In mod normal, cadrele medicale opteaza pentru operatia cezariana atunci cand exista riscuri pentru mama, pentru bebelus sau pentru amandoi in cazul unei nasteri normale. In randurile urmatoare, vom vorbi despre cat dureaza operatia de cezariana, dar si despre perioada de recuperare dupa o astfel de interventie chirurgicala.
In ultimii ani, cezariana nu mai este exclusiv optiunea cadrelor medicale. Tot mai multe mamici aleg sa-si aduca bebelusii pe lume in acest mod, adesea din cauza fricii provocate de durerile din timpul nasterii naturale. In acest caz, vorbim despre cezariana electiva.
Citeste si: Ce nu trebuie sa faci dupa operatia de cezariana
Cat dureaza operatia de cezariana
In mod normal, de la momentul intrarii in sala de operatie si pana in momentul in care vei fi dusa in salonul de terapie intensiva vor trece maximum 60 de minute. Extragerea fatului nu dureaza mai mult de cinci minute.
Pana acolo, insa, 15-20 de minute vor fi alocate anesteziei epidurale. Si nu pentru ca intepatura ar dura atat de mult, insa dureaza pregatirea, gasirea pozitiei perfecte si asteptarea efectului anesteziei.
In timpul interventiei chirurgicale vei fi treaza, dar nu vei simti nimic. Dupa realizarea inciziei si scoaterea bebelusului, medicul va incepe suturarea, prioritare fiind oprirea sangerarii si obtinerea unui rezultat estetic cat mai bun. Aceasta operatiune dureaza aproximativ 20 de minute. Dupa care alte aproximativ 10 minute vor fi dedicate curatarii sangelui si substantelor folosite pentru dezinfectarea pielii.
In timpul pe care il petreci pe masa de operatie, bebelusul va fi ingrijit de medicul neonatolog. Acesta se va asigura ca nou-nascutul respira si se adapteaza cu succes mediului extrauterin, dupa care ti-l va aseza pe piept timp de cateva minute.
Acum ca ai aflat cat dureaza operatia de cezariana, afla si de cat timp vei avea nevoie ca sa te recuperezi.
Te mai poate interesa: Riscurile unei nasteri prin cezariana
Cat dureaza recuperarea dupa cezariana
Urmatoarele ore le vei petrece la terapie intensiva, urmand sa fii dusa in rezerva abia dupa ce reusesti sa te ridici singura. Acest lucru se petrece la sase-sapte ore de la interventia chirurgicala. Cam de acest timp este nevoie pentru ca efectul anesteziei sa treaca. In tot acest timp, pe langa perfuzie, vei primi si niste saculeti cu nisip cald care iti vor fi asezati pe burta, scopul lor fiind acela de a inlesni retragerea mai rapida a uterului.
Durerile care apar dupa ce efectul anesteziei dispare vor fi tinute sub control cu ajutorul calmantelor, care iti vor fi administrate la cateva ore.
In mod normal, daca nu apar complicatii, nu vei petrece mai mult de doua nopti in spital. Dupa externare, nu vei avea voie sa ridici ridici greutati mai mari decat greutatea copilului.
Pentru alaptarea micutului, va trebui sa gasesti o pozitie confortabila, astfel incat sa nu apesi pe cicatrice. Recuperarea completa dupa o cezariana are loc la aproximativ patru-sase saptamani. Dupa scurgerea acestui interval de timp, poti incepe sa faci exercitii postnatale, evident, dupa ce ai obtinut acordul medicului.