ce priveste costurile, astfel incat sa iti construiesti noul buget de familie in conformitate cu noile cerinte.

Cat timp mai stai la birou este o alta decizie pe care trebuie sa o iei? Unele femei renunta la serviciu in luna a7-a sau a 8-a, altele prefera sa vina la serviciu pana aproape de nastere. Consulta medicul care iti urmareste sarcina pentru a lua cea mai buna decizie in acest sens.

 

Cat iei in greutate?

Per total, pana acum ar trebui sa ai in plus fata de greutatea cu care ai pornit “la drum” intre 9 si 11 kg.

 

Sfat: Daca dupa nastere vrei sa stai acasa, in concediu de crestere copil, iata ce posibilitati ai:

–          varianta in care stai acasa pana la implinirea varstei de 1 an a copilului, cu o indemnizatie lunara de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si mai mare de 3.400 lei.

–          varianta in care stai acasa pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului, cu o indemnizatie lunara in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si mai mare de 1.200 lei.

 

 

 

Saptamana 29 de sarcina. Cum e tatal

Partenera ta are nevoie de ajutor. Discutati impreuna despre alaptare. In cazul in care se dovedeste ca nu va putea alapta, ea are nevoie de suportul tau. In primul rand moral, intrucat majoritatea femeilor care nu pot alapta se invinovatesc si intra in depresie. Iar in al doilea rand o poti ajuta cu pregatirea laptelui formula.

De asemenea, pe timpul sarcinii, asigura-te ca partenera ta mananca suficient de bine, ca bea suficient de multe lichide si usureaza-i pe cat poti sarcina. Preia-i din sarcini, ajut-o la treburile casnice. Elibereaz-o de stres, pentru ca stresul poate contribuie la pierderea laptelui.

 

 

Saptamana 29 de sarcina – Video

 

 

Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

foto: captura youtube.com

Endnotes:
  1. saptamana: https://sfatulparintilor.ro/sarcina/sarcina-pe-saptamani/sarcina-pe-saptamani/
  2. sarcina: https://www.qbebe.ro/sarcina/sarcina_pe_saptamani/sarcina_pe_saptamani_-_saptamana_29
  3. [Image]: https://sfatulparintilor.ro/wp-content/uploads/2019/02/saptamana-29-de-sarcina-sfatulparintilor.ro-pixabay_com-autumn-72696_1280.jpg
  4. PublicDomainPictures: https://pixabay.com/ro/users/PublicDomainPictures-14/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=72696
  5. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=72696

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/sarcina/sarcina-pe-saptamani/saptamana-29-de-sarcina/