Paduchi de cap. Totul despre paduchi. Sfaturi pentru parinti ca sa scape de parazitii capului

by Sfatul Parintilor | 03/08/2021 18:09

Paduchi[1] de cap. Greu de imaginat ca in plin secol XXI cineva se mai poate confrunta cu aceasta problema parazitara, insa multi parinti au avut deja necazuri cu paduchii. Pe langa bolile colectivitatii, si paduchii le dau dureri de cap. Iata ce ar trebui sa stiti despre paduchi, dar si cateva sfaturi[2] ca sa scapati de acesti paraziti.

Paduchi de cap. Ce sunt?

Paduchii sunt niste insecte mici, cu 6 picioare, care se agata de scalp sau gat si se hranesc cu sange uman. Pentru ca sunt de marimea unui bob de susan sunt foarte greu de depistat. Ouale stau lipite de firul de par, aproape de scalp, si sunt si mai greu de observat.

Cine face paduchi de cap?

Infestarea cu paduchi de cap este foarte comuna la copiii care merg la gradinite si scoli primare. Ei inca n-au deprins anumite reguli de igiena si folosesc la comun perii de par, agrafe, caciuli etc. De asemenea, parintii copiilor care au luat paduchi sunt expusi unui risc major.

Paduchii se transmit foarte usor, din capul unei persoane infestate in capul unei persoane „sanatoase”. Paduchii pot rezista o perioada si pe haine sau alte lucruri, cum ar fi peria de par. Paduchii NU sar, NU zboara de la o persoana la alta.

Citeste si: Ce inseamna cand visezi paduchi. Mesajele ascunse de care trebuie sa tii cont[3]

Cum depistam paduchii de cap?

Paduchii si ouale lor sunt foarte mici. Totusi, vizibile cu ochiul liber. Paduchii pot fi albi, maronii sau gri inchis. De obicei paduchii se instaleaza in parul de pe ceafa sau dupa urechi. Ouale sunt rotunde sau ovale lipite de firul de par, aproape de scalp. Nu poti indeparta ouale daca parul este uscat, fiind indicat ca acest procedeu sa fie facut pe parul ud.

Cum iti dai seama daca copilul tau are paduchi de cap?

Daca in gradinita/scoala copilului tau a fost semnalata prezenta paduchilor, cel mai bine ar fi sa incepi sa urmaresti copilul. De multe ori cei mici nu prezinta nici un simptom, nici un semn disconfort. De aceea este bine ca parintii sa-i controleze pentru a se asigura ca totul este in regula in zonele prezentate mai sus (ceafa si dupa urechi). Nu-ti dai seama ca ai paduchi decat atunci cand incepe sa te manance pielea, iar acest lucru se intampla de obicei la cateva saptamani bune, uneori chiar luni de cand paduchii s-au mutat „in casa noua”.

Aceasta mancarime este data de o alergie pe care o cauzeaza paduchii in momentul in care te musca. Scarpinatul produce leziuni scalpului si uneori pot aparea complicatii. Daca pielea capului devine rosie, se umfla, e dureroasa, ganglionii limfatici dau semne de pericol, iar copilul (sau adultul) face febra, e timpul sa mergeti la doctor.

Tratament paduchi de cap

In cazul infestarii cu paduchi trebuie sa luati imediat masuri. Acestia nu pleaca, nu se plictisesc de gazda. Daca ati descoperit paduchi in capul copilului anuntati imediat gradinita/scoala, astfel incat ceilalti parinti sa fie precauti. Examinati toti membrii familiei.

Cea mai eficienta modalitate de a scapa de paduchi este samponul special impotriva acestor paraziti. Samponul trebuie aplicat pe parul uscat. Cereti sfatul medicului sau farmacistului pentru dozarea corecta si perioada tratamentului. Nu (va) spalati parul una-doua zile de cand ati aplicat tratamentul impotriva paduchilor. O repetare a tratamentului este indicata dupa ce ouale eclozeaza, dar inainte de depunerea unei noi generatii de oua. Daca samponarea nu a dat roade, cereti din nou sfatul medicului.

Utilizati un pieptene special pentru a indeparta ouale

O alternativa poate fi pieptenele cu dinti desi care sa indeparteze de pe firele de par paduchii si ouale acestora. Se pare ca metoda era utilizata si de anticii egipteni, in mormintele acestora fiind descoperite astfel de pieptene. Daca aveti suficienta rabdare pentru a pieptana fiecare suvita de par, puteti incerca aceasta metoda fara a apela la samponul special impotriva parazitilor. Desi sunt unii medici care recomanda aceasta pieptanare dupa aplicarea samponului, pentru a fi mai eficient tratamentul.

Remedii naturale contra paduchilor

Aplicati maioneza pe par puneti o casca si lasati sa actioneze peste noapte. Apoi clatiti parul. Otetul este de asemenea indicat. Se zice ca dizolva lipiciul care tin ouale pe firul de par. Insa aceste tratamente din popor nu sunt garantate 100% de catre medici. Rau nu va pot face, insa este posibil sa nu fie eficiente. Chiar daca paduchii nu rezista pe lenjerii, este bine totusi sa spalati asternuturile si toate obiectele vestimentare purtate in ultimele 48 de ore. Unii medici recomanda si spalarea plusurilor cu care dorm de obicei copiii.

Prevenirea infestarii cu paduchi

Se spune ca paduchii sunt „boala” clasei sarace si al lipsei de igiena. Lucrul acesta este contrazis de faptul ca fac paduchi si cei care castiga bani multi, indiferent de cat de des se spala. Parazitii pot supravietui sub apa pana la 6 ore. Deci, chiar daca va spalati regulat, tot sunteti predispusi infestarii. Vestea buna ar fi ca paduchii nu sunt purtatori de alte boli.

Singura modalitate de preverire a infestarii cu paduchi este sa nu folositi periile de par ale altor persoane. Ceea ce este foarte greu mai ales cand vorbim de copii mici care schimba regulat intre ei obiecte personale sau stau lipiti cap de cap, astfel incat paducii se pot plimba linistiti de la o gazda la alta.

Imagine de StockSnap[4] de la Pixabay[5]

Endnotes:
  1. Paduchi: http://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/paduchii-de-cap-ce-sunt-cum-se-transmit-cum-prevenim-cum-scapam-de-ei/
  2. sfaturi: http://sfatulparintilor.ro/29575/8-sfaturi-pentru-mamele-care-stau-acasa/
  3. Ce inseamna cand visezi paduchi. Mesajele ascunse de care trebuie sa tii cont: https://sfatulparintilor.ro/vise/ce-inseamna-cand-visezi-paduchi-mesajele-ascunse-de-care-trebuie-sa-tii-cont/
  4. StockSnap: https://pixabay.com/ro/users/StockSnap-894430/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=2593366
  5. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=2593366

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/sanatate-prescolari/paduchi-de-cap-totul-despre-paduchi-sfaturi-pentru-parinti-ca-sa-scape-de-parazitii-capului/