Nasterea prin cezariana este o practica des intalnita. La prima vedere, este mai usor de suportat decat o nastere naturala. Insa, ca orice interventie chirurgicala, nasterea prin cezariana implica mai multe riscuri.
Riscul estimat ca o femeie sa moara in urma unei nasteri prin cezariana este de unu la 100.000 de nasteri. Aceste statistici nu se aplica si in cazul exceptiilor de ordin medical, cand riscurile unei nasteri naturale sunt mult mai mari decat cele prin cezariana.
Iata care sunt riscurile unei nasteri prin cezariana.
Infectie
Uterul sau zonele invecinate, precum vezica urinara si chiar rinichii se pot infecta.
Pierderi masive de sange
Pierderea de sange este de doua ori mai mare in timpul unei cezariene decat in timpul unei nasteri naturale. Totusi, transfuzia de sange este necesara doar rareori in timpul unei nasteri prin cezariana.
Te mai poate interesa: Nastere naturala sau cezariana. Argumente pro si contra
Tulburarea tranzitului intestinal
Tranzitul intestinal incetineste si pot aparea senzatii de balonare si disconfort.
Complicatii respiratorii
In unele cazuri, anestezia generala poate sa conduca la pneumonie.
Recuperare greoaie
In urma unei nasteri prin cezariana, perioada de spitalizare este intre 3 si 5 zile, iar spitalizarea pentru o nastere naturala este de 1-3 zile.
Reactii la anestezie
Organismul femeii poate avea diverse reactii legate de anestezie sau de alte medicamente administrate in timpul interventiei chirurgicale.
Alte riscuri care apar in cazul unei nasteri prin cezariana sunt: riscul unor interventii chirugicale ulterioare, risc pentru urmatoarele sarcini, risc de placenta previa la urmatoarele sarcini, riscul ca toate nasterile ulterioare sa se faca prin cezariana.
Nu rata nici: Nastere naturala dupa cezariana. Principalele riscuri pentru mama si fat
Riscuri pentru bebelusi
Nasterea prin cezariana implica o serie de riscuri si pentru bebelusi, cum ar fi nasterea prematura. Daca nu a fost calculata corect data probabila a nasterii, bebelusul poate fi adus pe lume mai devreme decat e cazul. De asemenea, in cazul bebelusilor nascuti prin cezariana exista riscul dezvoltarii unor probleme respiratorii precum si a astmului.
Scorul Apgar poate fi mai mic la copiii nascuti prin cezariana, din cauza potentialului stres la care este supus.
Desi se intampla foarte rar, exista si pericolul ca medicul sa atinga accidental bebelusul in timpul inciziei uterine.
Sursa: Pregnancy.about.com