Avortul spontan: adevarul si cifrele despre pierderea de sarcina

by Sfatul Parintilor | 26/11/2021 18:10

Din pacate, avorturile spontane[1], deci sarcinile ce se pierd pe drum sunt ceva normal, din punct de vedere statistic, in aventura care te face parinte. Multe femei traiesc durerea traumatizanta a pierderii unei sarcini in timp ce altele consuma mult timp si energie ingrijorandu-se cu privire la ele. Ele se tem chiar daca nu ajung sa traiasca aceasta neplacuta experienta.

Este normal pentru o femeie sa fie anxioasa cu privire la starea de sanatate a copilului sau nenascut. Insa nicio ingrijorare din lume nu poate preveni aparitia unui avort spontan. Multe din pierderile de sarcina din primul trimestru se datoreaza anormalitatilor cromozomiale din structura fatului. Ele nu au legatura cu ceva ce tine de mama sau de actiunile ei, spun specialistii.

Asadar, cat de comune sunt avorturile spontane? Ce simptome sunt specifice unei pierderi de sarcina. Si, o data ce ai trait asa ceva, cum iti va afecta acest lucru abilitatea de a ramane gravida din nou in viitor?

Statistici despre avortul spontan

Multe femei pierd sarcina inainte sa stie ca sunt gravide, asa incat este dificil sa existe o statistica impecabila cu privire la rata de avort spontan. Insa, cu toate acestea, se estimeaza ca in primul trimestru una din trei sarcini se pierd, la femeile ce descopera mai tarziu ca sunt gravide.

In cazul femeilor care stiu ca sunt insarcinate, una din cinci sarcini se incheie inainte de saptamana 20 de sarcina.

Vestea buna este ca, pe masura ce sarcina avanseaza, sansele de a o pierde sunt din ce in ce mai mici. Majoritatea avorturilor spontane se intampla inainte de saptamana 13.

 Top 10 ponturi ca sa ramai gravida mai repede[2] 

 Simptome de gravida sau semne de avort spontan?

Crampele blande sau sangerarea usoara – iata simptome pe care nicio femeie nu vrea sa le traiasca in primul trimestru de sarcina. Dar nu mereu ele sunt semne ca s-a pierdut sarcina. Aproape una din patru femei au aceste simptome in primele saptamani de sarcina si ajung sa nasca copii sanatosi si sa aiba o sarcina buna, fara probleme.

Sunt multe motive in afara avortului spontan care duc la sangerare usoara in primul trimestru:

– Sangerarea la implantare, care apare cand ovulul fecundat se prinde de peretele uterului

– Sangerarea cauzata de nivelul fluctuant de hormoni si apare atunci cand trebuia sa iti vina ciclul dupa ce ai ramas gravida. Aceasta sangerare nu este similara cu un ciclu, este unul mult mai putin cantitativ, dureaza o zi sau doua.

– Fibrom sau polipi la uter

– Infectie

Sangerarea cauzata de oricare din motivele de mai sus nu dauneaza copilului.

Insa este firesc sa mergi la medic pentru a ti se spune exact in care situatie te afli si ce ajutor sau recomandare ti se pot da. Unele sarcini necesita un aport suplimentar de progesteron pana cand se fixeaza bine in uter. Iar acest lucru numai medicul il poate identifica si decide. Simpla doza zilnica de hormon indicat de medic timp de cateva saptamani te poate transforma dintr-o femeie ce poate pierde sarcina intr-o femeie fericita care naste un bebelus sanatos.

Daca sangerarea sau durerile de abdomen sunt severe sau daca elimini cheaguri de sange, este foarte important sa te duci urgent la camera de garda a spitalului si sa vorbesti cu medicul tau. Acesta este un semn ca probabil ai un avort spontan.

 

Dupa o pierdere de sarcina

Nu exista nicio evidenta cum ca o pierdere de sarcina va atrage dupa sine alta. Majoritatea femeilor care au pierdut o sarcina, ulterior nasc un copil perfect sanatos. Medicii nu fac teste de fertilitate la femei decat daca au la activ 3 sau 4 avorturi spontane la rand. Semn ca exista o problema pentru care nu poate tine sarcina fara un ajutor suplimentar. Chiar si atunci, nu exista concluzii evidente care sa explice de ce persoana respectiva a pierdut sarcina.

 Sfaturi cum sa ramai gravida[3]

Cum sa ramai sanatoasa

Porneste de la premiza ca nu este vina ta si nu este nimic din ce ai putea face mai mult si mai bine ca sa nu pierzi o sarcina. Pur si simplu, uneori este forma naturii de a filtra copiii cu probleme de cei ce se vor naste sanatosi. Insa exista cu siguranta anumite lucruri pe care le poti face ca sa iti asiguri o graviditate sanatoasa:

– Fa miscare fizica in mod frecvent si mananca sanatos.

– Fereste-te de alimentele interzise in sarcina

– Nu fuma sub nicio forma

– Stai departe de alcool sau droguri

– Incearca sa nu consumi bauturi pe baza de cafeina. Daca nu poti sta fara sa bei cafea, nu depasi o cescuta mica pe zi.

– Evita orice medicament – discuta cu medicul tau despre absolut orice pastila intentionezi sa inghiti. In sarcina, orice doctorie poate crea anumite reactii particulare in corpul tau care pot duce la pierdere de sarcina. Chiar daca o alta persoana nu a patit la fel.

Ca sa ii dai copilului tau cel mai bun start, trebuie sa te duci la medic imediat ce ai descoperit ca esti gravida.

Trebuie sa fii luata in evidenta atat tu cat si partenerul tau cu privire la starea de sanatate si istoricul din acest domeniu de dinainte de sarcina. O vizita la ginecolog inainte de a ramane gravida este o ocazie sa iti faci analizele uzuale, sa iti verifici starea de sanatate. Apoi sa aplici in viata de zi cu zi adaptari alimentare si de stil de viata necesare persoanelor care vor sa conceapa un copil.

Citeste si aceste articole, ca sa fii informat cat mai bine cu privire la cum sa iti cresti sansele de a ramane gravida si ce ai de facut o data ce ai ramas.

Simptome sarcina: 12 semne ca esti gravida[4]

15 lucruri despre sarcina pe care nu ti le spune nimeni[5]

Ce sa nu mananci cand esti gravida. Top 20 alimente interzise in sarcina[6]

foto[7]

Endnotes:
  1. avorturile spontane: http://sfatulparintilor.ro/sarcina/in-timpul-sarcinii/poate-avortul-spontan-distruge-o-casnicie-afla-cum-sa-ii-supravietuiesti/
  2. Top 10 ponturi ca sa ramai gravida mai repede: http://sfatulparintilor.ro/sarcina/preconceptie/top-10-ponturi-sa-ramai-gravida-mai-repede/
  3. Sfaturi cum sa ramai gravida: http://sfatulparintilor.ro/sarcina/preconceptie/sfaturi-cum-sa-ramai-gravida-de-cate-ori-trebuie-sa-faci-sex-ca-sa-ai-copil/
  4. Simptome sarcina: 12 semne ca esti gravida: http://sfatulparintilor.ro/sarcina/preconceptie/simptome-sarcina-12-semne-ca-esti-gravida/
  5. 15 lucruri despre sarcina pe care nu ti le spune nimeni: http://sfatulparintilor.ro/sarcina/preconceptie/15-lucruri-despre-sarcina-pe-care-nu-ti-le-spune-nimeni/
  6. Ce sa nu mananci cand esti gravida. Top 20 alimente interzise in sarcina: http://sfatulparintilor.ro/sarcina/preconceptie/15-lucruri-despre-sarcina-pe-care-nu-ti-le-spune-nimeni/
  7. foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-jpmnb/download

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/sarcina/in-timpul-sarcinii/avortul-spontan-adevarul-si-cifrele-despre-pierderea-de-sarcina/