Gelozia apare atunci când o relație importantă pentru mine pare amenințată de cineva din afara acestei relații, indiferent de tipul acesteia (romantică, platonică, părinte-copil sau fraternă). Contrar ceea ce se afirmă deseori, gelozia nu are legătură cu dragostea ci cu teama de pierdere și, respectiv, cu furia generată de perspectiva ca o altă persoană să beneficieze de acea relație. Gelozia nu este deci o declarație de dragoste ci una de nesigurață, neîncredere și vulnerabilitate.
Gelozia nu are legătură cu realitatea
De cele mai multe ori, gelozia e alimentată de retrăirea unor experiențe trecute care au afectat nivelul de încredere în relaționarea cu ceilalți. Astfel, gelozia determină comportamente care nu sunt neapărat justificate de realitate. Dacă, de exemplu, am fost înșelat într-o relație anterioară, pot invada spațiul privat al actualului partener de viață (verificarea telefonului sau al email-ului) chiar dacă acesta se comportă firesc și nu îmi dă motive de îngrijorare.
Gelozia nu are legătură cu o altă persoană
De vreme ce este emoția mea, are legătură cu mine. De cele mai multe ori cu gradul de insecuritate emoțională. Gelozia apare atunci când mă simt amenințat iar relația pare nesigură. Frica de a fi părăsit îmi crește gradul de vulnerabilitate. Comportamentele asociate cu gelozia au ca scop securizarea relației cu orice preț. Așa se explică de ce gelozia ne determină să acționăm în moduri de care, în alte circumstanțe, ne-am simți rușinați.
Gelozia nu ajută o relație
Dimpotrivă, în primă fază tensionează, iar mai apoi distruge relația. Obiectul geloziei nu se simte iubit ci, de cele mai multe ori, hărțuit și dezorientat. Mai ales dacă partenerul gelos pierde legătura cu realitatea și începe să acționeze conform scenariilor dictate de gelozie.
Ce ai de făcut dacă ești o persoană geloasă?
- Întreabă-te de ce te simți amenințat.
- Chestionează presupunerile pe care ți le dictează gelozia și ancorează-le în realitate. Nu lăsa trecutul să îți guverneze prezentul. Partenerul tău de azi nu are, probabil, nicio legătură cu experiențele tale trecute. Și chiar dacă partenerul tău actual a făcut cândva un gest care m-a rănit, nu înseamnă că acum se întâmplă la fel.
- Acordă-i celui de lângă tine prezumția de nevinovăție. O mare parte din validarea geloziei vine din interpretarea comportamentului defensiv al partenerului. Doar că oamenii nu par stânjeniți și ezitanți doar atunci când sunt vinovați, ci și atunci când sunt chestionați în amănunt asupra acțiunilor sau intențiilor lor.
Ce ai de făcut dacă partenerul tău de viață este gelos?
- Încearcă să vezi vulnerabilitatea și nesiguranța din spatele geloziei. Poate că tu nu ai fost gelos până acum dar cu siguranță ai fost vulnerabil la rândul tău.
- Comportamentele determinate de gelozie sunt, de regulă, intruzive și abuzive (control excesiv, încălcarea spațiului privat, etc.). De multe ori sunt justificate ca exprimând dragoste. Explică-i partenerului tău ce efect au asupra ta comportamentele lui. Ajută-l să înțeleagă ce consecințe emoționale au comportamentele lui.
- Oricât de trist ar putea fi, schimbarea majoră nu poate veni decât de la partenerul tău. Tu nu ești responsabil pentru gelozia omului de lângă tine. Acceptarea geloziei duce la validarea comportamentelor asociate și la preluarea de responsabilitate.