Ultimele

Ghid complet despre disfunctiile erectile. Ce trebuie sa stie toti barbatii

Relatii & Cuplu » Probleme sex » Ghid complet despre disfunctiile erectile. Ce trebuie sa stie toti barbatii
Ghid complet despre disfunctiile erectile

Disfunctia erectila se refera la inabilitatea constanta a unui barbat de a mentine erectia suficient timp pentru a fi satisfacut de actul sexual. Unu din cinci barbati se confrunta cu o astfel de problema, iar numarul creste odata cu inaintarea in varsta.

Disfunctie erectila vs libido scazut

Sunt mai multe forme de disfunctii sexuale in cazul barbatilor inclusiv libidoul scazut si probleme cu ejacularea. Insa disfunctia erectila inseamna imposibilitatea de a avea sau mentine erectia. Barbatii care sufera de disfunctii erectile pot avea un libido sanatos, insa organismul nu le permite sa faca sex. In cele mai multe cazuri, disfunctia erectila are la baza o problema fizica.

Simptomele disfunctiei erectile

Acestea includ:

– erectia este prea moale pentru penetrare;

– erectia este prea scurta pentru penetrare

– inabilitatea de a avea erectie.

Barbatii care nu pot avea sau mentine o erectie suficient de mult pentru un act sexual se considera ca sufera de disfunctie erectila.

Cine se confrunta cu disfunctie erectila?

Disfunctiile sexuale, in general, si disfunctia erectila in special este comuna in randul barbatilor in varsta. Procentul creste de la 5% la 15% pe masura ce vasta creste de la 40 de ani la 70 de ani. Asta nu inseamna ca imbatranirea inseamna, automat, incheierea vietii sexuale. Disfunctia erectila poate fi tratata la orice varsta. De asemenea, trebuie spus ca disfunctia erectila este mai comuna in randul barbatilor care sufera de diabet, sunt obezi, fumeaza sau au hipertensiune.

Citete si: Disfunctii erectile: Afla ce boli te impiedica sa faci sex

Mecanismele disfunctie erectile

Erectia apare cand sangele umple camerele spongioase (corpul cavernos) ale penisului care se maresc in volum si devin rigide. Sistemul nervos central trimite impulsuri nervoase pentru a creste fluxul de sange din penis. Orice lucru care blocheaza aceste impulsuri sau impiedica fluxul sanguin poate avea ca rezultat disfunctia erectila.

Cauzele disfunctiei erectile

Bolile cronice

Cand se vorbeste despre boli cronice si disfunctia erectila se are in vedere diabetul. Barbatii care sufera de diabet au de doua-trei ori mai multe sanse de a se confrunta cu disfunctia erectila comparativ cu semenii lor care nu au diabet. In randul barbatilor cu disfunctie erectila, cei bolnavi de diabet pot experimenta problema cu 10-15 ani mai devreme decat ceilalti. Alte probleme de sanatate care pot cauza disfunctii erectile sunt afectiunile cardiovasculare, aterosclerozele, afectiunile la rinichi si scleroza multipla.

Stilul de viata

Stilul de viata care are ca efect impiedicarea circulatiei sangelui contribuie la disfunctia erectila. Fumatul, excesul de alcool, abuzul de droguri – toate pot distruge vasele de sange si reduc fluxul sanguin catre penis. Fumatul creste riscul de ateroscleroza care are ca efect aparitia disfunctiei erectile. Supraponderabilitatea si lipsa miscarii pot contribui la disfunctia erectila. Studiile au indicat faptul ca barbatii care fac sport in mod regulat au un risc mai scazut de disfunctii erectile.

Interventia chirurgicala

Interventiile chirurgicale, inclusiv pentru cancerul la prostata, la vezica urinara sau hiperplazie benigna de prostata pot, uneori, afecta nervii si vasele de sange din apropierea penisului. In unele cazuri, afectarea nervilor este permanenta iar pacientul are nevoie de tratament pentru a mai avea erectie. In unele cazuri, disfunctia erectila poate fi temporara si dispare de la sine dupa 6-18 luni de la operatie.

Probleme psihologice

Disfunctia erectila poate avea la baza o problema fizica, mai ales in cazul barbatilor in varsta. Insa, de multe ori, si factorii psihologici pot avea o contributie la aparitia disfunctiei erectile. Expertii spun ca depresia, imaginea proasta de sine si anxietatea pot scurcircuita procesul care duce la erectie. Acesti factori pot inrautati problemele cu care se confrunta deja un barbat care sufera de disfunctie erectila in urma unei cauze fizice.

Disfunctia erectila si ciclismul

Cercetarile sugereaza ca barbatii care practica regulat ciclismul pot suferi mai des de disfunctie erectila. Problema este cauzata de forma unor sei de bicicleta care pune presiune de perineu. Aceasta zona contine multe artere si nervi care sunt vitali in privinta excitatiei sexuale.

Diagnosticarea disfunctiei erectile

Examenul fizic

In timpul diagnosticarii medicul te va chestiona in legatura cu simptomele si istoricul tau medical. Specialistul va dori sa descopere semnele unei circulatii sanguine precare sau o problema a nervilor. El va cauta si anomalii in zona genitala care ar putea cauza problemele cu erectia.

Teste de laborator

Testele de laborator ajuta la diagnosticarea problemelor sexuale masculine. Masurarea nivelului testosteronului poate determina daca exista un dezechilibru hormonal, care este, adesea, legat de dorinta scazuta. De asemenea, numarul de globule, nivelul glicemiei si al colesterolului precum si testele asupra functiilor ficatului pot dezvalui probleme medicale care contribuie la disfunctia erectila.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 7 martie 2024