Sarcină/Preconcepție

Vrei sa concepi un copil? Afla legatura stiintifica intre sex zilnic si calitatea spermei

sfatulparintilor.ro - sarcina sex - stockfreeimages.com

Unul din cei mai importanti pasi ce trebuie facuti atunci cand vrei sa concepi un copil este sa te concentrezi la calitatea si cantitatea contactelor sexuale. Insa, cat de mult e prea mult sau cat de putin e prea putin, totusi, pentru a ramane gravida? Venim cu informatii noi in sprijinul cuplurilor care incearca sa conceapa un copil, intrucat nu mereu timpul este un aliat si orice informatie ce poate ajuta este benefica celor care au nevoie de ea.

Femeia are o fereastra fertila limitata ca numar de zile din tot ciclul ei menstrual, iar aceasta se desfasoara cu cateva zile inainte de ovulatie. Ovulatia are loc, de regula, cu 14 zile inainte de urmatoarea data a ciclului menstrual.

Intotdeauna au existat dezbateri intre specialisti cu privire la cantitatea de sex ce trebuie sa aiba loc intre parteneri in aceasta fereastra fertila de aproximativ o saptamana inainte de ovulatie.

 

Daca vrei sa stii mai mult despre cum poti detecta ovulatia, citeste aici[1].

 

Multa vreme s-a sustinut teoria conform careia, daca te abtii de la sex zile intregi inainte de ovulatie, acest lucru ajuta barbatul sa aiba o sperma mai buna in cantitate si calitate, crescand astfel sansele conceperii copilului atunci cand are loc contactul sexual la ovulatie. A face sex zilnic s-a considerat a reduce calitatea spermei partenerului, asa cum multi specialisti de fertilitate au sustinut.

Iata ca agentia de stiri Reuters a informat cu privire la rezultatele unui studiu condus de dr David Greening de la Clinica de fertilitate din Sydney, Australia prin care teste de laborator si specialitate releva faptul ca sexul in fiecare zi este un lucru bun pentru cuplurile care incearca sa conceapa un copil. Acest studiu dovedeste ca abstinenta inainte de perioada de ovulatie nu contribuie la cresterea calitatii spermei si deci nu este o idee benefica pentru cuplurile ce se doresc a fi parinti cat mai repede.

A face sex in fiecare zi cel putin o saptamana inainte de ovulatie este recomandat de acesti specialisti si rezultatele au aratat faptul ca sperma are calitate mai ridicata pentru a putea fecunda ovulul urmare a acestei practici.

Studiul s-a realizat pe un esantion de 200 barbati la care s-au analizat calitatea si problemele de ADN ale spermei lor, iar calitatea spermei a crescut semnificativ dupa ce a trebuit sa ejaculeze in fiecare zi timp de 7 zile consecutiv. Chiar daca cantitatea fiecarei ejaculari a fost ceva mai mica decat precendenta, totusi, calitatea spermatozoizilor a fost in crestere substantiala de la zi la zi.

Dr. Greening a raportat catre Societatea Europeana de Reproducere Umana si Embriologie din Amsterdam faptul ca fragmentarea ADN din sperma (un indice care afecteaza calitatea spermei pentru reproducere, cu cat este mai mare) a scazut la participantii la studiu de la 35% la sub 26%.

 

Explicatia stiintifica a acestui rezultat este urmatoarea: sexul zilnic reduce intervalul de timp in care sperma este expusa moleculelor din interiorul testiculelor barbatului, care duc la deteriorarea calitatii spermei pentru reproducere. Practic, prin scoaterea spermei in afara corpului barbatului in fiecare zi, sperma deteriorata este eliminata si o sperma noua sanatoasa va fi ejaculata inainte de a sta prea mult in testicule pentru a se deteriora la randul ei.

In concluzie, dr. Greening recomanda cuplurilor sa faca sex zilnic cel putin o saptamana inainte de data presupusa a ovulatiei, fara sa fie preocupate de scaderea cantitatii spermei ejaculate.

 

In cazul femeilor cu ciclu menstrual regulat, respectiv de 27-28 zile, ovulatia apare cu 14 zile inainte de urmatoarea menstra, deci aceasta saptamana pentru sex zilnic trebuie sa se desfasoare intre zilele 6 – 14 dintr-un ciclu menstrual regulat.

In cazul femeilor cu ciclu menstrual mai scurt, spre exemplu de 23-24 zile, saptamana de sex zilnic trebuie sa aiba loc imediat de trece menstra si pana la ziua 10-11 a ciclului.

In cazul femeilor cu ciclu menstrual complet neregulat, se recomanda folosirea testului de ovulatie de la farmacii pentru a se detecta cu precizie daca in urmatoarele 24-36 ore dupa folosirea testului va avea loc ovulatia. Insa, chiar si in acest caz, ca o recomandare generala, sex in fiecare zi dupa ce trece menstruatia si pana la ovulatie este abordarea cea mai buna pentru a creste sansele aparitiei unei sarcini.

Desigur, sexul zilnic nu trebuie sa fie ceva din rutina si pentru ca “asa trebuie ca sa facem un copil” ci din placere si cu placere, altfel este afectata fertilitatea femeii.

Mai multe idei pentru a face sex din placere poti gasi in articolele zilnice de pe Problemesex.ro[2].

Acest lucru este recomandat si in cazul sexului practicat pentru recoltarea de sperma de buna calitate pentru procedeul de fertilizare in vitro la care cupluri recurg ca ultima sansa in a devein parinti. Mai multe despre fertilizarea in vitro poti citi aici[3].

Endnotes:
  1. citeste aici: http://sfatulparintilor.ro/sarcina/preconceptie/sfaturi-cum-sa-ramai-gravida-de-cate-ori-trebuie-sa-faci-sex-ca-sa-ai-copil/
  2. Problemesex.ro: http://sfatulparintilor.ro/problemesex/
  3. poti citi aici: http://sfatulparintilor.ro/sarcina/preconceptie/tot-nu-ramai-gravida-cand-devine-fertilizarea-in-vitro-o-solutie/
 

Vizualizări: 8693
 

Cuvinte cheie: , , , , ,