Parerile despre avort sunt impartite. Unul dintre principalele argumente antiavort este durerea pe care o resimte bebelusul. Pana acum, cercetatorii sustineau ca fatul incepe sa simta durerea dupa 20 de saptamani intrauterine. Insa, avansarea stiintei a scos la lumina faptul ca acest lucru se intampla mult mai devreme.
Apare asadar intrebarea: poate simti bebelusul din pantece durerea inainte de 20 de saptamani?
Se pare ca DA! In mai 2013, dr. Maureen Condic, profesor asociat de Neurobiologie si anatomie la Universitatea din Utah, a sustinut intr-un Congres de specialitate ca trebuie luat in calcul interzicerea avortului dupa 20 de saptamani de sarcina deoarece fatul simte durerea mult mai devreme si mult mai intens decat se credea anterior.
Care sunt argumentele?
1. Receptorii de durere se dezvolta mult mai devreme
La 8 saptamani se dezvolta receptorii senzoriali faciali. La 14 saptamani de gestatie apar fibre senzoriale pe coloana vertebrala si se fac conexiunile cu talamusul. Intre 13 si 16 saptamani se dezvolta celulele nervoase care ajung la cortexul cerebral. Intre 17 si 20 de saptamani, releele talamo-corticale (caile pentru creier pentru informatii senzoriale) penetreaza cortexul. Nu mai tarziu de 20 de saptamani se deja prezenti receptorii de durere.
Citeste si: Ce trebuie sa faci dupa chiuretaj. Vezi ce sa mananci dupa un avort
2. Bebelusii nenascuti se smulg, se smucesc si se retrag cand simt obiectele ascutite
Bazandu-se pe experienta sa profesionala, dr. Malloy explica faptul ca noile tehnologii precum ultrasunetele 4D, arata imagini vii ale bebelusilor care se misca atunci cand apare un stimul. Ea atesta ca un bebelus de doar 8 saptamani de gestatie poate fi vazut miscandu-se ca raspuns la stimuli. Pana la 20 de saptamani, bebelusul va raspunde la sunet si se va retrage din cauza obiectelor ascutite si a inciziilor. De exemplu, atunci cand se preleveaza sange din ficat, copilul din uter se indeparteaza de ac. “Poti vedea acest lucru in timp real, in timpul ecografiei. E ca si cum ai privi un film”, spune dr. Malloy.
3. Nivelul stresului
Cand experimentam durerea, se elibereaza hormonul stresului, iar raspunsul in organism este identic si la bebelusii nenascuti, copiii nascuti prematuri, ca si la adulti. Potrivit dr. Malloy cand se foloseste un ac pentru prelavarea unor probe de sange la fetusi de 18 saptamani, hormonul stresului (B-endorfina) se elibereaza in cantitati masive, crescand pana la 500%. Cortizolul, alt hormon al stresului, creste pana la 186%. De asemenea, substanta P, un neurotransmitator implicat in tramiterea durerii a fost descoperit in corpul bebelusilor de 11 saptamani gestationale, iar la 13 saptamani s-a detectat Enkefalina, o alta substanta implicate in perceperea durerii.
Nu rata nici: Povesti adevarate. Drama unei fete din orfelinat. El mi-a dat banii sa fac avort! Eu vreau copilul, dar nu stiu cum trebuie sa se poarte o mama. Afla ce-i raspunde psihologul
4. Concentratie mai mare de anestezie pentru bebelusii nenascuti
Intr-un raport al Departamentului amernican pentru Justitie, dr. Kanwalkeet Anand, anestezist si expert in durere fetala, a scris: “In opinia mea, fetusul uman are abilitatea de a experimenta durerea de la 20 de saptamani gestationale, poate chiar mai devreme, iar durerea perceputa este posibil mai intensa decat la bebelusii nascuti la termen sau la copiii mai mari”.
De ce se intampla acest lucru?
Potrivit dr. Malloy, exista date care arata ca sistemul de atenuare a durerii la copil nu se dezvolta pana in ultima parte a sarcinii. Acesta inseamna ca bebelusul are nervii complet active. Doar ca, analog cu un pacient cu arsuri, fatul nu are bariere de protectie impotriva durerii.
Transmitatorii durerii din maduva sunt din abundenta in prima parte a sarcinii, insa cei care inhiba durerea apar mult mai tarziu. Mai mult, cand este nevoie de interventie chirurgicala intrauterina, raspunsul bebelusilor la hormonul stresului este de 3-5 ori mai mare decat la adulti. De aceea concentratia de anestezic necesara pentru bebelusii prematuri este mai mare decat la adulti.
Sursa: illinoisrighttolife.org
foto: Depositphotos.com