Gata! Te-ai decis că e vremea să faceţi un copil sau barza (testul Barza…) ţi-a făcut o mare surpriză! S-a dovedit ştiinţific că un regim de viaţă sănătos este cel mai bun lucru pe care îl poți face înainte de a concepe un copil şi cel mai bun start în viaţă pentru viitorul bebeluş.

Dacă ai aflat că există deja o sarcină, este foarte important ca din acel moment să-ţi schimbi obiceiurile alimentare nesănătoase, deoarece primul trimestru este una din perioadele cele mai importante ale dezvoltării viitorului bebeluş.

Oricare ar fi situaţia, un regim de viaţă sănătos creşte şansele de a concepe sănătos, de a avea o sarcină fără probleme, adică de a avea un bebeluş aşa cum îţi doreşti.

 

Asigură-te mai întâi că ai greutatea potrivită pentru concepţie!

Ca în orice domeniu, ce e prea mult strică, iar ce este puţin nu ajunge… Grăsimea corporală prea redusă sau în exces se numără printre factorii nutriţionali care pot influenţa infertilitatea, atât la bărbaţi, cât şi la femei.

Mai precis, obezitatea poate inhiba ovulaţia şi poate crea un haos la nivelul hormonilor. Dacă este şi cazul tău, nu dispera, nu trebuie să ajungi la mărimea 36! Într-un studiu s-a constatat că o normalizare a nivelelor de hormoni de reproducere şi o scădere în greutate relativ modestă (6,5 kg) au corectat infertilitatea la majoritatea femeilor implicate în studiu.

La cealaltă extremă, femeile cu mai puţin de 17% grăsime corporală adesea nu au menstruaţie, iar cele cu mai puţin de 22% grăsime corporală adesea nu au ovulaţie. Şi în acest caz, o creştere modestă în greutate poate îmbunătăţi considerabil fertilitatea.

1.Respectă un program alimentar

În momentul în care doreşti sau descoperi o sarcină, este important să-ţi reglezi în primul rând programul alimentar, cu precădere în intervalele orare pentru mesele principale. Cu alte cuvinte, micul dejun mai devreme de 10.00, prânzul între orele 12.00 şi 15.00, iar cina în intervalul 18.00-20.00. O cină prea târzie sau prea încărcată poate afecta calitatea somnului, care este esenţial pentru o viaţă sănătoasă.

Între mesele principale poţi strecura şi două gustări, preferabil sănătoase, precum un fruct sau o salată de fructe, un smoothie de fructe cu seminţe, un pumn de migdale sau de fistic etc.

2.Renunţă la alimente nesănătoase şi la fumat

Este important să renunţi la prăjeli, produse tip fast food, sucuri şi dulciuri concentrate, care fac la fel de rău atât gravidei, cât şi bebeluşului nenăscut. Înlocuieşte-le cu legume, fructe, carne, peşte, oleaginoase, ouă, cereale şi făinoase integrale, care asigură vitaminele, mineralele, fibrele şi proteinele necesare unei alimentaţii corecte, atât pentru mamă cât şi pentru bebeluş.

Fumatul este nociv nu numai pentru mamă, ci poate afecta grav fetusul, ducând uneori la pierderea sarcinii. Renunţă imediat, fie că eşti gravidă, fie că îți dorești o sarcină!