Saptamana 26 de sarcina. E timpul pentru planul de nastere! - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Saptamana 26 de sarcina. E timpul pentru planul de nastere!

Sfatulparintilor » Sarcină » Sarcina pe săptămâni » Saptamana 26 de sarcina. E timpul pentru planul de nastere!
Saptamana 26 de sarcina
Credit foto: Foto: depositphotos.com

Esti in saptamana 26 de sarcina. Te poti simti in culmea fericirii, iar peste cateva minute sa te cuprinda o copleseala de neinchipuit. Toate acestea sunt stari normale, trebuie doar sa te pregatesti pentru ele si sa inveti sa faci fata emotiilor.

Saptamana 26 de sarcina. Cum e copilul

Marime: 35,6 cm (crestet-calcaie)

Greutate: 760 g

Este cat… un castravete

Saptamana 26 de sarcina

Imagine de PublicDomainPictures de la Pixabay

In aceasta saptamana bebelusul deschide pentru prima data ochii. Ii va inchide si ii va deschide pana cand se va obisnui cu aceasta noua abilitate a lui. Corpul bebelusului este in mare parte format, insa vor urma noi etape care vor definitiva constructia. Mai sunt multe elemente care necesita o maturizare deplina, precum plamanii si creierul.

Sistemul nervos al micutului este din ce in ce mai sensibil la stimuli. Pana la nastere, bebelusul va continua sa experimenteze miscarea manutelor si picioruselor, respiratia, clipitul, isi va “ascuti” simturile. Desi se presupunea ca uterul este “antifonat”, in realitate bebelusul aude o multime de zgomote atat din mediul interior (miscarile stomacului mamei, bataile inimii, circulatia sangelui), dar si din exterior (masini, claxoane, latratul cainilor, zgomotul aspiratorului). Mai mult, bebelusul isi poate da seama daca afara este intuneric sau lumina, intrucat lumina puternica poate strabate prin pielea mamei.

Pielea bebelusului este inca translucida si se pot vedea vasele de sange, insa nu peste multa vreme ea va deveni opaca. Stratul de grasime de sub piele continua sa se formeze. Patru din 10 bebelusi care se nasc in aceasta perioada au sanse de supravietuire, insa necesita o terapie intensiva.

Culoarea irisului incepe sa se formeze, desi multi bebelusi se nasc cu cohii albastri-gri. Insa, pana la un an, culoarea ochilor se poate schimba.

Placenta este la fel de grea ca si bebelusul si “munceste” de zor pentru a-i oferi acestuia toate substantele de care are nevoie, pentru a strange si elimina reziduurile, precum si pentru a-l feri pe cel mic de substante periculoase pe care mama le-ar putea lua.

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 38 de saptamani!

Saptamana 26 de sarcina. Cum e mama

Trimestrul doi este spre final. Te vei confrunta cu dureri de spate si mult stres. Daca vrei sa te mai linistesti poti incerca o miscare foarte simpla: stai cu spatele lipit de perete. Cu genunchii apropiati si usor indoiti. In timp ce inspiri, impinge cu spatele peretele. Expira, apoi relaxeaza-te. Repeta miscarea de 10 ori. Acest exercitiu te ajuta si sa calmezi durerea de spate, dar si sa intaresti zona pelviana. Cere sfatul medicului inainte de a face orice exercitii fizice. El stie cel mai bine ce ti se potriveste.

Te vei confrunta in continuare cu umflarea fetei, picioarelor, mainilor, din cauza retentiei de lichide. Mai poti observa, de asemenea, o sangerare a gingiilor cand te speli pe dinti. Acestea sunt cauzate de volumul mare de sange care circula prin corpul tau. Bea multa apa si fa miscare regulat pentru a imbunatati circulatia sangelui si pentru a reduce inflamatiile.

Elibereaza-te de stres prin sedinte de masaj special pentru gravide. Atentie, nu toate persoanele care stiu sa faca masaj au experienta cu gravidele, iar unele miscari ii pot face rau bebelusului. Daca nu iti place sa ti se faca masaj, poti incerca sedinte de manichiura, pedichiura sau coafat. Iti vor ridica starea de spirit, cel putin pentru o vreme.

Exercitiile prenatale pot fi si ele foarte bune.

Pe langa faptul ca te intalnesti acolo cu alte femei aflate in aceeasi situatie si puteti face schimb de experienta, exercitiile fizice te vor ajuta sa te relaxezi, sa te mentii in forma si sa nasti mai usor.

Daca nu ai facut-o deja, este timpul sa mai renunti la responsabilitati. Fa-ti o agenda in care sa-ti prioritizezi actiunile. Opreste pentru tine ce poti face si restul paseaza-le la partenerul de viata, rude, prieteni etc. Daca mai ai un copil, lasa-l mai des sa se duca in vizite la prietenii de scoala sau la bunici. In acest fel iti mai faci timp si pentru tine, sa te odihnesti si sa te linistesti. Mai ales ca in aceasta perioada incepe sa fluctueze tensiunea arteriala. Unele gravide, care la inceputul sarcinii aveau tensiunea mica, se confrunta spre finalul semestrului doi cu o tensiune arterial mare. In timp ce o crestere moderata a tensiunii arteriale nu este periculoasa, cresterea brusca a acesteia poate fi semn de preeclampsie.

Preeclamsia este o afectiune caracterizata prin tesiune arterial foarte mare. De obicei apare dupa saptamana 37, insa in ultima vreme s-a constatat ca apare si mult mai devreme. Suna-ti de urgent medicul daca observi ca ti se umfla brusc fata, ochii, mainile si picioarele. De asemenea, suna-ti de urgenta medicul daca ai durere persistenta de cap, tulburari de vedere (vedere dubla sau blurata, pete de lumina, senibilitate la lumina, pierderea temporara a vederii), stari de voma, durere intensa in zona abdomenului superior.

Mergi regulat la medic pentru  a-ti fi urmarita tensiunea arteriala.

Printre neplacerile cu care te mai confrunti in aceasta perioada sunt durerile de spate, cauzate de marirea uterului si de schimbarea centrului de greutate. In plus, muschii abdominali se intind si se slabesc, presand anumiti nervi, iar kilogramele in plus inseamna o greutate mai mare pe care incheieturile trebuie sa o suporte. Statul pe scaun, statul in picioare, mersul pe jos perioada indelungate favorizeaza aparitia duerilor, la fel si aplecatul sau ridicatul unor obiecte mai grele. Problema se poate remedia usor cu o baie calduta sau comprese calde. Unor femei le fac mult mai bine compresele reci. Incearca sa pastrezi o postura optima pe timpul zilei, sa eviti activitatile care necesita aplecarea, rasucirea (separat sau in acelasi timp), fa pauze dese, fie ca stai in picioare sau asezata, dormi pe o parte cu genunchii indoiti si cu o perna intre picioare, folosind o alta perna pentru sustinerea spatelui si a abdomenului.

Aceste neplaceri contribuie din plin la acumularea oboselii. Starea se accentueaza si din cauza lipsei somnului. Greutatea mai mare, burtica in extensie fac somnul dificil.

Planul de nastere

Unii specialisti recomanda sa-ti faci un plan de nastere. Unde vrei sa nasti, pentru ce tip de nastere optezi. Ia in calcul si ca nasterea este ceva imprevizibil si socoteala de acasa s-ar putea sa nu se potriveasca cu cea din targ. Asa ca, incearca sa fii flexibila in alegeri. Intr-un sondaj realizat pe site-ul BabyCenter.com, 54 la suta dintre mamicile care au completat chestionarul au raspuns ca planul lor de nastere a fost complet irelevant in momentul in care a inceput travaliul. Pe de alta parte, 46% dintre mamici au spus ca acest plan le-a ajutat sa-si formeze o idee despre ceva fi si cum va decurge nasterea.

La ce intrebari ar trebui sa-ti raspunzi in planul de nastere:

– vrei nastere naturala fara anestezie sau cu epidurala?

– vrei ca la nastere sa participe doar personalul medical sau si alti membri ai familiei?

– esti de acord ca la nastere sa vina si studenti sau rezidenti?

– vrei sa ceri o oglinda ca sa vezi cum se naste bebelusul?

– vrei sa asculti o anumita melodie in timpul nasterii?

– vrei sa se filmeze nasterea?

– vrei sa fie o lumina difuza?

– vrei sa taie partenerul cordonul ombilical?

– vrei sa alaptezi?

– vrei ca bebelusul sa stea in salon cu tine?

– vrei sa stai intr-o rezerva private?

Cat iei in greutate?

In mod ideal ar trebui sa ai in plus 9-10 kg. Desigur, sunt numeroase exceptii de la regula. Nu uita insa ca un numar mai mare de kilograme in plus poate insemna probleme la nastere. Un numar mai mic de kilograme decat normal ar putea creste riscul unei nasteri inainte de termen sau a unui copilas mai mic.

Sfat: Hidrateaza-te. Pe masura ce uterul se dilata, ai nevoie de apa pentru a preveni contractiile. Nu uita ca uterul este un muschi care are spasme cand este deshidratat.

Saptamana 26 de sarcina. Cum e tatal

Cum veti fi ca parinti? Trebuie sa faci aranjamente prin casa pentru camera bebelusului? E suficient de mare casa sau trebuie sa cautati alta, mai spatioasa? Cu cat partenera e mai stresata de aceste intrebari, cu atat mai mult va fi si tatal bebelusului. De ce? Pentru ca societatea considera barbatul stalpul familiei si daca el nu o poate sustine financiar, aceasta se va narui. La stresul financiar se adauga si un stres emotional. Este partenera sanatoasa? Este bebelusul in regula?

Este absolut normal sa ai toate aceste trairi. Iar aceste temeni se vor accentua dupa ce bebelusul se naste. Insa trebuie sa te relaxezi. Totul va fi in regula, chiar daca vei avea parte de haos si noi provocari. Invata sa manageriezi aceste sentimente. Asculta muzica de relaxare, fa miscare, angajeaza-te in activitati care te relaxeaza. In acest fel le vei putea fi de un mare ajutor sotiei si bebelusului tau.

Saptamana 26 de sarcina – VIDEO

Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

Foto: depositphotos.com

Sarcina pe saptamani

Data articol: 03/04/2024