Depresie de iarna? 7 sfaturi pentru mamici fericite

by Sfatul Parintilor | 01/12/2022 18:10

Sarcina e o perioada minunata din viata ta si ar trebui sa te poti bucura de fiecare clipa din ea. Totusi, cand lunile de sarcina se suprapun peste anotimpul rece, poate fi dificil sa te simti mereu vesela si sa-ti diversifici activitatile de relaxare, mai ales cand e prea frig sa iesi din casa. Daca gerul ti-a „inghetat“ cheful de distractie si voie buna, invata ce sa faci ca sa redevii o mamica fericita.

1. Stai la soare oricand ai ocazia

Chiar si pret de cateva minute sau numai de la fereastra. Oricand vezi ca se face soare afara, iesi putin pe balcon sau stai cu nasul in geam si lasa razele sa te mangaie. Asta daca e prea frig sa mergi la o mica plimbare. Statul la soare este cea mai simpla si mai eficienta cale de a te inveseli in perioada iernii. Pentru a beneficia din plin de lumina soarelui, incearca sa prinzi cateva raze la inceputul zilei. Conform ultimelor studii, expunerea la lumina soarelui in timpul diminetii joaca un rol important in productia de cortizol si de melatonina, doi hormoni care afecteaza starea de spirit.

2. Asculta muzica ritmata

Potrivit cercetatorilor canadieni, poti scapa de depresia de iarna ascultand melodiile tale favorite, deoarece muzica placuta poate declansa secretia de dopamina. Suna bine? Trebuie doar sa te asiguri ca muzica pe care o asculti este mai vesela. Intr-un alt studiu, specialistii au descoperit ca doua saptamani de ascultare constanta a unor melodii vesele, cu mesaje pozitive, te fac mai fericita.

Citeste si: 11 afirmatii pozitive care ajuta in cazurile de anxietate si depresie[1]

3. Mediteaza

Specialistii spun ca meditatia ar putea fi la fel de eficienta ca antidepresivele la eliminarea nervozitatii si a depresiei. Un alt bonus pentru viitoarele mamici este ca principiile implicate in meditatie, inclusiv respiratia sacadata si atentia, sunt modalitati perfecte pentru a-ti mentine calmul in timpul nasterii.

4. Respecta orele de somn

Pe cat posibil, mentine un orar de somn regulat. Stim ca ai tendinta de a dormi mai mult pe parcursul iernii, dar ar trebui sa fii treaza destul de mult in timpul zilei pentru a mentine ritmul cotidian obisnuit. Un simptom obisnuit al persoanelor afectate de depresia de iarna este somnolenta si faptul ca dorm prea mult. S-ar putea ca, in perioada in care esti gravida, acest lucru sa ti se para imposibil, insa e indicat sa-ti alegi o ora de culcare si una de trezire si sa le pastrezi cu sfintenie, chiar daca te simti obosita si in alte momente ale zilei.

5. Mananca alimente bogate in Omega-3

Nuci, seminte de in, somon… Dieta prenatala trebuie sa contina din plin alimente bogate in acizi grasi Omega-3. Daca faci asta, starea ta de spirit se va imbunatati in mod considerabil. Dupa cum arata ultimele studii, acest lucru se intampla pentru ca membranele celulelor sunt partial construite cu Omega-3. Astfel, un nivel mai ridicat de Omega-3 ar putea usura trecerea serotoninei – principala substanta chimica ce regleaza starea de spirit – in celule, pentru a-si face efectul. In plus, si creierul bebelusului va beneficia de pe urma lor!

6. Mergi la masaj prenatal

Masajul elimina tensiunea din muschi, asa ca multe gravidute merg la masaj pentru a scapa de starea de iritabilitate, de oboseala si de alte efecte secundare ale frigului. De altfel, un masaj prenatal este binevenit in orice perioada a anului.

Nu rata nici: 12 SIMPTOME fizice ale DEPRESIEI si ANXIETATII. Fii atent la ele![2]

7. Fa miscare

Exercitiile fizice reprezinta un mod eficient de a te inveseli , deoarece miscarea elibereaza endorfine, substantele care te ajuta sa te simti bine si alerta. E prea frig sa iesi la o plimbare? Atunci poti merge la un curs de exercitii fizice pentru viitoarele mamici. Asigura-te doar ca ai aprobarea medicului inainte de a face acest lucru.

Autor: Alexandra NEDELCU

Imagine de Gerd Altmann[3] de la Pixabay[4]
Endnotes:
  1. 11 afirmatii pozitive care ajuta in cazurile de anxietate si depresie: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/actualitate/11-afirmatii-pozitive-care-ajuta-in-cazurile-de-anxietate-si-depresie/
  2. 12 SIMPTOME fizice ale DEPRESIEI si ANXIETATII. Fii atent la ele!: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/12-simptome-fizice-ale-depresiei-si-anxietatii-fii-atent-la-ele/
  3. Gerd Altmann: https://pixabay.com/ro/users/geralt-9301/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=4420030
  4. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=4420030

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/sarcina/in-timpul-sarcinii/depresie-de-iarna-7-sfaturi-pentru-mamici-fericite/