Ce-ar fi daca ar fi existat o modalitate prin care ai fi putut impiedica incheierea relatiei voastre?
Potrivit consilierilor maritali Don Desroches si Dana Greco exista lucruri pe care daca cuplurile le-ar fi facut n-ar mai fi ajuns in fata unui consilier marital intr-un ultim efort de a ramane impreuna. „Partea neplacuta a meseriei noastre este legata de faptul ca noi putem vedea unde au gresit cuplurile in timpul mariajelor lor. Daca ar fi recunoscut semnele si s-ar fi straduit mai mult pentru salvarea casniciei s-ar fi gasit intr-o situatie mult mai buna decat sa se afle in fata noastra”, sustin la unison cei doi consilieri.
Iata cateva dintre motivele pentru care relatiile de cuplu esueaza si ce poti face pentru a le corecta.
Deconectare emotionala
Odata ce doua persoane se casatoresc se lasa prinsi in treburile gospodaresti si in sarcinile de zi cu zi si nu mai au timp unul pentru celalalt. Relatia se rupe pentru ca orice altceva devine o prioritate, nu mai casnicia lor nu.
Ce poti face: Pune intrebari personale
Alcatuieste o lista de intrebari pe care sa vi le puneti (cel putin o data pe saptamana ori macar una pe zi). Discutati lucruri personale, ca de exemplu cel mai jenant moment din viata partenerului/ei, o aminitire din perioada copilariei etc. Pune intrebari pentru a afla cat mai multe lucruri despre persoana alaturi de care ai ales sa-ti petreci viata. Procedand astfel, relatia voastra va avea doar de castigat pentru ca voi veti fi din ce in ce mai apropiati. Aminteste-ti: fiecare dintre voi puteti afla intotdeauna ceva nou despre celalalt.
Citeste si: Top 11 activitati de facut in cuplu care pot conduce la sex
Asteptari nerostite
Cand oamenii se casatoresc – ori doar se muta impreuna – una dintre persoane stabileste asteptari imediate legate de celalalt care, de cele mai multe, nu i s-au adus la cunostiinta, iar atunci cand afla despre ele nu este de acord ceea ce va duce la o racire in cadrul relatiei de cuplu.
Ce poti face: Prefa-te ca nu te afli intr-o relatie cu persoana respectiva
Un lucru simplu si de-a dreptul surprinzator este sa schimbi aceste asteptari pe care le ai de la jumatatea ta, pretinzand ca nu sunteti impreuna. „Uneori, doar spunandu-le oamenilor sa-si imagineze numai ca nu sunt casatoriti (ori nu formeaza un cuplu) si neavand asteptari pentru celalalt se va reduce stresul care exista in relatie si imediat lucrurile se vor imbunatati. Asteptarile ar trebui negociate nu asumate”, sustin Desroches si Greco.
Adica, in cazul in care fiecare dintre membrii cuplului are nevoi legitime pe care celalalt trebuie sa le implineasca, trebuie sa vorbeasca despre aceste asteptari cu jumatatea sa. Discutia nu ar trebui sa fie generala, ca de exemplu, „Am nevoie sa ma ajuti cu finantele familiei” – ci, specifica, adica trebuie sa verifice cheltuielile zilnice, saptamanale, lunare, ori sa bugeteze veniturile familiei etc. Adica spune exact ce vrei.
Presupunerile sau omisiunile cresc riscurile de aparitie a neintelegerilor. „Discutiile clare si explicite sunt cheile unei relatii reusite de cuplu si nu lasa frustrarea sa te faca sa spui, <<Lasa, ma ocup eu de asta>>”, au subliniat Desroches si Greco.
Plictiseala
Odata cu trecerea anilor si instaurarea rutinei, cuplurile incep sa se plictiseasca facand zi de zi aceleasi lucruri, stiind de fiecare data ce urmeaza sa se intample. Si imediat ce rutina isi face loc in relatia de cuplu, pasiunea o paraseste.
Ce poti face: Activitati „necesare”
In fiecare luna, stabiliti un obicei: fiecare alege doua activitati pe care vreti sa le faceti impreuna si pe care celalalt nu le poate refuza (bineinteles, fara un motiv serios).
„Activitatile pe care nu le-ati mai facut niciodata vor aduce un suflu nou relatie si va ofera si noi subiecte de discutie. De asemenea, luati in calcul sa faceti si lucruri independente de celalalt, spre exemplu sa cititi carti diferite, astfel incat sa aduceti vorba despre ce ati aflat nou cand va aflati impreuna. Incercati fiecare dintre voi sa invatati lucruri noi, sa va dezvoltati astfel incat sa aveti intotdeauna despre ce sa vorbiti cand va aflati la masa”, spun Desroches si Greco.
Citeste si: Cum le ajuta masturbarea pe femei
Va concentrati prea mult pe copii
De multe ori, odata cu venirea pe lume a copiilor, femeia isi concentreaza atentia exclusiv pe micutii fara ca sotul sa mai fie o prioritate. Si barbatii pot proceda la fel, facand din copii principala lor prioritate si nemaipasandu-le de relatie. In cele din urma, casnicia incepe sa scartie, iar iubirea dintre cei doi soti dispare.
Ce poti face: Aratarea afectiunii in public
Este important sa va aratati unul altuia cat de mult va iubiti. Nu va sfiinti sa va tineti de mana, sa va sarutati, ori sa va imbratisati in fata copiilor.
„Copiii vostri trebuie sa vada ca va tineti in brate, dansati ori va bucurati de prezenta celuilalt. Pana la urma trebuie sa realizati ca daca voi sunteti fericiti si copiii vostri vor fi la fel”, cred Desroches si Greco.
Conflictele si disputele
Uneori o cearta poate fi o supapa de eliberare a tensiunii acumulate in cuplu. Insa, prea multe certuri pun presiune pe relatia voastra.
Ce poti face: Discutati problemele spinoase, ce va deranjeaza pe fiecare dintre voi
In loc sa lasi lucrurile sa-ti scape de sub control, mai bine vorbeste cu jumatatea ta imediat ce simti ca esti cuprins de anumite emotii (spre exemplu daca esti suparat spune asta). Cel mai bine este sa discutati de unde vine supararea si de ce a aparut.
„A spus ori facut ceva partenera care te-a suparat, daca da incearca sa intelege de ce simti asta si ce poti schimba. Fara aceasta explorare, nu vei depasi niciodata momentul, iar lucrurile dintre voi vor merge din rau in mai rau”, spun Desroches si Greco.
Cea mai buna modalitatea de a aduce in discutie o astfel de situatie este sa spui, „As vrea sa discut ceva cu tine, poti sa-mi zici cand o putem face?” va sfatuiesc Desroches si Greco. Relatiile de cuplu sanatoase nu au nicio problema sa discute subiectele spinoase. In acest fel se reduc anxietatea si defensiva din cadrul mariajului.
Sursa: sheknows.com
foto: Depositphotos.com