Societatea in care traim este obsedata de curatenie, igiena si germeni. Parintii isi sfatuiesc odraslele sa foloseasca sapun antibacterian, servetele umede cu alcool si alte produse care sa “ucida” microbii si germenii.
Jocul in noroi, urcatul in copaci, mersul in picioarele goale au devenit adevarate sacrilegii. Pentru ca, nu-i asa?!, copiii se pot murdari si se pot imbolnavi.
In realitate, insa, studiile medicale au dovedit ca obsesia moderna legata de germeni si curatenie a dus la cresterea numarului cazurilor de alergii, astm si boli inflamatorii ale intestinelor.
De ce sunt copiii atrasi de murdarie
Potrivit dr. Mary Ruebush, autoarea cartii “De ce este murdaria buna: 5 moduri prin care sa-ti faci germenii prieteni”, atractia copiilor spre murdarie este veche de milioane de ani. Ca orice alt muschi din corpul nostru, sistemul imunitar are nevoie de “antrenament” pentru a se dezvolta la capacitate maxima si pentru a deveni puternic ca sa reziste la boli. Murdaria ii ajuta pe copii sa isi dezvolte sistemul imunitar. “Cand copilul baga diverse lucruri in gura, ii permite sistemului imunitar sa raspunda la explorarea mediului inconjurator”, explica Ruebush.
Copiii care cresc la tara sunt expusi la tot felul de gandaci, viermi si alte elemente natural, iar contactul cu acestia ii feresc de alergii si probleme autoimune, spre deosebire de copiii din zonele urbane care isi petrec majoritatea timpului in case.
Jocul afara, in picioarele goale, sapatul in noroi fac minuni pentru sanatatea copiilor.
De ce e sanatos pentru copii sa se joace pe jos
Instictul natural este sa iubim murdaria
In 2012, un grup de cercetatori a creat o rasa de soareci de laborator care nu aveau bacterii in stomac si au urmarit ce se intampla cu ei. S-a descoperit ca expunerea la microbi din primele clipe ajuta celulele sistemului imunitar sa reziste la boli mai tarziu in viata. Expunerea la aceeasi microbi in viata adulta nu a avut acelasi rezultat.
Celulele afectate au fost cele la nivelul plamanilor si colonului, din cauza unei hiperactivitati a celulelor T. O problema similara a fost descoperita la adultii umani cu afectiuni astmatice. Concluzia cercetatorilor a fost ca in primii ani de viata se dezvolta cel mai bine sistemul imunitar si ca lipsa unor elemente in aceasta perioada nu este recuperata la maturitate.
Asadar, expunerea la murdarie este benefica. Copiilor le place murdaria pentru ca stiu instinctiv ca le dezvolta imunitatea. Cu cat sunt mai murdari, cu atat vor fi mai sanatosi.
Regulile elementare de igiena trebuie, insa, pastrate, dar produsele antibacteriene ar trebui folosite cat mai putin.
Solutii la indemana pentru intarirea imunitatii copiilor
Sursa: Wakeup-world.com