Problemesex

Ce spune erectia despre tine. Cum sa eviti problemele cardiovasculare

Ce spune erectia despre tine

„Omul are varsta arterelor sale” – asta scria medicul englez Thomas Sydenham in urma cu aproape 400 de ani, si afirmatia e cu atat mai valabila in vremurile noastre. Astazi, un bun cardiolog iti poate determina starea de sanatate a arterelor plecand de la cateva intrebari de rutina: daca esti fumator, cum stai cu tensiunea arteriala, daca ai un istoric familial de boli cardiovasculare premature s.a.m.d. Dintre toti factorii care influenteaza sanatatea arterelor, cel mai relevant indicator ca lucrurile merg bine sau rau este insa calitatea erectiei.

Studiile recente au demonstrat ca barbatii care sufera de diabet si au, pe deasupra, probleme erectile sunt mai predispusi la imbolnavirea arterelor, iar in cazul lor o erectie slaba poate chiar prezice aparitia problemelor cardiace cu ani buni inainte ca ele sa se manifeste. Asa ca sa nu fii surprins daca, la controlul medical de rutina, cardiologul te intreaba cat de drept poti „inalta steagul”: calitatea erectiei tale poate spune multe despre sanatatea arterelor, iar orice schimbare semnalata la acest capitol te poate ajuta sa previi, sa identifici si sa tratezi din vreme problemele vasculare.

Citeste si: Atentie, barbati! Cat de repede dupa un orgasm poti face sex din nou?

Legatura dintre erectie si sanatatea arterelor

Toate arterele din corp, inclusiv arterele peniene, au in interior o „captuseala” formata dintr-un singur strat de celule si care se numeste endoteliu. Importanta acestuia este una foarte mare: cand endoteliul e sanatos, el produce oxid de azot (NO), un gaz ce ajuta la prevenirea problemelor arteriale (depunerile de grasime, formarea cheagurilor de sange, infundarea arterelor sau constrictia lor). Iata asadar ca endoteliul iti influenteaza considerabil capacitatea de a mentine erectia, pentru ca el este cel care faciliteaza fluxul sanguin – atat catre penis, cat si in restul corpului. Dimpotriva, atunci cand sanatatea endoteliului e compromisa (te confrunti cu o disfunctie endoteliala), si fluxul sanguin din organism va fi afectat, ceea ce inseamna – printre altele – dificultatea de a avea sau de a mentine o erectie.

Ce poti face ca sa previi acest lucru? Sa ai mare grija la stilul de viata pe care il duci. Hipertensiunea arteriala, diabetul, nivelul ridicat de lipide din sange, obezitatea, stresul, toxinele din alimentatie si din atmosfera, sedentarismul, lipsa de odihna, fumatul – toate aceste lucruri au un impact nociv asupra endoteliului si perturba productia de oxid de azot, ducand la disfunctii endoteliale si erectile. Solutia e una cat se poate de simpla: urmeaza o dieta echilibrata (cu un consum minim de grasimi trans si saturate, si axata pe fructe si legume crude, care sa iti ofere necesarul de vitamine, minerale si fitonutrienti), fa miscare cat mai des, respecta orele de somn si macar mai rareste tigarile, daca nu poti renunta de tot la ele.

Nu rata nici: Top 10 reguli de baza pentru o erectie de senzatie

Autor: Alexandra NEDELCU
Sursa: MindBodyGreen.com

foto: Depositphotos.com

Exit mobile version