Ceafa de porc cu vin si usturoi, cartofi “prajiti” si salata de sfecla

19 ianuarie 2020,

Dragilor, azi ne facem de cap, vreti?  Uite asa: cu ceafa de porc la cuptor, cu vin si usturoi, faimosii cartofi prajiti, dar intr-o nota originala, si salata de sfecla, pregatita altfel decat metoda clasica.

Ceafa de porc la cuptor cu vin si usturoi

Dragii mei, cumparati o ceafa de porc de foarte buna calitate, pe care s-o alegeti dintr-o macelarie in care stiti sigur ca se vinde porc romanesc. Cercetătorii britanici au dovedit că o alimentație bogata în carne de porc nu este atat de nociva pentru organism pe cat se credea pana acum. Consumata in cantitati moderate, reprezinta o sursa de energie foarte eficienta. Are efecte benefice asupra performantelor mentale, a pielii, a oaselor, a ochilor si a sistemului nervos. Prin continutul de antioxidanti esentiali, carnea de porc asigura o buna imunitate a organismului. Totusi, nu consumati carne de porc in exces, mai ales daca aveti probleme cu nivelul colesterolului in sange.

Sa ne intoarcem, zic, la reteta noastra de azi: spalati bine ceafa de porc interaga, apoi feliati-o. Frecati-o cu sare de mare si piper si asezati-o frumos intr-o tava. Deasupra presarati o capatana intreaga de usturoi pisat. Turnati in tava cam 300 ml de vin de buna calitate, demisec, alb. Acoperiti tava cu folie de aluminiu si dati totul la cuptorul preincalzit, la foc mediu spre mic. Nu e nevoie de adaos suplimentar de grasime, caci carnea isi va lasa propria grasime. La foc mic, carnea e gata in aproximativ o ora si jumatate. Ea trebuie sa fie moale si parfumata.

Cartofi prajiti by Gospodina Corporatista

Alegeti cartofi de buna calitate si taiati-i ca pentru cartofi prajiti. Asezati, intr-o tava, o hartie de copt. Peste hartia de copt puneti cartofii, peste care puneti: un praf de boia de ardei dulce, o jumatate de capatana de usturoi pisat, sare de mare, piper, si… o lingura de faina. Frecati totul cu ulei de masilne, nu prea mult. Dati la cuptorul incins, la foc mediu. Va asigur ca ies niste cartofi exceptionali, cu totul aparte, iar peste ei, cand ii scoateti calzi din cuptor, puteti pune o felie de unt proaspat.

Salata de sfecla cu hrean

Sfecla e o leguma senzationala! Este una dintre putinele legume care isi pastreaza toate proprietatile, indiferent de modul de gatire. Sfecla de gradina are un nivel foarte scazut de calorii (45 kcal/100 g) si nu contine colesterol. Beneficiile sale nutritive provin in special din fibre, vitamine, minerale si derivate unice ale anti-oxidantilor. Salata de sfecla rosie cu hrean e absolut delicioasa, iar eu va propun sa nu fierbeti sfecla, asa cum mai toata lumea o pregateste, ci s-o spalati bine cu tot cu coaja si s-o coaceti asa, intreaga, simple, pe grila de cuptor. Daca vreti, asezati-o intr-o tava. Cand e gata si moale, decojiti-o, taiati-o cubulete, puneti peste ea sare, putin piper, ulei, otet si neaparat hrean proaspat ras. E delicioasa!

Imagine de marker_photography de la Pixabay

Cuvinte cheie: , , , ,

Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.
Gradinita
minimax