10 curiozitati despre nastere pe care nu ti le-a spus nimeni

by Sfatul Parintilor | 13/03/2022 18:10

Nasterea este unul dintre cele mai naturale lucruri din lume. Insa, intregul proces, de la conceptie, pana la nastere, nu este departe de un film SF. Iata 10 curiozitati despre nastere pe care nu ti le-a spus nimeni.

1. Nasterea si orgasmul

Se pare ca unele femei experimenteaza orgasmul in timpul nasterii. Procentul nu este foarte mare – 0,3%, insa aceste femei nu vor mai asocia nasterea cu durerea, ci cu placerea.

2. Nasterea si alcoolul

In trecut, femeile erau incurajate sa consume alcool in timpul travaliului. Inainte de aparitia miraculoaselor analgezice si anestezice, alcoolul era singura licoare cu efect relaxant. Acum, niciun medic n-ar mai recomanda asta.

3. Nasterea si igiena

Importanta igienei si rolul agentilor patogeni au fost descoperite in anii 1900. Pana atunci, medicii aduceau pe lume copii unul dupa altul fara sa se fi spalat pe maini intre timp. Nu e de mirare ca mortalitatea infantila din pricina infectiilor postpartum era foarte mare.

Citeste si: Nastere naturala vs nastere indusa[1]. 6 diferente majore de care sa tii cont

4. Nasterea si testamentul

In trecut, riscul ca femeia sa moara la nastere sau imediat dupa era destul de mare. Asa se face ca multe femei isi faceau testamentul de cum aflau ca sunt insarcinate.

5. Nasterea cu drujba

Daca idea de epiziotomie te sperie, imagineaza-ti cum nasteau femeile din secolul XVIII. In acele vremuri, daca nu exista o dilatatie normala, medicii executau simfiziotomia, adica sectionarea chirurgicala a simfizei pubiene, in scopul maririi diametrelor bazinului, astfel incat bebelusul sa poata iesi mai usor. Instrumentul cu care se realiza aceasta interventie era un prototip al drujbei din zilele noastre.

6. Contractii non-stop

Contractiile nu se vor opri brusc dupa nastere. Majoritatea femeilor vor mai simti contractii de intensitate medie timp de mai multe zile dupa ce au nascut. Acestea ajuta uterul sa revina la dimensiunea normala.

7. Durerea e necesara

Chiar si dupa aparitia anestezicelor, medicii nu le foloseau la nastere intrucat, conform cerintelor biblice, femeile trebuiau sa suporte durerile facerii.

8. Nasterea verticala

Nasterea la orizontala este o practica relativ recenta. Pana nu demult, nasterile normale erau din picioare sau stand pe vine. Aceasta pozitie este considerata naturala si se crede ca este mult mai usoara, astfel, expulzarea bebelusului.

9. Plasa de prindere

In toate culturile, femeile sunt asistate de moase pentru a prinde bebelusul, insa cateva triburi din America au dezvoltat o alta tehnica – plasa de prindere. Astfel, femeile care nasc din picioare sau stand pe vine isi confectionau un fel de culcus din frunze pe care sa “cada” micutul.

10. Cozonacul din cuptor

In trecut, in regiunile rurale, exista traditia ca in momentul in care femeia intra in travaliu sa se bage la cuptor un cozonac. Miresmele delicioase aveau menirea de a calma femeia si sa ii reduca din disconfortul nasterii. In alte regiuni se considera ca acest cozonac, bogat in nutrienti si mirodenii, ajutau la vindecarea postpartum.

Sursa: Positivemed.com.

Imagine de SeppH[2] de la Pixabay[3]

Endnotes:
  1. Nastere naturala vs nastere indusa: https://sfatulparintilor.ro/sarcina/in-timpul-sarcinii/nastere-naturala-vs-nastere-indusa-6-diferente-majore-de-care-sa-tii-cont/
  2. SeppH: https://pixabay.com/ro/users/sepph-1859049/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=1681181
  3. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=1681181

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/sarcina/in-timpul-sarcinii/10-curiozitati-despre-nastere-pe-care-nu-ti-le-a-spus-nimeni/