Sfatulparintilor.ro

Nastere naturala provocata. Situatii in care se recomanda inducerea nasterii si metode folosite

nastere naturala provocata - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - baby-1681181_1920

Provocarea nasterii este necesara in anumite situatii in care fie mama, fie fatul se afla in pericol. In randurile urmatoare, vom vorbi despre tot ce presupune o nastere naturala provocata, astfel incat sa fii in deplina cunostinta de cauza daca te vei afla in fata unei astfel de situatii.

Trebuie sa stii, insa, ca inducerea nasterii nu functioneaza intotdeauna, astfel incat exista situatii in care se impune efectuarea cezarienei.

Citeste si: Nastere naturala vs nastere indusa. 6 diferente majore de care sa tii cont

Cazuri in care este recomandata o nastere naturala provocata

Medicul obstetrician ti-ar putea recomanda inducerea nasterii in una dintre urmatoarele situatii:

Citeste si: Riscuri nastere naturala. Ce trebuie sa stie femeile care urmeaza sa nasca pe cale naturala

Metode de inducere a nasterii

Una dintre cele mai folosite metode de inducere a travaliului o reprezinta administrarea in perfuzie lenta a hormonului oxitocina. Intr-o prima faza, ti se vor administra doze reduse de oxitocina, apoi aceste doze vor fi crescute pana in momentul in care aparatele la care esti conectata vor inregistra contractii de o anumita intensitate.

O alta metoda de provocare a nasterii naturale o reprezinta administrarea gelului cu prostaglandine, substante care ajuta la dilatarea colului uterin si la stimularea contractiilor. Gelul este aplicat in imediata apropiere a colului. Aceasta metoda are, insa, un dezavantaj: contractiile care se vor declansa vor fi foarte puternice, ceea ce va duce la suprastimularea uterului, lucru care poate determina stres fetal.

Ruperea controlata a membranelor este o alta metoda de provocare a nasterii.

Medicul va recurge la ruperea membranelor atunci cand colul este dilatat suficient. Odata rupte, are loc eliberarea prostaglandinei, care determina dilatarea completa a cervixului si aparitia contractiilor.

O metoda ceva mai veche de inducere a travaliului, care a pierdut teren in zilele noastre, o reprezinta introducerea in colul uterin a unui cateter prevazut cu un balon umplut cu apa. Rolul acestui mic balon este acela de a presa cervixul, exact asa cum ar face-o capul fatului. Acest lucru va facilita deschiderea cervixului. Cand colul uterin incepe sa se dilate, medicul va indeparta cateterul, iar micul balon va iesi singur.

Pentru ca, uneori, nasterea naturala vine la pachet cu tot felul de complicatii, alege-ti cu atentie medicul care iti va urmari sarcina si te va asista la nastere. Este important sa ai incredere in el atat pentru confortul tau psihic, cat si pentru ca micutul tau sa vada lumina zilei in conditii de maxima siguranta.

Nu rata nici: Nastere naturala dupa cezariana. Principalele riscuri pentru mama si fat

Imagine de SeppH de la Pixabay

Exit mobile version