Sarcină/În timpul sarcinii

Atentie, gravidute! 7 simptome de preeclampsie

Preeclampsia este o problema care poate aparea in trimestrul al doilea de sarcina sau in primele saptamani de dupa nastere. Ea mai poate aparea si in ultimele saptamani de sarcina. Cu cat apar mai devreme simptomele, cu atat mai sumbru este prognosticul medicilor.

Iata 7 simptome de preeclampsie la care gravidutele ar trebui sa fie atente.

 

  1. Umflarea fetei si a mainilor

Orice forma de umflare a fetei sau a mainilor este un semn de alarma. Daca umflarea picioarelor poate fi ceva normal, orice umflatura in alte zone ale corpului sunt problematice.

 

  1. Te ingrasi mai mult de 2,2 kg intr-o saptamana

Adaugarea kilogramelor in plus este ceva normal in sarcina, insa acest lucru se face in etape lente. Daca te ingrasi rapid, cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

 

  1. Durere de cap persistenta

Sunt femei care au raportat dureri de cap pe timpul sarcinii. Insa daca aceasta durere este persistenta si nu raspunde la niciun remediu (inclusiv cel medicamentos recomandat de doctor), mergi de urgenta la spital.

 

  1. Tulburarea sau pierderea vederii

Daca vezi stele sau puncte in campul vizual cere sfatul medicului, chiar daca, poate, doar ti s-a parut. In schimb, daca ai pierdut vederea, este un simptom grav si trebuie sa te duci de urgenta la spital.

  1. Greturi si stari de voma subite

Daca greturile si starile de voma sunt ceva normal la inceputul sarcinii, la sfarsitul ei nu sunt un semn bun. Cere sfatul medicului, chiar daca, poate, este doar o alarma falsa.

 

  1. Dureri in partea dreapta sus

Daca ai o durere in partea dreapta sus care nu poate fi asociata nici cu probleme digestive, nici cu lovituri ale bebelusului, cere de urgenta sfatul medicului.

 

  1. Dificultati de respiratie

Orice problema de respiratie ai avea, respiratie sacadata, agitata etc., mergi de urgenta la spital. Nu este vorba despre oboseala cauzata de greutatea sarcinii.

 

 

Orice nelamurire ai, cere sfatul medicului. Sunt femei care nu au niciun simptom de preeclampsie si, totusi, sa ajunga aici. De aceea, este foarte importanta urmarirea amanuntita a evolutiei sarcinii. Urmarirea tensiunii arteriale si a proteinelor din urina este foarte importanta pentru detectarea riscurilor de preeclampsie.

 

Daca esti diagnosticata cu preeclampsie, sarcina va fi monitorizata indeaproape. De cele mai multe ori, medicii recomanda inducerea nasterii. Acest lucru depinde, insa, de perioada de gestatie. Telul este sa se pastreze sarcina cat mai mult in conditii de siguranta, astfel incat bebelusul si mama sa fie sanatosi.

Daca te-ai confruntat cu preeclampsia la o sarcina anterioara, anunta-ti medicul, chiar daca a fost o forma usoara.

 

Sursa: pregnancy.about.com

 

Vizualizări: 6640
 

Cuvinte cheie: , ,