Recomandări și timp liber

Cum sa iti dresezi dragonul

Daca de cele mai multe ori cand iti duci copilul la film turbezi de plictiseala, sau iti petreci timpul dand sms-uri, “Cum sa iti dresezi dragonul” e unul din acele destul de rare filme pentru copii care ii pot bucura si pe adulti.

 

Intr-un sat de vikingi in care locuitorii traiesc de generatii terorizati de dragonii care le mananca animalele, cel mai dispretuit locuitor e pustiul capeteniei, Hiccup (Sughit). Din nu se stie ce motive, el nu e deloc insetat de sange de dragon, ca tatal lui, marele si impresionantul Stoic, prefera sa caute solutii pasnice la problemele de zi cu zi, e plin de imaginatie si are prostul obicei sa isi puna intrebari si sa puna la indoiala ordinea fireasca a lucrurilor: dragonii sunt fiinte malefice care trebuie omorate. Din pur noroc el reuseste sa raneasca si apoi sa se apropie de cel mai infricosator dintre dragoni, numai ca sa descopere ca sunt fiinte inteligente, care traiesc si ele dupa propriile reguli ci su care, daca te porti frumos, nu ai de ce sa nu coexisti in liniste si chiar prietenie. Ei, mai greu e sa explice toate astea celorlalti vikingi si, mai ales, tatalui sau, care, cu toate ca isi iubeste fiul, nu da doi bani pe el si pe opiniile lui si e hotarat sa extermine dragonii.

 

Scenele dintre copil si dragon sunt absolut delicioase, dialogurile istete contin poante si pentru copii si pentru adulti, povestea e incitanta si are destule intorsaturi ca sa-i tina lipiti de ecran si pe parinti, iar lectiile frumos livrate de creatori sunt perfect valabile si pentru copii si pentru adulti: doar pentru ca esti diferit, nu inseamna ca esti mai prejos decat restul; doar pentru ca ei sunt mai multi, nu inseamna ca au dreptate; uneori e greu sa faci ceea ce stii ca e corect, mai ales cand esti in opozitie cu cei dragi, dar in final merita; doar pentru ca cineva pare rau si inspaimantator, nu inseamna ca si este si ca nu e si el, la randul sau, victima cuiva; daca faci efortul de a-ti cunoaste si intelege adversarul s-ar putea sa descoperi ca nu aveti nici un motiv sa fiti inamici; violenta nu e o solutie, caci atrage de obicei mai multa violenta; comunicarea e de cele mai multe ori cheia pentru rezolvarea conflictelor, etc, etc, etc.

 

Daca nu il mai gasesti in cinematografe, fa un castron de floricele (fara arome si unt) si organizeaza seara de film in familie. Va fi o experienta placuta pentru toti si nu va trebui sa va faceti probleme ca va fac observatie altii cand copiii vor chiui de bucurie sau vor pune intrebari cu voce tare in timpul filmului. De fapt, s-ar putea sa te trezesti (ca mine) ca simti si tu nevoia sa aplauzi din toata inima la anumite scene! Fa-o!

 

Titlu original: How to Train Your Dragon

Regia: Dean DeBlois, Chris Sanders

Voci: Jay Baruchel, Gerard Butler, Craig Ferguson, America Ferrera, Jonah Hill.

(Pentru copii peste 6 ani)

 

Vizualizări: 551