Sunt sigură că puteți găsi o mulține de articole despre ce anume este sexul. Pentru că, din întrebările voastre și nu numai, e clar că avem așteptări legate de sex, eu m-am gândit să scriu despre ce NU este. Pentru că așteptările greșite, odată neîmplinite, aduc multă frustrare, tristețe, chiar multă suferință uneori. E important să știu pe ce mă bazez. Iată de ce cred că e important să înțeleg ce NU este o relație sexuală:
O obligație
Sexul nu e ceva ce faci pentru că vrea altă persoană. Nu trebuie să faci sex. Sexul e ceva ce îți dorești. Ești de acord să faci. Îți face plăcere. Sexul nu „se face”, ci decizi să îl faci pentru motive întemeiate – raționale și emoționale. Fără presiune din partea cuiva.
O garanție
Sexul nu garantează o relație. O poate începe sau o poate întreține. O poate ajuta. Poate fi esențial pentru o relație viabilă. Dar nu garantează o relație de lungă durată. E nevoie de mult mai mult pentru asta. Afecțiune, angajament, respect și idealuri comune.
O competiție
Sexul nu e un concurs de atletism. Nu e de ajuns să ajungi primul. E mai degrabă un concurs de dans în care nu ai nici o șansă să faci seva semnificativ decât dacă ambii parteneri se cunosc și înțeleg cum funcționează, ce anume le face plăcere. Chiar dacă pentru o noapte sau pentru mai mult decât atât.
O rețetă
Nu există o rețetă pentru sex. Nu există lucruri pe care trebuie să le faci, fie că ești femeie, fie că ești bărbat. Cred că e util să te documentezi ce opțiuni ai dar și să înțelegi că doar tu știi ce este potrivit pentru tine. Și că dacă partenerul tău codiționează relația voastră de o performanță sexuală specifică asta spune ceva despre valorile lui/ei și despre valorile relației voastre.
O moștenire genetică
Nu te naști pregătit pentru o relație sexuală. Te naști dotat să procreezi. Pentru o relație sexuală ai nevoie de informare, de educație sexuală, de comunicare cu partenerul și de înțelegerea realității că pentru sex de calitate și responsabil ai nevoie de mai mult decât de instinctul de reproducere.