Sarcină/În timpul sarcinii

Corpul uman: 7 lucruri spectaculoase care se petrec in timpul sarcinii

in timpul sarcinii - sfatulparintilor.ro - foter_com

Pe parcursul sarcinii[1], intregul organism al femeii se modifica. Lasand la o parte starile de rau si simptomele negative, in interiorul gravidei se petrec lucruri care, pur si simplu, iti taie respiratia. Desigur, nu toate femeile sunt la fel, dupa cum doua sarcini[2] ale aceleiasi femei nu sunt la fel.

 

Iata 7 lucruri uimitoare care se petrec in timpul sarcinii in corpul femeii.

 

1. Sangele aproape ca isi dubleaza volumul

In timpul sarcinii, volumul sangelui creste ametitor, cu peste 50%. O cincime din acest sange este “primit” de uter pentru a sustine sarcina. Sangele este utilizat apoi pentru a “hrani” celulele viitorului bebelus si va fi folosit de acesta pana cand micutul lui organism va incepe sa formeze singur globule rosii.

 

 

2. Chiar stralucesti

Se spune despre femeile gravide ca stralucesc. Lasand la o parte bucuria pe care o ai pentru ca vei deveni mamica, fizic, se produc niste schimbari. Datorita circulatiei mai bune  a sangelui, datorita hormonilor, pielea este stralucitoare si obrajii imbujorati.

 

 

Afla cum se dezvolta bebelusul tau pas cu pas, si care sunt transformarile prin care urmeaza sa treci, ca gravida, in ghidul Sarcina pe saptamani[3].

 

3. In timpul sarcinii apare un organ nou

Pe parcursul sarcinii, in interiorul corpului sau este format un nou organ, care se elimina la nastere: placenta. Acesta structura confera bebelusului oxigenul si nutrientii de care are nevoie pentru a se dezvolta si absoarbe “deseurile” eliminate de micuta fiinta. Bebelusul si placenta sunt legate prin cordonul ombilical. Dupa nasterea bebelusului, rolul placentei s-a incheiat, iar aceasta trebuie eliminata.

 

4. Te “desiri”

Hormonii sarcinii slabesc incheieturile si ligamentele. Oasele isi modifica pozitia, astfel incat burtica sa poata creste, bazinul se lateste pentru a permite nasterea. Uneori, aceste modificari sunt insotite de durere. Daca durerea este severa, cere sfatul medicului. Dupa nastere, ligamentele se intaresc din nou.

 

Afla cum se dezvolta bebelusul tau pas cu pas, si care sunt transformarile prin care urmeaza sa treci, ca gravida, in ghidul Sarcina pe saptamani[3].

 

 

5. Nu mai naparlesti

Ti se pare ca parul tau arata mai bine ca niciodata? In timpul sarcinii nu mai naparlesti ca de obicei. In mod obisnuit, 80-90 la suta din parul tau creste, iar restul se “odihneste”, apoi cade. Insa, in timpul sarcinii, nivelul de estrogen creste, ceea ce inseamna ca iti va cadea mai putin par. Nu te bucura prea tare, dupa nastere, parul “in plus” va disparea la fel de miraculos precum a aparut.

 

 

6. Respiri altfel

Pe masura ce sarcina avanseaza, respiratia ti se modifica si se scurteaza. Cauza este bebelusul care apasa pe diafragma. Mai mult, progesteronul din organism transmite creierului mesajul de a limita nivelul de dioxid de carbon din sange.

 

 

Afla cum se dezvolta bebelusul tau pas cu pas, si care sunt transformarile prin care urmeaza sa treci, ca gravida, in ghidul Sarcina pe saptamani[3].

 

 

7. Ai orgasme mai puternice

Nivelul crescut de sange din organism iriga puternic zonele genitale. In plus, hormonii sporesc dorinta sexuala. Asa se explica de ce unele femei au in timpul sarcinii mult mai usor orgasm. Totusi, sunt si femei care, tot datorita hormonilor, in timpul sarcinii nici nu vor sa auda cuvantul sex.

 

 

 

Photo credit: Jurischk[4] / Foter[5] / CC BY-NC-SA[6]

Endnotes:
  1. sarcinii: http://sfatulparintilor.ro/sarcina/in-timpul-sarcinii/schimbari-in-timpul-sarcinii-care-pot-afecta-sexul/
  2. sarcini: http://sfatulparintilor.ro/sarcina/in-timpul-sarcinii/adevarat-sau-fals-20-mituri-despre-sarcina/
  3. Sarcina pe saptamani: http://sfatulparintilor.ro/sarcina/sarcina-pe-saptamani/
  4. Jurischk: http://www.flickr.com/photos/jurischk/2933936666/
  5. Foter: http://foter.com
  6. CC BY-NC-SA: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/
 

Vizualizări: 30798
 

Cuvinte cheie: , , , , , ,