Sfatulparintilor.ro

Viata secreta a bebelusului din burtica

Viata secreta a bebelusului

Bebelusul petrece aproximativ 9 luni in burtica insa ceea ce experimenteaza in aceasta perioada este, inca, invaluit in mister. Este destul complicat pentru doctori sa testeze ceea ce bebelusul face si invata in aceasta perioada.

Cu toate acestea au aparut noi tehnologii care permit medicilor sa ofere noi informatii legate de viata fetusilor. Viata in burtica mamei este mai plina de evenimente decat credeau oamenii de stiinta, sustine Dr. Bill Fifer, profesor de psihiatrie la Universitatea Columbia.

„Orice face acum un nou-nascut a facut si in perioada in care era doar un fetus. Bebelusii din burtica sunt perfect constienti de fiecare parte a corpului lor, iar unii sunt mai sensibili din acest punct de vedere decat altii”, sustine Fifer.

Afla cum se dezvolta bebelusul tau pas cu pas in Ghidul Sarcina pe Saptamani!

Miscarea din burta mamei

Expertii sustin ca loviturile si celelalte activitati ale fatului pot fi reactii la ceea ce mananca mama, schimbari ale pozitiei micutului sau pur si simplu el/ea simte nevoia sa se miste putin.

De asemenea, emotiile mamei pot determina anumite miscari. Cu cat femeia insarcinata este mai stresata, cu atat mai des micutul din burtica isi atinge fata cu mana stanga, sustin cercetatorii de la Universitatile Durham si Lancaster.

„Acest lucru sugereaza ca stresul poate avea un efect asupra modului in care bebelusul nenascut se comporta in burtica mamei. Tocmai de aceea este atat de important reducerea nivelului de stres in timpul sarcinii”, sustine Dr. Nadja Reissland, cea care a condus aceste studii.

Procesul de invatare: Lumea exterioara il afecteaza pe cel mic in alte moduri

Bebelusii par a recunoaste cantecele de leagan chiar si inainte de a se naste, sustine un studiu recent publicat in revista „Infant Behavior and Development”. Cercetatorii de la Universitatea Florida le-au cerut femeilor aflate in trimestrul III de sarcina sa le citeasca micutilor de doua ori pe zi cateva versuri. Aflat, in uter ritmul cardiac al bebelusului a inceput sa incetineasca atunci cand viitoarea mamica le citea poezii si a continuat sa scada chiar si cand o voce necunoscuta le-a citit.

Afla cum se dezvolta bebelusul tau pas cu pas in Ghidul Sarcina pe Saptamani!

Ascultatul: Auzul este un simt care se dezvolta devreme

Urechile bebelusului sunt perfect dezvoltate in a doua jumatate a sarcinii, ceea ce inseamna ca el poate recunoaste vocea mamei imediat ce a venit pe lume.

Gust si miros

Aceste doua sisteme senzoriale se dezvolta in jurul saptamanii 20 de sarcina, ceea ce inseamna ca bebelusul se poate delecta cu unele din alimentele de care mama are pofta si, poate, are o influenta semnificativa asupra viitoarelor mancaruri favorite ale micutului.

Cercetatorii au descoperit ca gravidele care au consumat in mod regulat morcovi au nascut copii carora le-a placut mai mult gustul acestor legume comparativ cu bebelusii a caror mama nu au avut o dieta la fel.

Vaz

Este ultimul simt care se dezvolta, desi exista noi studii care sugereaza ca bebelusii sunt capabili sa faca diferenta intre lumina si intuneric inca din burtica mamei lor.

Afla cum se dezvolta bebelusul tau pas cu pas in Ghidul Sarcina pe Saptamani!

Imagine de Mario Hofer de la Pixabay
Exit mobile version