Saptamana 27 de sarcina. Bebelusul sughite. Il simti?

by Sfatul Parintilor | 07/02/2019 18:13

Esti in saptamana[1] 27 de sarcina[2]. In curand vei intra in ultimul trimestru de sarcina, iar temerile tale legate de nastere se vor accentua. Este perfect normal si singura modalitate de a-ti calma nelinistile este sa vorbesti cu medicul care iti urmareste sarcina.

Saptamana 27 de sarcina. Cum e copilul

Marime: 36,6 cm (crestet-calcaie)

Greutate: 875 grame

Este cat… o conopida

Saptamana 27 de sarcina[3]

Imagine de Evita Ochel[4] de la Pixabay[5]

Plamanii si creierul micutului incep sa se maturizeze. Desi ar avea sanse reale de supravietuire daca se naste in aceasta perioada, cateva saptamani in plus nu strica. Cu cat trece mai mult timp, cu atat bebelusul va fi mai viabil pentru viata extrauterina. Mai ales ca plamanii nu sunt suficient de dezvoltati. Se vor adauga straturi de grasime pe sub piele. Acestea il vor ajuta sa-si regleze temperatura corpului dupa ce paraseste uterul mamei. Urmareste miscarile bebelusului. Acesta ar trebui sa se miste de 10 ori intr-o ora. Daca nu a iesit socoteala, bea niste apa si urmareste din nou miscarile pentru alte 60 de minute. Ar trebui sa-ti contactezi medicul daca nu ai numarat cel putin 10 miscari intr-un interval de doua ore consecutive.

Retina se dezvolta si ea si va ajuta copilul sa vada lumina si sa transmita mesaje corespunzatoare catre creier. De altfel creierul este mult mai activ in aceasta perioada pentru ca primeste tot felul de impulsuri de interiorul uterului, dar si din exteriorul lui.

Se poate ca din cand in cand sa simti ca-ti salta burtica. Nu trebuie sa te ingrijorezi. De fapt, bebelusul sughite. Diferenta este ca unii bebelusi sughit mai des, iar altii mai rar, insa tuturor li se intampla.

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 39 de saptamani!

Saptamana 27 de sarcina. Cum e mama

Temerile tale se vor inmulti pe masura ce apropii de linia de finish. Cum va fi nasterea, va fi dureroasa, cat de bine te vei descurca, cum ti se va schimba viata, cum va fi viata de cuplu, cum ti se vor schimba finantele? Toate aceste ganduri iti vor trece prin cap. Sa le scrii intr-un jurnal sau sa iti impartasesti sentimentele cu cineva apropiat (partenerul, rude, prieteni) te pot ajuta sa treci mai usor prin ele.

 

Teama de nastere

Daca esti terifiata de ideea ca vei naste, nu trebuie sa te sperii. Toate viitoarele mamici trec prin asta. Probabil ca iti este frica si de faptul ca nu-ti vei da seama cand vei intra in travaliu. Sau ca durerea va fi mult prea mare ca sa o poti suporta. Sau poate ca vei avea nevoie de cezariana. Sau ca vei naste mai devreme decat termenul prevazut.

Multe femei intra in panica atunci cand simt contractiile Braxton Hicks. Aceste contractii care incordeaza abdomenul nu sunt decat unele care pregatesc uterul pentru nastere, il “antreneaza”. Cand le simti linisteste-te, asazate in pat, ridica picioarele mai sus, bea un pahar cu apa si vei vedea ca dispar. Noteaza-ti de fiecare daca cand le ai si spune-i medicului care iti umareste sarcina. In acest fel el isi poate da seama de eventualitatea unei nasteri premature. Daca pana acum vizitele la medic erau lunare, cel mai probabil de aici inainte vei merge de doua ori pe luna, iar mai tarziu o data pe saptamana.

Cat priveste durerile facerii, toate femeile sunt ingrijorate de acest aspect. Sunt foarte multe modalitati prin care poti inmuia durerile din timpul travaliului. Vorbeste cu medicul care iti urmareste sarcina care sunt optiunile pe care le ai la indemna.

Teama ca bebelusul va avea probleme

Una dintre nelinistile care dau batai de cap viitoarelor mamici este aceea ca bebelusul va avea probleme la nastere. Ca vor aparea complicatii care vor afecta bebelusul. Desi nu este nicio garantie ca daca totul a decurs cu bine pana la nastere, nu se pot intampla si lucruri neplacute, acestea sunt totusi, o exceptie si nu o regula.

Nici fizic lucrurile nu sunt prea roz: durerile vor continua, pielea in extensie iti va da mancarimi si usturimi. Stomacul va avea din ce in ce mai putin loc, asa ca este indicat sa mananci putin si des. Arsurile si indigestia te vor insoti pana la nastere. Cateodata vei simti ca ai stomacul in gat. De asemenea, vezica este sub o presiune greu de suportat.

La aceste simptome vechi, se adauga si unele noi. Ca de exemplu – crampele musculare. Faptul ca ai o greutate mai mare decat erau obisnuite oasele si muschii tai sa poarte, plus uterul care apasa pe vasele de sange, fac ca sangele sa nu mai circule cum trebuie, iar muschii nu sunt irigati corespunzator si se contracta. Carceii apar indeosebi pe timpul noptii, insa si ziua te poti trezi cu ei cand iti este lumea mai draga. Cand ti se pune un carcel iti poti calma durerea indoind si indreptand degetele de la picioare. De asemenea, un masaj lejer pe gamba sau o plimbarica iti fac bine.

In aceasta perioada a sarcinii multe femei s-au plans de: dureri de sani, constipatie, dureri de cap, mancarimi ale pielii, dureri de ligamente, hemoroizi. De asemenea, proasta circulatie a sangelui poate contribui la aparitia varicelor pe parcursul sarcinii.

Simptome pe care n-ar trebui sa le ignori

Cu atatea dureri mari si mici, intinderi musculare crampe si alte simptome, este destul de dificil sa faci deosebirea intre ceva normal si ceva care poate pune sarcina in pericol. Oricum, indiferent de situatie, daca ai suspiciuni, suna medicul. El este singurul in masura sa iti spuna daca sunt sau nu motive de ingrijorare.

Iata care sunt situatiile in care ar trebui sa-ti suni imediat medicul.

Pana in 37 de saptamani

–        Presiune in zona pelviana, ca si cand bebelusul impinge in jos, asociata de durere a spatelui inferior si crampe sau dureri abdominale asemanatoare cele din timpul ciclului menstrual, sau contractii mai mult de 4 pe ora (chiar daca nu dor);

–        O scurgere vaginala substantiala sau orice modificare a secretiilor vaginale obisnuite, in special daca devin mucilaginoase spre apoase si care au firisoare de sange.

Oricand:

–        Simti ca bebelusul se misca mai putin decat de obicei

–        Ai durere abdominale persistente

–        Sangerari vaginale sau pete mici de sange

–        Dureri si arsuri la urinare, iese doar putina urina sau nu poti urina

–        Voma persistent asociata cu febra sau dureri

–        Frisoare sau febra mai mare de 38 grade Celsius

–        Vedere blurata sau dubla sau vezi puncte sau vinisoare

–        Durere severa si persistent de cap (asociata cu vedere blurata si vorbire incoerenta)

–        Umflarea brusca fetei, a ochilor, a mainilor si picioarelor sau daca te ingrasi cu mai mult de 2 kg pe saptamana.

–        Dureri persistente de picioare sau in zona gambelor care nu trec indiferent ce ai face sau daca un picior pare mai umflat decat celalalt

–        Orice trauma in zona abdomenului

–        Stari frecvente de lesin, ameteala, palpitatii, puls rapid

–        Dificultate in respiratie, tuse cu sange sau dureri in piept

–        Constipatie severa asociata cu dureri persistente de burta sau diaree severa (mai mult de 24 de ore)

–        Mancarimi persistente pe intreg corpul

–        Orice problema de sanatate apare si care te ingrijoreaza, chiar daca nu are legatura cu sarcina (raceala, criza de astm etc.)

Cat iei in greutate?

La finalul sarcinii ar trebui sa ai undeva intre 11 si 15 kg in plus fata de greutatea normala. De obicei, daca ai pornit in sarcina cu o greutate mai mare decat media, ai putea lua mai putine kilograme in plus, iar daca ai avut o greutate mai mica este posibil sa iei mai multe kilograme in plus. Nu este insa o regula. Medicul care iti urmareste sarcina iti va spune cu siguranta daca este cazul sa te ingrijorezi sau nu in ceea ce priveste kilogramele in plus.

Sfat: Pentru ca urmeaza o perioada agitata dupa ce nasti este cazul sa iei unele decizii acum. Probleme precum numele copilului, vaccinarile, planning familial ulterior pot fi rezolvate de pe acum. Mai ales ca dupa ce micutul va veni pe lume vor fi si mai multe decizii de luat.

 

Saptamana 27 de sarcina. Cum e tatal

Este destul de important sa participi la cursurile de puericultura organizate in spitale sau in alte centre specializate. Stiinta inseamna putere si cu cat stii mai multe cu atat mai bine. Aceste cursuri te pot ajuta sa intelegi ce se petrece in timpul travaliului si nasterii, in asa fel incat sa o poti ajuta, la randul tau, pe mama copilului tau. Mai mult, vei putea sa-ti faci o idee despre cum va fi viata alaturi de un nou-nascut. Care sunt necesitatile lui in primele zile de la nastere, cum iti poti ajuta sotia sa treaca peste diverse anxietati sunt doar cateva din lucrurile pe care le mai poti invata in cadrul cursurilor de puericultura.

Atunci cand esti acasa, vorbeste cu sotia ta despre nelinistile voastre in ceea ce priveste sarcina, nasterea si cresterea copilului. In acest fel, amandoi veti putea sa va mai eliberati din stresul si anxietatile acumulate. Mai mult, aceste discutii cresc intimitatea dintre voi si va vor cimenta relatia. Viata de parinte nu este usoara, insa este plina de satisfactii.

Saptamana 27 de sarcina – VIDEO

Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

Foto: youtube.com[6]

Endnotes:
  1. saptamana: https://sfatulparintilor.ro/sarcina/sarcina-pe-saptamani/sarcina-pe-saptamani/
  2. sarcina: https://www.qbebe.ro/sarcina/sarcina_pe_saptamani/sarcina_pe_saptamani_-_saptamana_27
  3. [Image]: https://sfatulparintilor.ro/wp-content/uploads/2019/02/SAPTAMANA-27-DE-SARCINA-SFATULPARINTILOR.RO-PIXABAY_COM-cauliflower-651402_1920.jpg
  4. Evita Ochel: https://pixabay.com/ro/users/evita-ochel-194918/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=651402
  5. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=651402
  6. youtube.com: https://www.youtube.com/watch?v=msQIrD_qB5A&feature=emb_logo

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/sarcina/sarcina-pe-saptamani/saptamana-27-de-sarcina/