Problemesex

9 semne ca esti intr-o relatie toxica

semne ca esti intr-o relatie toxica

Cum stii ca esti intr-o relatie nepotrivita, care iti face mai mult rau decat bine? Conform unui sondaj facut de YourTango.com, principalul indiciu – si cel mai comun (cu 82% din voturi) – este daca va petreceti timpul mai mult certandu-va decat sa va bucurati de compania celuilalt. Dar acesta nu e singurul reper dupa care sa-ti evaluezi relatia cu partenerul.

Iata alte 9 semne ale unei relatii toxice, asa cum au fost votate de expertii in terapia cuplului chestionati:


1. Intre voi exista multa ostilitate

Iti lipseste sentimentul de siguranta, de protectie, si ai mereu senzatia ca sunteti inamici, in tabere adverse? Daca partenerul tau e ostil fata de tine, iar tu simti ca traiesti intr-un mediu tensionat si ca nu poti sa-ti exprimi deschis nemultumirile si doleantele, atunci relatia voastra nu e una sanatoasa.

2. Partenerul te critica mereu si e dispretuitor

Esti intruna criticata, chiar si in public sau in fata prietenilor, si simti ca partenerul te priveste de sus si ca nimic din ce faci nu il poate multumi? Se amuza mereu pe seama ta si afiseaza un aer dispretuitor, de superioritate, fata de tine? Toate acestea sunt semnale de alarma ca relatia e una nefericita.

Citeste si: 3 semne ca esti intr-o relatie toxica

3. E distant si te evita

Nu e obligatoriu sa existe abuz si violenta intre voi ca relatia sa fie una toxica. E suficient sa lipseasca afectiunea. E foarte posibil ca el sa-ti transmita mesaje contradictorii – de pilda, iti spune ca te iubeste dar refuza, in acelasi timp, sa-si arate iubirea prin gesturi tandre, de apropiere. Acest lucru creeaza confuzie si ajungi sa nu mai stii ce sa crezi (daca iubirea voastra e reala sau nu). In consecinta, te simti mereu respinsa, data la o parte. Daca ai incercat sa-i spui toate astea, iar partenerul s-a plans ca esti prea fragila emotional si prea dependenta de el, atunci e cazul sa reevaluezi relatia.

4. Nu ii pasa de nevoile tale

Comunicarea in cuplu este baza unei relatii fericite. In lipsa ei, relatia se destrama, pentru ca voi ajungeti sa va instrainati unul de altul si sa duceti, de fapt, vieti complet diferite. Cum iti dai seama daca aveti probleme in ce priveste comunicarea? Raspunde-ti cat se poate de onest la urmatoarele intrebari:
– partenerul iti asculta opiniile si tine cont de ele?
– cand ii spui ce anume iti doresti, face eforturi sa te multumeasca?
– e dispus sa faca un compromis ca sa fiti fericiti amandoi?
– pune pret pe sentimentele tale?

5. Se intampla adesea sa va jigniti

Aici nu e loc de interpretare. Sigur, micile certuri sunt absolut normale in cuplu, dar, cand se ajunge la cuvinte dure, devine limpede ca relatia e una toxica. Odata ce insultele si-au facut loc in certurile voastre, orice probleme ati avea se amplifica si mai mult. Drept urmare, din cauza orgoliului si a sentimentelor ranite, nu mai puteti reface legatura de apropiere dintre voi si nu va mai puteti regasi intimitatea.

Te mai poate interesa: 6 motive sa iesi dintr-o relatie toxica

6. Simti ca nu mai esti tu insati

Daca a trebuit sa-ti „ajustezi” personalitatea pentru ca partenerul sa te accepte (sa-ti schimbi preferintele, gusturile, opiniile), atunci relatia voastra pleaca de la o baza falsa si nu poate sa reziste si sa infloreasca. Mai ales daca traiesti constant sub presiunea de a nu putea spune ce gandesti din teama ca vei ramane singura. Pentru ca iubirea sa fie autentica, trebuie sa te poti exprima liber si sa fii acceptata asa cum esti.

7. Iti controleaza fiecare aspect din viata ta

Cand partenerul ajunge sa-ti dicteze ce poti face si ce nu, ce prieteni sa ai, ce cariera sa urmezi, daca sa-ti continui sau nu studiile, cum sa te imbraci s.a.m.d. (pe scurt, se comporta ca un parinte autoritar), nu iti vei putea gasi fericirea alaturi de el. Daca esti in aceasta situatie, probabil te-ai obisnuit sa te supui, pentru ca ai realizat ca parerile tale nu sunt importante pentru el si preferi sa lasi de la tine decat sa va certati.

8. Te face mereu sa te simti vinovata

Un alt indiciu ca relatia nu e una sanatoasa si implinita este prezenta santajului emotional. Daca partenerul incearca adesea sa te faca sa simti ca-i datorezi totul si ca ar trebui sa-i fii recunoscatoare pentru avantajele pe care ti le ofera (confort, siguranta financiara, vacante etc.), va indreptati intr-o directie periculoasa. Fiecare dintre voi are meritele sale in cuplu si nu ar trebui sa te simti in niciun fel obligata sa ramai intr-o relatie fada, care nu te mai satisface. Cand fiecare lucru bun pe care il primesti de la partener vine cu un pret, e timpul sa faci ce e mai bine pentru tine si sa-ti gasesti jumatatea in alta parte.

9. Vrei sa tii relatia secreta

Daca partenerul tau nu te trateaza asa cum ar trebui, e de inteles ca asta starneste reactii din partea familiei si a prietenilor tai. Si, cum ei nu se vor feri sa-si spuna parerea si sa-ti ofere sfaturi, incepi sa ii ocolesti – pentru ca nu vrei sa recunosti in sinea ta ca au dreptate. Asa ca raresti vizitele, nu mai vorbesti despre el si nu il implici deloc in relatia cu cei apropiati tie. Te regasesti in aceasta situatie? Atunci probabil stii deja ca nu faci parte dintr-un cuplu fericit si unit.

Autor: Alexandra NEDELCU

foto: pixabay.com

Exit mobile version