Opt recomandări de cărţi, pentru vacanţele la mare şi la munte

by Sfatul Parintilor | 12/08/2019 14:32

Luna august este poate cea mai intensă lună a verii, cu vacanţe la malul mării, drumeţii la munte sau excursii în oraşe fascinante ce aşteaptă să fie explorate. August înseamnă, de asemenea, şi plăcerea de a sta împreună acasă, conectându-ne şi redescoperind bucurii simple precum plimbările lungi în răcoarea dimineţii sau poveşti citite împreună în serile liniştite, acompaniate de cântecul greierilor.

Editura Cartea Copiilor[1] recomandă mai multe cărţi pe care să le descoperiţi în luna august, alături de cei mici:

„Roată, roată prin lumea toată” de Richard Scarry – 33 de poveşti din întreaga lume.

Richard Scarry ne poartă pe toate continentele și ne invită să cunoaștem o mulțime de țări și orașe prin de întâmplări pline de umor și ilustrații care abundă în detalii. Construită pe principiul clasic al fabulei – locuitorii acestei lumi sunt animale – cartea oferă copiilor și un mesaj mai subtil și mereu actual. Dacă am încerca să trecem râzând peste diferențele dintre noi, de multe ori neînsemnate? Oare nu am descoperi cât suntem de asemănători?

„Chemarea mărilor” de Ali Mitgutsch – o istorie a navigaţiei pentru copii, numai bună de explorat în timpul vacanţelor la mare.

Oamenii au fost dintotdeauna fascinați de ape. Au început să străbată râurile și fluviile, mările și oceanele acum mult timp. Apele au fost mereu o sursă de hrană, dar și importante căi comerciale. Ambarcațiunile au evoluat de la simpli bușteni la corăbii cu pânze și vapoare cu aburi, iar astăzi există adevărate orașe plutitoare care transportă sute de containere de marfă, cantități imense de petrol ori mii de turiști. Cu foarte multe informații istorice bine documentate, cu planșe detaliate și pline de culoare și, nu în ultimul rând, cu mult umor, Ali Mitgutsch ne poartă prin povestea fascinantă a navigației și ne invită să descoperim lumea, așa cum au visat, acum zeci de mii de ani, primii îndrăzneți care s-au aventurat pe ape.

„Robinson” de Peter Sís – o carte perfectă de luat în bagaje, cu un mesaj puternic pentru cei mici.

Robinson” este o carte despre prietenie, imaginație și puterea vindecătoare a poveștilor, care s-a născut dintr-o experiență prin care trec, într-o formă sau alta, toți copiii: confruntarea cu părerea celorlalți. 

„Dincolo de mare” de Tarō Gomi – o carte japoneză care încurajează curiozitatea şi creativitatea copiilor.

Pe fiecare pagină a cărţii, ilustrată în nuanţe reci de verde şi turcoaz şi nuanţe calde de arămiu, veţi descoperi un copil care contemplă marea. Textul este compus în întregime din întrebări și posibile răspunsuri, care invită cititorul la visare.

„Aventurile lui Peter în Țara Afinelor” de Elsa Beskow – o carte de pus în rucsac, când mergeţi la cules de afine pe cărări de munte.

Caldă și senină ca o zi de vară, această poveste în care un băiețel vrea să-i facă un dar mamei sale ne aduce aminte cât de important este să le arătăm mereu celor dragi că-i iubim.

„Lupul cel Mare și Lupul cel Mic. O preafrumoasă portocală” de Nadine Brun-Cosme, cu ilustrații de Olivier Tallec – o lectură frumoasă cu portocale, plaje şi palmieri.

Pe dealul lor cel însorit, Lupul cel Mare și Lupul cel Mic descoperă o portocală. Rotundă, delicată, strălucitoare. Lupul cel Mare vrea s-o mănânce. Lupul cel Mic vrea s-o mângâie. Însă preafrumoasa portocală se rostogolește la vale și se pierde undeva, departe. Plecat în căutarea ei, Lupul cel Mic se pierde și el. Dar un Lup Mare nu-l poate lăsa singur prea mult pe un Lup Mic. 

„Plimbarea domnului Pleașcă” de John Burningham

Această poveste, spusă cu mult umor de John Burningham, poate fi un mod foarte atractiv și ușor de înțeles de a le vorbi copiilor mici despre un aspect esențial pentru o integrare armonioasă în societate : ce drepturi și ce responsabilități avem în relațiile cu ceilalți? Domnul Pleașcă pleacă la plimbare cu barca și toată lumea vrea să vină cu el. Nu e prea mult loc, dar dacă pasagerii sunt înțelegători, va fi o plimbare frumoasă și liniștită pe râu. Dar… dacă nu?

„Licurici își caută amici” de Eric Carle – o poveste de seară pentru cei mai mici dintre cititori.

Un licurici abia venit pe lume pornește în noapte să-și caute prieteni. Dar nu e chiar atât de ușor să-i găsească. Luminile pe care le vede licărind și către care se îndreaptă plin de speranță se dovedesc a fi altceva, nu alți licurici: ba o lanternă, ba o lumânare, ba farurile îndepărtate ale unei mașini. Nu e întotdeauna ușor să găsim ceea ce căutăm, multe „luminițe” care ne atrag și, din depărtare, par promițătoare, pot fi altceva, nu ceea ce avem nevoie. Dar trebuie să căutăm mai departe și mai ales să avem grijă ca „luminița” proprie să nu se stingă, ci să rămână mereu strălucitoare și plină de viață.

Endnotes:
  1. Editura Cartea Copiilor: https://www.carteacopiilor.ro/

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/recomandari-si-timp-liber/opt-recomandari-de-carti-pentru-vacantele-la-mare-si-la-munte/