Sexul face parte din viata, pe unii ii face fericiti, pe altii nu, unii il practica din placere, altii de nevoie, dar… oare care sunt motivele pentru care oamenii fac sex cu adevarat?! Specialistii spun ca marea majoritate a acestor motive s-ar baza pe 3 argumente fundamentale: dragostea, placerea si functia de reproducere.
In zilele noastre, insa, comportamentul sexual este determinat de foarte multe considerente: religie, nivelul studiilor, statut social, cultural si psihologic etc. Suntem cu totii indivdualitati bine conturate, asa ca e imposibil sa reduci conceptual de activitate sexuala doar la placere, dragoste sau dorinta de a face copii.
Un sexolog celebru, Richard A Carroll, spunea: “A te intreba care sunt motivele pentru care facem sex e acelasi lucru cu a ne intreba pentru ce mancam”. Majoritatea specialistilor sexologi declara, totusi, ca functia de reproducere ar ramane principalul motiv sexual al omenirii, o data ce ne nastem programati pentru perpetuare. Totusi, sa nu uitam faptul ca facem parte dintre putinele mamifere care fac sex si din pura placere!
Iata o clasificare teoretica a acestor motive, impartita pe zone clare:
1. Motive de ordin fizic: placere, eliberare de stres, curiozitate sexuala, atractie fata de o anumita persoana.
2. Motive care tin de atingerea unui scop in sine: reproducerea/nasterea unui copil, imbunatatirea statutului social (de exemplu, popularitatea in randul adolescentilor) sau razbunarea (de exemplu: sexul cu un alt barbat, pentru pedepsirea sotului infidel)
3. Motive de ordin emotional: dragoste, angajament, recunostinta.
4. Motive care tin de nesiguranta: cresterea respectului de sine, pastrarea partenerului langa noi si impiedicarea lui de a cauta sex in afara relatiei sau sentimentul datoriei.
7 lucruri la care barbatii se gandesc atunci cand fac sex
Diferentele dintre sexe
Barbatii si femeile par a fi centrati pe directii si motive diferite, atunci cand vine vorba despre sex. Barbatii au ca motiv principal placerea pe care o simt in timpul actului, in timp ce femeile sunt centrate pe obtinerea unei relatii. Specialistii descriu aceste doua zone drept “zona centrata pe propriul corp” si “zona centrata pe propria persoana”.
1. Zona centrata pe propriul corp te caracterizeaza atunci cand faci sex de dragul sexului, doar fiindca te simti bine si elimini endorfine.
2. Zona centrata pe persoana te caracterizeaza atunci cand faci sex ca sa intri in conexiune directa cu o alta persoana si intervine partea emotionala in relatia respectiva.
In ciuda acestor diferente de baza intre comportamentul sexual al barbatilor si cel al femeilor, cercetatorii americani afirma ca in ultimii ani, mai exact dupa anul 1985 incoace, comportamentele sexuale ale celor doua sexe s-au suprapus din ce in ce mai mult si au fost din ce in ce mai asemanatoare. Barbatii au inceput sa faca sex din motive in primul rand emotionale cu femei mai tinere sau mai putin tinere, in timp ce femeile au inceput sa practice sexul din pura placere si atat, dincolo de orice alt motiv. ”Daca altadata barbatii si femeile se intalneau in pat din motive diferite, in zilele noastre motivele sunt aproximativ aceleasi”, afirma Janell Carroll.
Si acum… sa punctam clar care sunt primele 20 de motive pentru care alegem sa facem sex.
1. Pentru buna dispozitie si pentru anihilarea depresiei
2. Din simtul datoriei
3. Senzatia de putere/dominare a unei alte persoane
4. Senzatia de egoism/satisfacere a propriului ego
4 PACATE sexuale pe care oamenii le fac des. Tu cate ai bifat?
5. Testarea limitelor de putere ale partenerului
6. Dorinta de a ne simti iubiti de cel de langa noi
7. Din gelozie
8. Imbunatatirea statutului social intr-un grup anume
9. Din dorinta de a face bani
10. Procreerea
11. Nevoia de afectiune
12. Nevoia de a ne simti ocrotiti
13. Noutatea unui partener
14. Presiunea pe care o pune partenerul sau noi pe partener
15. Pura placere
16. O dorinta sexuala prea scazuta (ne poate determina sa ne indemnam sa facem sex mai des)
17. Razbunare
18. Curiozitate sexuala
19. Manifestarea propriilor sentimente fata de partener
20. Transcedenta spirituala
Concluzionand, un astfel de studiu nu reprezinta o chestiune facila. Diferentele pe grupe de varsta sunt foarte mari, intr-un fel se manifesta si raspund grupele foarte tinere, intr-alt fel cei mai in varsta.
Oricum, toate informatiile de mai sus sunt de larg interes si ne pot ajuta pe noi insine, ca indivizi, sa ne intelegem mai bine si sa aprofundam propria sexualitate. Iar daca materialele pe care le citesti nu-ti raspund la intrebari si nu-ti sunt de mare ajutor totusi, nu ezita sa apelezi la ajutorul unui sexolog sau psiholog cu specializare in terapie sexuala.
foto: Depositphotos.com