Schimbari in timpul sarcinii care pot afecta viata de cuplu

by Sfatul Parintilor | 21/01/2016 20:08

Trupul femeii insarcinate trece prin foarte multe schimbari. La fel si psihicul si sexualitatea ei. Iata ce trebuie sa stie partenerul despre modificarile pe care sotia gravida le traieste in cele trei trimestre de sarcina pentru a-i fi mai usor sa o inteleaga, sa o ajute si sa o sustina, astfel incat relatia dintre ei sa nu aiba de suferit nici in plan afectiv, nici in plan sexual.

 

PRIMUL TRIMESTRU

 

Schimbari emotionale

–         La unele femei creste libidoul pentru ca nu mai exista inhibitia legata de eventualitatea unei sarcini nedorite

–         La altele scade pentru ca se gandesc ca nu vor mai fi atragatoare “cu burta la gura”

Schimbari fizice

–         Sanii devin mai sensibili pentru ca se maresc, ceea ce poate insemna, de la caz la caz, fie durere, fie placere la atingere.

–         Orgasmul poate “intarzia”, ceea ce duce la o stare de tensiune in zona vaginala si clitoridiana. (Aceasta intarziere a orgasmului poate avea cauze psihice. Sunt femei care se gandesc ca facand amor vor putea pierde sarcina).

 

AL DOILEA TRIMESTRU

 

Schimbari emotionale

–         Pentru ca li se maresc sanii, majoritatea femeilor incep sa se simta mai sexy. Sentimental este cu atat mai puternic cu cat viitoarele mamici sunt ocolite de nesuferitele greturi.

–         In al doilea trimestru intervine “vina” tatalui. Sunt barbati care se tem ca vor rani copilul sau ca cel mic “stie” ce se petrece. Aceste temeri survin mai ales dupa ce au simtit  bebelusul miscandu-se. Sunt de asemenea tati care devin foarte gelosi de “apropierea” dintre mama si fat.

 

 

Schimbari fizice

Vaginul este foarte lubrifiat, iar clitorisul foarte vascularizat. In aceasta perioada foarte multe femei experimenteaza orgasmul multiplu.

 

AL TREILEA TRIMESTRU

 

Schimbari emotionale

–         Viitoarele mamici incep sa se gandeasca ca sunt hidoase in ochii partenerului sau ca nu vor mai reveni niciodata la formele de dinainte de sarcina. De cele mai multe ori, barbatii sunt incantati de aceasta inflorire a partenerelor lor. Comunicarea este foarte importanta intre parteneri in toate momentele vietii, dar mai ales in aceasta perioada.

–         Se acumuleaza oboseala. Mamele se misca mai greu, unele sufera de insomnii, ceea ce duce la o oboseala cronica.

–         Apar problemele legate de pozitiile sexuale. Dati frau liber imaginatiei. Atat timp cat nu exista interdictii medicale, sexul este indicat. Pozitii optime sunt femeia deasupra, “lingura” si pe la spate.

 

 

Schimbari fizice

–         Uterul incepe sa aiba spasme ce pot dura pana la un minut in timpul orgasmului. Dar nu trebuie confundate cu conctractiile.

–         Daca se apropie data nasterii, contractiile pot aparea la aproximativ jumatate de ora dupa ce ati facut sex.

–         Din cauza clitorisului si a vaginului care sunt puternic vascularizate in aceasta perioada s-ar putea sa nu eliberati tensiunea sexuala prin orgasm.

–         Daca bebelusul este foarte aproape de pelvis s-ar putea sa simtiti unele dureri in timpul sau dupa ce ati facut sex. Nu va speriati, este ceva normal. Pentru a evita acest lucru incercati pozitia pe la spate.

 

 

Citeste aici[1] care sunt pozitiile ideale pentru femeile gravide.

 

 

 

Foto: dreamstime.com

Endnotes:
  1. aici: http://sfatulparintilor.ro/problemesex/sfaturi-sex/pozitii-sexuale-ideale-pentru-femeia-gravida/

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/sarcina/in-timpul-sarcinii/schimbari-in-timpul-sarcinii-care-pot-afecta-sexul/