Sfatulparintilor.ro

Diareea la copii. Cauze, simptome, prevenire. Ghid complet pentru parinti

Diareea la copii

Diareea la copii. Multi copii se lupta cu cate un episod diareic din cand in cand, spre disperarea si uneori neputinta noastra. Vestea buna este aceea ca diareea copiilor e cauzata de infectii care nu dureaza mult si care nu sunt atat periculoase, cat deranjante ca manifestare si disconfort. Cu toate acestea, este important pentru parinti sa stie de la ce se produce, cum sa o previna si ce e cel mai bine sa faca pentru sanatatea copiilor lor, asa ca iti oferim cateva informatii utile de la kidshealth.ro.

Diareea la copii. Cauze

Diareea, adica un numar mare de scaune apoase, este cauzata de infectii gastro-intestinale cu virusuri, bacterii sau paraziti.

Germenii care provoaca diareea variaza in functie de regiuni, situatia economica sau de igiena din familii sau comunitati. In tarile civilizate, episoadele diareice sunt deseori cauzate de sursele de apa de baut, de contactul de la om la om din locurile unde sunt copiii in colectivitati (crese, gradinite, scoli) sau de mancarea conservata sau defectuos preparata.

Citeste si: 9 cauze ale diareei la bebelusi

Infectia diareica se raspandeste cu usurinta de la om la om si are drept cauza principala:

Orice suprafata cu care vin in contact germenii infectiosi devine la randul ei sursa de infectie. Asta include jucarii, masa de schimbat scutecele, suprafetele din baie, chiar si mainile persoanei care pregateste masa. Copiii pot lua infectia daca ating o suprafata contaminata cum ar fi vasul de toaleta sau o jucarie murdara si daca apoi duc mana la gura.

O cauza comuna a diareei este gastroenterita virala (numita deseori „raceala stomacului” care poate cauza si greata si varsaturi).

Multe virusuri pot provoca gastroenterita virala, care se raspandeste cu usurinta in incinta casei, scolii, gradinitei, din pricina usurintei si vitezei cu care se propaga virusurile. Desi simptomele nu dureaza mai mult de cateva zile, copiii afectati (in special cei foarte mici) pot ajunge cu usurinta deshidratati din cauza pierderii foarte mari de lichid.

Infectia cu rotavirus este o cauza frecventa a acestei viroze stomacale la copii.

Rotavirusul provoaca de regula diaree exploziva, apoasa, desi in multe cazuri nici nu apar aceste simptome. Rotavirusul se manifesta mai mult in timpul iernii sau lunilor de primavara timpurie, in special in colectivitati (crese, gradinite, scoli) sau a spitalelor de copii. Vaccinul disponibil pentru acest rotavirus se spune ca previne 75% din cazurile acestei infectii virale.

In afara de virusuri, multe bacterii sunt responsabile de diaree la copii. Acestea sunt cateva despre care cu siguranta ati auzit:

Bacteria E. coli

Majoritatea acestor infectii se transmit prin mancarea contaminata sau prin apa, cum ar fi hamburgerii insuficient preparati termic sau fructele nespalate care au venit in contact cu vreun animal. Infectiile cu E. coli, ce apar de regula la copii in primii ani de viata, mai pot fi transmise prin apa contaminata din bazinele de inot sau de la animalele de companie.

Bacteria Salmonella

Aceasta se gaseste in carnea de pui insuficient tratata termic sau in oua si este o cauza majora de toxi-infectii alimentare, indeosebi in timpul verii.

bacteria Shigella:infectia cu Shigella se raspandeste cu usurinta in familii, spitale sau centre de supraveghere a copiilor mici si sunt mai vulnerabili copiii cu varste cuprinse intre 2 si 4 ani. Cauza este insuficienta igiena.

Parazitul Giardia

Infectia cu Giardia se raspandeste cu usurinta prin orice sursa de apa, fie ea potabila ori nu si in mod deosebit la piscina, intrucat bacteria aceasta este rezistenta la tratamentul cu clor al piscinelor. Atentie la acvarii sau la excursiile la delfinariu / acvariu, cand copiii pot baga mana in recipiente de apa special amenajate, sau in lacuri sau alte ape statatoare ce pot fi oricand contaminate.

Infectiile diareice sunt normale in copilarie, dar diareea poate fi si simptomul altor afectiuni non-infectioase, in special daca dureaza saptamani intregi sau chiar mai mult. Ea poate indica alergie la unele alimente sau o intoleranta la lactoza sau o tulburare a tranzitului digestiv pe fond de oboseala, suparare, emotii.

Nu rata nici: Durere de burta la copii! Totul despre durerile abdominale. Ce trebuie sa stie parintii

Diareea la copii. Simptome

Simptomele acestei afectiuni incep de regula prin crampe abdominale si dureri urmate de diaree care nu dureaza mai mult de cateva zile. Mai sunt comune si alte simptome cum ar fi:

In cazurile virozelor digestive, copiii de regula intai au febra si vomita si abia apoi apare diareea.

 

Cum poti preveni diareea la copii?

Desi este aproape imposibil sa previi complet si intotdeauna diareea la copil, iata cateva sfaturi utile care sa te ajute sa ii mentii un mod de viata sanatos si sa il tii departe de infectii, atat cat este omeneste posibil:

Diareea la copii: Cand sa chemi doctorul

Neaparat trebuie sa chemi doctorul daca copilul tau are sub 6 luni si are diaree. La fel, e de datoria ta sa apelezi la pediatru sau la un serviciu medical de urgenta (nu sta linistit acasa pentru ca nu a raspuns pediatrul la telefon sau pentru ca te-ai documentat tu pe forumuri pe internet cum au procedat alte mamici cu copii cu diaree) in cazul in care:

Du-te de urgenta cu copilul la doctor daca are semne de deshidratare care sunt:

Diareea la copii: Cum iti poti ingriji copilul

O diaree blanda nu este o cauza de ingrijorare cata vreme copilul se comporta normal, e activ, mananca si bea normal. Aceasta de regula trece in cateva zile si copiii se refac complet stand acasa, odihnindu-se si consumand multe lichide.

Antibioticele sau doctoriile antivirale nu se dau in mod frecvent copiilor cu diaree, pentru ca ei isi revin rapid singuri cu o alimentatie potrivita, la indicatia pediatrului, si cu o buna hidratare. Dar uneori se da totusi antibiotic la copiii mici sau la cei cu imunitatea scazuta tocmai ca sa previna o suprainfectie bacteriana care se poate raspandi in corp.

Medicul decide cum e mai bine, asta e lege.

De cele mai multe ori, medicul poate cere un examen coproparazitologic pentru a se vedea la laborator care este exact microbul responsabil de acel episod diareic si a se da medicamentatia potrivita si eficienta impotriva lui.

Desi uneori poti fi tentat sa ii dai tu un tratament impotriva diareei celui mic, constand in ce stii tu ca functionat alta data sau in tratamente alternative, nu face asa ceva fara sa discuti cu pediatrul copilului tau, daca iti pasa de sanatatea lui.

Prima preocupare a ta ca parinte, daca ai copil cu diaree, este aceea sa ii completezi lichidele, sarurile si mineralele eliminate din corp ca urmare a numeroaselor scaune moi, a faptului ca a vomitat sau a febrei sale.

Medicul te va ghida cu siguranta ce sa ii dai sa manance si sa bea.

Multe din lichidele pe care parintii le folosesc sau pe care medicii le mai recomandau in trecut s-au dovedit a nu fi suficient de bune in episoadele diareice. Nu ii da copilului apa plata, apa minerala, sucuri acidulate, sucuri de fructe, deserturi cu gelatina sau bauturi energizante pentru sportivi. Acestea nu au mixul eficient de zahar si sare si chiar pot agrava diareea. Sugarii sau copiii foarte mici de pana in 2 ani niciodata nu trebuie sa fie rehidratati doar cu apa simpla pentru ca ea nu contine cantitatea adecvata de sodiu, potasiu sau alte minerale importante de care copilul are nevoie.

De regula medicii recomanda solutiile cu saruri minerale speciale pentru rehidratarea si remineralizarea completa a copilului. Nu lua niciodata de capul tau aceste saruri, chiar daca le stii denumirea, daca medicul nu iti spune ca e in regula si nu iti da o reteta clara.

In rare cazuri, copiii cu diaree severa necesita spitalizare cateva ore pentru a fi ajutati sa combata deshidratarea prin perfuzii cu saruri minerale.

Cea mai buna cale sa poti gestiona cu bine un episod diareic la copil o poti sti numai in functie de cat e de severa situatia, de care microb a cauzat-o, de varsta, greutatea si simptomele copilului tau. Asadar, cu siguranta trebuie sa discuti cu medicul pentru a urma recomandarile sale cu privire la tratamentul potrivit pentru respectivul episod.

Exit mobile version