Reteta traditionala din judetul Alba: Mamaliga toponita

12 ianuarie 2015,
mamalina toponita

Va recomandam o reteta traditionala din Garda de Sus, județul Alba. Reteta culeasa de Simona Lazar.

Se pregateste din malai (faina de porumb), fiert in apa cu sare, branza (de vaca sau de oaie), jumari (pastrate de la taiatul porcului), carnati prajiti, unsoare (untura). Se face o mamaliga fiarta bine (se pune de la inceput mai multa apa), dupa urmatorul ritual:

Se pune apa cu sare la fiert, se adauga faina, se lasa sa fiarba 10 minute, se face cu mestecatoarea (melesteul, facaletul, sucitorul) o gaura la mijlocul fainii care inca n-a fiert, se mai lasa 10-15 minute, se crapa in cruce cu mestecatoarea, se lasa iar la fiert 25 de minute si abia atunci incepe a se amesteca bine, invartind cu melesteul pe marginea ceaunului, pana cand nu mai raman cocoloase. Se topeste untura si se unge un vas cu ea. Apoi luam din ceaun mamaliga si o intindem pe toata suprafata vasului, presaram branza, intindem untura cu o lingura, presaram jumari si carnati prajiti, punem iar mamaliga, iar branza, iar untura, jumari si carnati si tot asa, in paturi, ultima fiind de mamaliga. Se da la cuptor, iar la sfarsit punem putina smantana deasupra.

 

Alte retete delicioase gasiti pe AntenaSatelor.ro.

 

Credit foto: AntenaSatelor.ro.

Cuvinte cheie:

Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.
Gradinita