15 lucruri despre sarcina pe care nu ti le spune nimeni

by Sfatul Parintilor | 29/11/2021 18:10

Multe femei isi incep sarcina si cele 9 luni de graviditate[1] cunoscand doar versiunea simplista populara: testul de sarcina[2] pe care ai urinat iese pozitiv, apoi ai greturi, apoi sanii se maresc, burta creste, apa se rupe dupa 9 luni, sotul se agita si te duce la spital si gata, ai nascut copilul. Dar multe, foarte multe din aceste scenarii nu sunt realiste. Multe alte intamplari si trairi au loc, multe experiente te schimba pentru totdeauna.

Iata 15 din cele mai importante schimbari pe care o femeie le are pe durata sarcinii si pe care e bine sa le stie inainte de a porni in marea aventura a vietii sale: graviditatea.

Iti vei judeca partenerul mult mai aspru

Dupa ce afli ca esti gravida, sotul tau nu mai este doar tipul dragut caruia esti dispusa sa ii tolerezi aproape orice, el devine tatal copilului tau. Ori de cate ori te izbesti de dezordinea pe care o lasa in urma lui, te vei panica ca acest om poate ca nu este in stare sa fie suficient de organizat ca sa iti ofere tie si copilului tau stabilitatea dorita. Ori de cate ori il vei vedea tolanit pe canapea uitandu-se la meci fara sa te ajute la treburi, te vei intreba “oare acesta va fi viitorul model masculin al copilului meu?”. Defectele lui vor fi amplificate in mintea ta, desigur doar pentru ca esti gravida si ceva mai pretentioasa decat odinioara.

Dar in egala masura te vei simti mult mai aproape de el

Tu si partenerul tau ati creat impreuna o fiinta umana pe care nu o cunoasteti inca dar care va va lega pe viata. Gandul acesta poate fi infricosator dar in egala masura si foarte plin de entuziasm. Te intrebi: oare bebe va avea ochii lui? El se intreaba: oare bebe va avea zambetul ei? Impreuna va ganditi la concediile viitoare si provocarile pe care le veti trai impreuna: primul dinte, prima zi de gradi, primul 8 martie cand copilul ureaza “la multi ani, mami”. Chiar daca sunteti impreuna de ani buni, asta inseamna sa deveniti o familie. Impreuna. Iar asta iti vine sa iti coplesesti partenerul cu multe imbratisari.

Vei oscila intre a fi excitata sau nu

Intr-un minut esti gata de actiune, sanii sunt mariti, parul iti straluceste, pielea radiaza lumina. Te simti ca Mama Natura, chiar ca o zeita! Iar partenerul tau este cu totul de acord cu acest lucru. In minutul urmator, incepi sa te gandesti la bebelus. Ti se pare ciudat sa faci sex in timp ce bebe inocent este in burta. Daca cumva va fi lovit accidental de miscarile partenerului? Si, in plus, te simti cam obosita. Si grasa. Hmmm…lasam pe maine, poate… da?

Citeste si: Sarcina in timpul sau dupa anticonceptionale: 4 intrebari ce framanta femeile[3]

Este greu sa nu iti doresti sa fie ori fata ori baiat

Poti sa iti spui de cate ori vrei ca nu conteaza sexul bebelusului, important este sa fie sanatos. Si evident ca este adevarat. Dar in taina tot speri sa fie ori fata ori baiat, in functie de cum iti zboara imaginatia sau cum crezi ca te-ai descurca mai bine. Te gandesti ca nu cumva sa izbucnesti in plans daca copilul va avea sexul opus fata de ce iti doresti. Nu are legatura cu iubirea ta pentru copilul tau. Iti vei adora copilul dar ai fost atasata de o anumita imagine si poti suferi dupa imaginea in sine. Iti va trece, dar cand alte femei vor povesti ca s-a nascut sexul de copil dorit de ele, tot vei avea o mica strangere de inima.

Primele trei luni pot fi grele

Momentul in care afli ca esti gravida este de o fericire foarte mare, mai ales daca ti-ai dorit acest lucru. Dar dupa aceea, devine o provocare sa treci de primele trei luni. Intai, apare raul diminetii. Apoi, exista riscul pierderii sarcinii in primul trimestru – 15% din sarcini sfarsesc asa. Mai mult de 80% din pierderi au loc in primele 12 saptamani. Nu e de mirare de ce multe femei gravide simt ca nu se pot bucura pe deplin de sarcina decat cand se vad cu bine in al doilea trimestru. Daca ai mai pierdut sarcini, vei sta cu inima cat un purice pana treci de primele 12 saptamani, dupa care poti rasufla usurata caci trec riscurile pierderii sarcinii.

Tot in primul trimestru e momentul sa te gandesti la toate acele decizii mai dure: sa decizi ce teste de genetica sa faci, sa te uiti la riscurile implicate, sa te gandesti ce disponibilitate ai sa traiesti cu un copil care se poate naste cu o anormalitate. Toate acestea iti cam iau din bucuria graviditatii. Dupa ce treci de ele, te mai relaxezi un pic.

Nasterea in sine nu este singura parte dureroasa din sarcina

Pe masura ce uterul creste de la dimensiunea unui mar la cea a unui pepene, incep sa apara diverse dureri in corp, unele destul de intense in zona pelviana. Pe unele femei le dor soldurile, altele fac crize de sciatica. Unele simt niste dureri ascutite ca niste taieturi in abdomenul inferior, din cauza durerilor de ligamente, inevitabile din cauza cresterii in marime si greutate a uterului care forteaza ligamentele sa se intinda. Durerea aceasta dureaza cateva minute, apoi trece, dar te poate trezi din somn, deci nu te speria.

Graviditatea devine identitatea ta

La inceput, dupa ce afli ca ai ramas gravida, nu iti vine sa spui tuturor pentru ca nu iti vine sa crezi ca s-a intamplat si esti si superstitioasa. Insa dupa ce incepi sa spui, bebelusul incepe sa ocupe un spatiu propriu in viata ta si a celor din jur. Bebeul devine identitatea ta pentru urmatoarele luni si este unicul subiect despre care ai disponibilitatea sa vorbesti non stop. Nu este nimic rau in asta, insa fii pregatita intrucat de indata ce ti se vede burta, chiar si daca nu vrei, multi din jur vor discuta cu tine numai despre sarcina ta, coplesindu-te cu intrebari pentru care uneori chiar nu ai pic de chef.

Te vei intreba constant daca acea scurgere vaginala este normala

Adevarul este ca nimic din ce vezi pe lenjeria intima nu trebuie sa te surprinda. Va creste o secretie alba laptoasa (leucoree) pentru ca trupul produce mai mult estrogen care duce la mai multe secretii din cervix si peretii vaginali. Aceasta scurgere poate avea un usor miros iar tu crezi ca toti din incapere il depisteaza. Nu uita ca la gravide mirosul oricum este dezvoltat peste medie.
Vei fi obsedata de bataile din picioare ale bebelusului

Cand bebeul nu da cu sutul pentru o perioada mai lunga de timp, te panichezi. Dai tu cu mana in burta, il strigi pe bebe sa dea un semn de viata. Sari intr-un picior, il agiti ca sa raspunda prin deliciosul sut. Cand el raspunde, esti in culmea fericirii. In schimb, sunt momente cand tu dormi si bebeul este in mijlocul antrenamentului la karate, asa iti pare. Aceasta e prima ta lectie importanta despre bebei: rar fac ce vrei tu sa faca si cand vrei tu sa faca.

Nu rata nici: Simptome sarcina: Primele semne de sarcina! Cum sa iti dai seama daca esti gravida[4]

Constipatia devine o problema serioasa

Din pacate, constipatia isi arata chipul urat in timpul sarcinii. Asigura-te ca mananci suficiente fibre si ca bei litri intregi de apa pe zi ca sa ajuti la miscarea din intestine. Hemoroizii pot sa apara acum din pricina presiunii uterului in crestere. Nu sunt deloc placuti si uneori nu poti scapa de ei pana nu trece sarcina.

Si dupa nastere, drumul la toaleta pentru nevoia mare pare un camp de lupta. Probabil ca iei doctorii antiinflamatoare care cauzeaza constipatie din nou. In plus, toata munca de la nastere a lasat ceva urme in zona… Nu te ingrijora, totul trece dar trebuie sa ai grija de tine si din acest punct de vedere si mai ales sa nu fii luata prin surprindere.

Sigur o sa mananci ceva ce nu ai voie  

Oricat esti de grijulie, in mod inevitabil se poate intampla sa pui gura pe ceva ce nu ar trebui. De exemplu, acea prajitura tiramisu era asa de delicioasa incat tarziu ai realizat ca era facuta cu oua crude… Te vei panica daca patesti asa ceva, ai tendinta sa te fortezi sa vomiti, insa sunt sanse foarte mari ca sa nu patiti nimic nici tu si nici bebeul. Atat ca e bine sa fii atenta data viitoare.

 

 

Vei avea vise ciudate

Undeva cam pe la jumatatea graviditatii, poti descoperi ca ori de cate ori inchizi ochii, incepi sa visezi lucruri extrem de ciudate, fie secvente din filme porno, fie imagini pline de aventuri care nu iti caracterizau viata. Unele vise pot parea extrem de reale pentru ca sunt rezultatul subconstientului care este bombardat de anxietatile tale pe tema nasterii. Nu lua in seama visele neplacute, nu reflecta realitatea ta si nici nu anunta intamplari negative care pot veni.
Vei avea permanenta senzatie de caldura

Cand esti gravida, poti simti ca este vesnic prea cald. Cantitatea de sange care iti circula prin corp creste permanent iar in preajma saptamanii 32 aproape ca se dubleaza fata de cantitatea dinainte de a ramane gravida. Asta duce la o stare de fierbinteala permanenta, plus ca poti transpira mult.

Te mai poate interesa si: 20 mituri despre sarcina. Ce sa crezi si ce sa nu crezi ca sa nu iti faci singura rau[5]

Toanele tale nu vor fi doar fluctuante, ci chiar agresive

In timpul sarcinii, hormonii tai o vor lua razna, asa incat asteapta-te sa ai diverse toane iesite din comun si stari emotionale puternice indeosebi in primul si ultimul semestru. Lacrimile iti pot sari spontan din ochi fara motiv sau cand te uiti la un film banal. Orice subiect care tine de relatia mama-copil te face sa plangi in hohote de emotie. Daca te surprinzi plangand din cele mai nesemnificative cauze, vei sti ca esti gravida cu adevarat.
Ideea de a avea o nastere perfecta te va intimida

Asa cum exista presiunea populara sa ai lapte din belsug sa alaptezi sau sa scapi repede de kilogramele in plus acumulate pe timpul sarcinii, la fel exista si presiunea psihologica de a-ti dori sa ai o nastere perfecta. Unele femei se pregatesc pentru nasterea epidurala, altele vor sa nasca sub apa. Insa socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ intrucat la fata locului, multe femei ajung la cezariana. Interventia chirurgicala nu este una usoara si multe femei se pot simti deprimate ca nu au fost in stare sa nasca natural. Orice traire pe marginea acestui subiect este normala, insa nu exista esec sau ratare ci doar faptul ca tu si copilul sunteti sanatosi.

Endnotes:
  1. graviditate: http://sfatulparintilor.ro/sarcina/preconceptie/top-10-ponturi-sa-ramai-gravida-mai-repede/
  2. testul de sarcina: http://sfatulparintilor.ro/sarcina/in-timpul-sarcinii/istoria-testelor-de-sarcina-de-la-iepure-si-broasca-la-digital/
  3. Sarcina in timpul sau dupa anticonceptionale: 4 intrebari ce framanta femeile: https://sfatulparintilor.ro/sarcina/preconceptie/sarcina-anticonceptionale-intrebari-anticonceptionale/
  4. Simptome sarcina: Primele semne de sarcina! Cum sa iti dai seama daca esti gravida: https://sfatulparintilor.ro/sarcina/preconceptie/simptome-sarcina-primele-semne-de-sarcina-cum-sa-iti-dai-seama-daca-esti-gravida/
  5. 20 mituri despre sarcina. Ce sa crezi si ce sa nu crezi ca sa nu iti faci singura rau: https://sfatulparintilor.ro/sarcina/in-timpul-sarcinii/adevarat-sau-fals-20-mituri-despre-sarcina/

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/sarcina/preconceptie/15-lucruri-despre-sarcina-pe-care-nu-ti-le-spune-nimeni/