Ce trebuie sa stii despre pruritul de sarcina

by Sfatul Parintilor | 13/10/2020 18:10

Pruritul de sarcina. In timpul sarcinii[1], pe pielea de pe abdomen, ti-au aparut niste bubite care iti dau senzatie de mancarime? Desi sunt foarte inconfortabile si neplacute la vedere, ele nu fac rau cu nimic bebelusului.

Aceste bubite au fost numite papule urticariene pruriginoase (PUP) sau eruptia polimorfa de sarcina (EPS).

Ce este pruritul[2] de sarcina

Prurit in sarcina este o iritatie ce da senzatie de mancarime, care apare, potrivit statisticilor, la 1% dintre gravide. Aceasta iritatie apare in zona unde se dezvolta vergeturile pe abdomen din cauza intinderii pielii, insa pot aparea si pe brate, picioare si fund. Pruritul de sarcina este mai des intalnit la femeile cu sarcina multipla, inca din primul trimestru de sarcina. Unele cazuri se pot agrava, iar iritatia sa cuprinda tot corpul (mai putin fata).

Ce cauzeaza pruritul de sarcina

Pentru prurit in sarcina nu s-a determinat cu certitudine o cauza anume. Insa, contrar asteptarilor, nu este rezultatul cresterii nivelului de hormoni. O teorie sugereaza faptul ca celulele fetale “invadeaza” pielea mamei. O alta teorie sustine ca PUP are cauze genetice si sunt mostenite pe linie paterna. La majoritatea femeilor, pruritul in sarcina apare in trimestrul al treilea si dispare dupa nastere.

Cum tii sub control pruritul de sarcina

Pentru pruritul in sarcina poti aplica multe remedii naturale, avand in vedere faptul ca in sarcina nu este indicat sa iei pastile.

Poti incerca sa te speli cu fulgi de ovaz si bicarbonat de sodiu (in loc de sapun), sa aplici comprese reci pe zona iritata pentru a usura senzatia de mancarime, sa folosesti dupa dus un gel de aloe vera si sa porti haine din bumbac. De asemenea, este indicat sa porti manusi, atunci cand te scarpini, pentru a nu irita si mai mult pielea.

Daca mancarimea este de nesuportat, cere sfatul ginecologului si dermatologului. Desi cremele cu corticosteroizi nu sunt indicate in sarcina, exista unele creme mai “blande” pe care medicii le pot recomanda gravidelor.

Vestea proasta este ca nu poti face nimic ca sa previi aparitia pruritului in sarcina.

Vestea buna este ca aceasta iritatie disparare dupa nastere si nu va mai aparea la sarcinile ulterioare.

Solutii extreme pentru pruritul de sarcina

In cazul in care situatia se agraveaza si femeia este in ultimele saptamani de sarcina, medicul poate recomanda inducerea nasterii, astfel incat mamica sa poata urma tratament cu corticosteroizi orali.

Sursa: whattoexpect.com

Endnotes:
  1. sarcinii: https://sfatulparintilor.ro/sarcina/in-timpul-sarcinii/ai-grija-la-greutate-in-timpul-sarcinii/
  2. pruritul: https://www.csid.ro/specialist/prurit-in-timpul-sarcinii-12215777

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/sarcina/in-timpul-sarcinii/ce-trebuie-sa-stii-despre-pruritul-de-sarcina/